Τι αλλάζει στο YouTube; Νέα από το μέτωπο των videos

Το αγαπημένο project της Google ανανεώνεται, μετακομίζει στα κινητά μας, βάζει τέλος στους περιορισμούς του πατροπαράδοτου δεκάλεπτου, ασχολείται με την πολιτική και μεταμορφώνει τους χρήστες του σε άσους του video editing. Το νέο YouTube… είναι εδώ.
Τι αλλάζει στο YouTube; Νέα από το μέτωπο των videos
του Γιώργου Κόκουβα

YouTube για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει μαραθώνιοι από αστεία βιντεάκια, μουσικά «αρχεία» που αχρήστευσαν την βιομηχανία των CDs, και κυρίως sharing εκατοντάδων κομματιών στο Facebook. Η Google όμως, που έκανε τα πάντα για να αποκτήσει την ιστοσελίδα-φαινόμενο, δεν ήταν δυνατόν να επαναπαυθεί σε αυτές τις μάλλον απλοϊκές μας συνήθειες. Έβαλε σκοπό να πάει τις υπηρεσίες του YouTube ένα βήμα παραπέρα και να μας εκπλήξει με τις νέες δυνατότητες που το μεταμορφώνουν από το καθημερινό μας «video break» σε ολόκληρο… κινούμενο εργαστήριο.

Βελτιώσεις στα playlists, εργαλεία επεξεργασίας video, ολόκληρες ταινίες online, ζωντανές ομιλίες και συνεντεύξεις, mobile applications, σχολικές υπηρεσίες και εκτεταμένες κατηγοριοποιήσεις είναι λίγα μόνο από τα νέα χαρακτηριστικά που «φυτεύτηκαν» στο YouTube μέσα στο 2011. Let’s… youtube.

*Video editing
Αν είστε, εκτός από φανατικοί viewers του YouTube, εξίσου φανατικοί uploaders, η ομάδα της ιστοσελίδας ετοίμασε για εσάς ένα δώρο-έκπληξη: Μπορείτε πλέον να αλλάξετε την φωτεινότητα, τον τόνο, τον ήχο των videos που ανεβάζετε, να εφαρμόζετε διάφορα εφέ, ακόμη και να μετατρέπετε τα δισδιάστατα videos σε 3D με ένα κλικ αλλά και να τα μοντάρετε, ώστε να κάνετε βελτιώσεις στα ήδη ανεβασμένα videos χωρίς να χάσετε τα views, τα σχόλια και την «ταυτότητά» τους μετά τις αλλαγές. Δείτε τις δυνατότητες του YouTube video editing στο παρακάτω video, βρείτε click by click οδηγίες εδώ και περισσότερες δημιουργικές επιλογές στο YouTube Create.


*Google+ Hangout
Ποιος θα μπορούσε να αγνοήσει την «Μεγάλη Δύναμη» των social networks; Ενώ το newsfeed του Facebook σας έχει ήδη πνιγεί στα videos μέσω του YouTube sharing και το Tweeter μετρά χιλιάδες YouTube tweets (όλα μέσω του κουμπιού «Αποστολή» κάτω από κάθε video και το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού για το Facebook ή το Twitter), η δημοφιλής ιστοσελίδα δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει αποκλειστικές πρωτοποριακές δυνατότητες για όσους προτιμούν το social network της μαμάς Google –λέγε με Google+. Οι χρήστες της νέας «αυτοκρατορίας», την οποία γνωρίσαμε εκ των έσω σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life θα δουν κάτω από τα videos του YouTube, επίσης στο tab «Αποστολή», την εξής ελκυστική προτροπή: «Ξεκινήστε ένα Google+ Hangout – Παρακολουθήστε με τους φίλους σας». Ήτοι, καλείτε τους Google+ φίλους σας, τους προσθέτετε σε ένα hangout και έχετε την δυνατότητα να παρακολουθείτε ταυτόχρονα ένα YouTube video που σας αρέσει. Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video.



*YouTube Mobile
Νέα εξατομικευμένη αρχική σελίδα, βελτιωμένη μεταφόρτωση και αναζήτηση και εγγραφή ποιότητας DVD από το κινητό σας ώστε να ανεβάζετε κατευθείαν τα videos σας στο κανάλι σας είναι μερικές από τις νέες δυνατότητες του YouTube mobile. Πληροφορίες για τις συμβατές συσκευές κινητών θα βρείτε εδώ, την εμπειρία του ΥΤmobile θα την ζήσετε μπαίνοντας από το smartphone σας στην διεύθυνση m.youtube.com ή σκανάροντας το bar code στο πιο πάνω link, ενώ στο παρακάτω video θα δείτε πώς παρουσιάζουν οι ιθύνοντες του YouTube την υπηρεσία.



*Το YouTube… κομματιάζεται
Θα το έχετε ήδη διαπιστώσει από την όψη της αρχικής σελίδας: Μουσική, Αθλητικά, Διασκέδαση, Ταινίες και κινούμενα σχέδια, Ειδήσεις και πολιτική, Κωμωδία, Πρόσωπα και ιστολόγια, Επιστήμη και τεχνολογία, και Εκπαίδευση είναι οι νέες κατηγορίες που βάζουν σε μια τάξη τα δισεκατομμύρια uploads του Youtube. Ουσιαστικά, η ιστοσελίδα γίνεται μία διαδραστική… εφημερίδα με πολλές ρουμπρίκες ή μία τηλεόραση με πολλά κανάλια και τον κέρσορά σας σε ρόλο τηλεκοντρόλ. Παρακάτω, εξετάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπα χαρακτηριστικά αυτών των κατηγοριών.

*Το YouTube πάει… σχολείο!
Μία από τις νέες «καρτέλες» κατηγοριοποίησης του YouTube λέγεται YouTube EDU και ευαγγελίζεται την βελτίωση της σχολικής εμπειρίας. Οι δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν πρόσβαση σε multimedia υπηρεσίες μέσα στην τάξη μπορούν να επισκεφθούν την σελίδα των YouTube Teachers, να ανακαλύψουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τον κολοσσό της Google στην αίθουσα διδασκαλίας και να κάνουν τα παιδιά να δουν το μάθημα με άλλο μάτι.

*Η μουσική ατζέντα του YouTube
Πληκτρολογήστε Youtube.com/music και θα βρεθείτε μπροστά σε μία μουσική βιβλιοθήκη χωρίς προηγούμενο. Όχι μόνο επειδή κατηγοριοποιεί τα διάφορα είδη μουσικής, προβλέπει τα αγαπημένα σας, και σας ενημερώνει για τα top 10 της ημέρας, αλλά επιπλέον σας επιτρέπει να τελειοποιήσετε τις λίστες αναπαραγωγής σας, να τις προγραμματίσετε να παίζουν ασταμάτητα με την υπηρεσία YouTube Leanback, να παρακολουθείτε live συναυλίες, και να ενημερώνεστε για τα live events της περιοχής σας, μέσω της έξυπνης υπηρεσίας «Επερχόμενες συναυλίες» στο κάτω αριστερό μέρος της σελίδας.



*YouTube WorldView
Πολιτική και YouTubing; Γιατί όχι, σκέφτηκαν τα ακούραστα μυαλά της Google και εφηύραν τον όρο World View: Πρόκειται για το διαδραστικό πολιτικό κανάλι του YouTube, στο οποίο οι χρήστες υποβάλλουν ερωτήσεις σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο, το οποίο σε ένα προγραμματισμένο διαδικτυακό «ραντεβού» δίνει τις απαντήσεις του. Ερωτήσεις και απαντήσεις μεταφράζονται αυτόματα στην γλώσσα του κάθε χρήστη, ελέω Google Translate. Μία πρώτη γεύση της υπηρεσίας έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε αυτή την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οπότε την World View σκυτάλη θα πάρει ο José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να απαντήσει στις 10 πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των χρηστών. Πάρτε θέση στην «συνέλευση» πατώντας εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v