Skateboarding: Η ζωή... πατίνι

Μια σανίδα, μπόλικα κότσια, εντυπωσιακά tricks, ακόμα πιο εντυπωσιακές τούμπες, χαβαλές, αδρεναλίνη. Το skateboarding για τους skaters είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι, είναι τρόπος ζωής. To in2life βιντεοσκοπεί και αποθανατίζει.
Skateboarding: Η ζωή... πατίνι
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Φωτογραφίες: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου


"I consider skateboarding an art form, a lifestyle and a sport."

Tony Hawk, Επαγγελματίας skater και ο τύπος που έκανε αυτό να μοιάζει παιχνιδάκι.

Το παραπάνω quote περιγράφει ιδανικά ένα από τα κορυφαία extreme sports και – σύμπτωση; - ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους skater παγκοσμίως. Το skateboarding, ή skate εν συντομία, «γεννήθηκε» στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κάπου στα τέλη των 40’s, όταν μερικοί surfers αναζητούσαν εναλλακτικές για τις ημέρες που η θάλασσα δεν έβγαζε κύμα. Στα 60’s στην Αμερική υπήρχαν πλέον τα πρώτα μαγαζιά που πουλούσαν σανίδες και αξεσουάρ, ενώ στα 70’s η κατασκευή τους εξελίχθηκε και άλλο με την χρήση νέων υλικών.

Τα 80’s αποτέλεσαν δεκαετία – σταθμό στην ιστορία του skate, καθώς «ξεπετάχτηκαν» δεκάδες εταιρείες και επινοήθηκαν νέα, περισσότερο εξελιγμένα κόλπα (grabs, no-hand aerials κτλ.). Το άθλημα είχε ήδη πάρει τα πάνω του και η δεκαετία του ’90 ήρθε απλά για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.


Ένας από τους πρωτοπόρους στο άθλημα στα 80’ s, o Rodney Mullen:




Και ο «βασιλιάς» του σύγχρονου skate Tony Hawk:



Skate α λα… Ελληνικά

Στην Ελλάδα, το skate ξεκίνησε να διαδίδεται στις αρχές των 80’s. «Αυτή ήταν η πρώτη γενιά που ξεκίνησε να κάνει κάτι», λέει ο Βασίλης Αράμβογλου (φώτο), skater, συνιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας Goodbie και design/skateboarding consultant του πρώτου skate park στην Αθήνα. «Μαζευόντουσαν σε ομάδες και κάνανε skate σε αυλές αλλά και στην ΧΑΝ στην Κηφισιά. Μη φανταστείς κάτι το φοβερό, απλά ήταν κάτι πιο οργανωμένο σε σχέση με ό,τι υπήρχε τότε». Στις αρχές των 90’s άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα μαγαζιά για skate στην Ελλάδα, βοηθώντας ακόμα περισσότερο στην διάδοσή του στην χώρα μας.

«Ο καθένας μπορεί να ‘κολλήσει’ με το skate για διαφορετικό λόγο. Είναι ένα άθλημα του δρόμου, της πόλης που έχει τις ιδιαιτερότητές του. Την πρώτη φορά που ανέβηκα πάνω με κέρδισε», λέει ο Βασίλης.

Βιομηχανία πάνω στο… σανίδι

Η βιομηχανία γύρω από το skate, αλλά και ο αριθμός αυτών που ασχολούνται με αυτό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Στην Αμερική μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης των fans του skating είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του… baseball. Μεγάλα αθλητικά κανάλια όπως το ESPN δείχνουν σε prime time πρωταθλήματα skate, DVD και videogames γίνονται ανάρπαστα, μεγάλες φίρμες ρούχων για skate κάνουν τεράστιους τζίρους… Μήπως εν τέλει το άθλημα του δρόμου, έγινε λίγο mainstream; «Είναι mainstream, αλλά με τον δικό του τρόπο. Είναι μεν εναλλακτικό, αλλά έχει χάσει τον underground χαρακτήρα που είχε κάποτε», διαπιστώνει ο Βασίλης.

Επάγγελμα Skater

Μπορεί ένας σχετικά καλός skater στην χώρα μας να βγάλει τον… άρτο τον επιούσιο, όπως συμβαίνει κατά κόρον στην Αμερική; «Στην Ελλάδα το skate δεν είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο, αλλά σίγουρα οι καλύτεροι Έλληνες skaters αυτή τη στιγμή έχουν αρκετές ευκαιρίες σε σχέση με άλλα αντίστοιχα αθλήματα. Αρκετά παιδιά πληρώνονται, δεν ζουν από αυτό αλλά βγάζουν ένα χαρτζιλίκι, έχουν ο,τι εξοπλισμό θέλουν και ταξιδεύουν στο εξωτερικό για events ή διαγωνισμούς δωρεάν», αναφέρει σχετικά ο Βασίλης. «Κανένας όμως δεν μπορεί να βγάλει πολλά λεφτά, εκτός και αν πάει Αμερική. Στους top διαγωνισμούς εκεί το έπαθλο είναι κάτι εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος…», προσθέτει.

Skate και Ολυμπιακοί Αγώνες

To άθλημα δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μη ένταξή του είναι καθαρά θέμα ιδεολογίας, αλλά και σε αυτή τη περίπτωση η σκηνή είναι διχασμένη. «Αρκετοί δεν θέλουν να βγει το skate στους Ολυμπιακούς, είναι ένα άθλημα της πόλης που δεν ταυτίζεται με την εικόνα των Ολυμπιακών. Δεν τους υποβιβάζει, απλά δεν ταιριάζει με αυτούς», αναφέρει ο Βασίλης.

Υπάρχει όμως η αντίθετη πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι μια ενδεχόμενη ένταξη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς θα εκτόξευε ακόμα περισσότερο την δημοτικότητά του. «Για χώρες σαν την Ελλάδα, κάτι τέτοιο προφανώς μας συμφέρει. Αν με ρωτήσεις δεν με τρελαίνει η ιδέα, αλλά προφανώς θα κοίταγα και το συμφέρον της τοπικής σκηνής», λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης, «Για την Αμερική ή την Αυστραλία μπορεί να μην έχει σημασία, εδώ όμως θα είχαμε τρομερό boost», συμπληρώνει.

Skate spots και Skate Parks στην Ελλάδα

Μια βόλτα στην Αθήνα, αλλά και στα προάστια μας φέρνει αντιμέτωποuς με αρκετά Skate spots. Πρόκειται στην ουσία για πλατείες, πάρκα, σκάλες, ράμπες που «ανακαλύφθηκαν» από skaters και πλέον έχουν γίνει στέκια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Πλατεία Ηρώων στο Μαρούσι, η κάτω πλατεία στην Αγία Παρασκευή, η παιδική χαρά στην Γλυφάδα και πολλές ακόμα τοποθεσίες σε όλη την Αττική (δείτε μερικές από αυτές στην Photo Gallery).

Αυτό όμως που έλειπε μέχρι πρότινος από την Αθήνα ήταν ένα οργανωμένο Skate Park με τα… όλα του. Κάτι τέτοιο έγινε πραγματικότητα τον προηγούμενο μήνα χαρίζοντας χαμόγελα ευτυχίας στους φίλους του αθλήματος. «Το σχεδιάσαμε και ήμασταν μέσα σε αυτό το project από την αρχή. Είναι κάτι για το οποίο η σκηνή ‘διψούσε’ 20 χρόνια τώρα», λέει ο Βασίλης. «Το καλό είναι ότι υπήρχε βούληση και από τον Δήμο και από την εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου να γίνουν όλα σωστά. Ακούσανε τους skaters, όσον αφορά το πώς έπρεπε να γίνει», προσθέτει.

Το Our Park όπως ονομάζεται στους Αμπελόκηπους, αποτελεί καινοτομία για την χώρα μας μιας και δημιουργήθηκε στα πρότυπα των αντίστοιχων πάρκων που υπάρχουν στην Αμερική. Στην ουσία αποτελεί πιστή αντιγραφή κάποιων στοιχείων των δρόμων και αποτελείται από μία πλατεία, η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέλειου skate spot (ράμπες, πεζούλια, σκαλοπάτια κτλ.) συγκεντρωμένα σε ένα συγκεκριμένο χώρο.

Skate Parks βρίσκονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στην επαρχία, αλλά όχι με την ίδια φιλοσοφία. «Εκεί είναι πιο εύκολο να γίνει κάτι γιατί υπάρχει ο χώρος», εξηγεί ο Βασίλης. Τέτοιες πίστες υπάρχουν στην Λάρισα, στην Χαλκίδα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Skateboarding Events

Τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις που έχουν να κάνουν με το skate στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις. Πρόσφατα, στον προαύλιο χώρο του The Mall έλαβε χώρα ο διαγωνισμός The Great Boarders του FruliteOntheGo με την συμμετοχή πενήντα skaters. Το θέαμα όπως αναμενόταν ήταν πλούσιο και η κάμερα του In2life ήταν εκεί για να καταγράψει εντυπωσιακά κόλπα, τούμπες και… ευτράπελα.


Δείτε το βίντεο:
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v