Φάουλ: Η στατιστική έχει τον τρόπο να γίνουν σωστά

Οι παίκτες που τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα δεν αφήνουν απαραίτητα την ομάδα τους σε μειονεκτική θέση. Αντιθέτως, μπορεί να της δίνουν κι ένα σχετικό προβάδισμα, αρκεί το φάουλ να έχει γίνει στο σωστό χρόνο. Δεν το λέμε εμείς, η στατιστική το λέει.
Φάουλ: Η στατιστική έχει τον τρόπο να γίνουν σωστά
Λίγες ώρες πριν την πρώτη φετινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο Champions League, ρίχνουμε μια ματιά στα... τεχνάσματα των επαγγελματιών της μπάλας.

Οι στατιστικολόγοι ισχυρίζονται πως υπολόγισαν την καλύτερη στιγμή για τους παίκτες των ποδοσφαιρικών ομάδων να ρισκάρουν μια κόκκινη κάρτα κάνοντας φάουλ. Ο Dr John Haigh, λέκτορας μαθηματικών και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex, πιστεύει ότι οι ποδοσφαιριστές που θυσιάζονται αποβαλλόμενοι για αυτά τα «επαγγελματικά φάουλ» μπορούν να μην αφήσουν την ομάδα τους σε μειονεκτική θέση, υπό την προϋπόθεση ότι το κάνουν σε συγκεκριμένες στιγμές-κλειδιά του ματς.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ικανότητα της αντίπαλης ομάδας καθορίζει το ποια είναι η καλύτερη στιγμή να κάνεις φάουλ για να αποτρέψεις ένα γκολ. Αν η αντίπαλη ομάδα είναι πολύ καλύτερη και έχει σοβαρές πιθανότητες να σκοράρει κατά τη διάρκεια του αγώνα, το να κάνεις φάουλ, για το οποίο θα αποβληθείς, μετά το 16ο λεπτό, δεν θα φέρει σε μειονεκτική θέση την ομάδα σου.

«Όσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η αντίπαλη ομάδα να βάλει γκολ, τόσο νωρίτερα αξίζει να κάνεις φάουλ το οποίο θα επιφέρει κόκκινη κάρτα. Αν η αντίπαλη ομάδα έχει 60% πιθανότητες να βάλει γκολ, τα φάουλ θα πρέπει να γίνουν μετά το 48ο λεπτό, λίγο μετά το ημίχρονο» λέει.

Ο Dr. Haigh, συγγραφέας του βιβλίου «Τα κρυφά μαθηματικά των σπορ» έδωσε το περασμένο Σάββατο μια διάλεξη στο British Science Festival του Bradford. Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, μελέτησε τους αγώνες του Μουντιάλ των τελευταίων δέκα χρόνων, χρησιμοποιώντας την στατιστική ανάλυση για να υπολογίσει την πιο πιθανή έκβαση των ματς κατά τα οποία παίκτες αποβάλλονταν για φάουλ τα οποία εμπόδιζαν την αντίπαλη ομάδα να σκοράρει.

Σε ένα παράδειγμα στους προημιτελικούς του Μουντιάλ το 2010, ο Luis Suárez της Ουρουγουάης τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα αφού σταμάτησε με τα χέρια του έναν παίκτη της Γκάνα λίγο πριν βάλει γκολ. Η Γκάνα έχασε το πέναλτι που ακολούθησε, και η Ουρουγουάη πέρασε στους ημιτελικούς, αφού κέρδισε τελικά στα πέναλτι.

«Στατιστικά μιλώντας, σε ένα παιχνίδι όπου οι δύο ομάδες έχουν ίσες πιθανότητες να κερδίσουν, τα φάουλ που πραγματοποιούνται πολύ αργά μπορεί επίσης να έχουν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, αν η αντίπαλη ομάδα έχει 30% πιθανότητες να βάλει γκολ, τα φάουλ μετά το 71ο λεπτό έχουν νόημα. Ο χειρισμός της μπάλας με τα χέρια και άλλα προληπτικά φάουλ μπορεί να είναι ευεργετικά για το αποτέλεσμα του παιχνιδιού, αν και όχι απαραίτητα για το πνεύμα του αθλητισμού» καταλήγει ο Dr. Haigh.

Πηγή: Telegraph.co.uk
Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v