Αυτήν την Ολυμπιάδα ποιος θα την πάρει;

Πρώτη φορά εξολοκλήρου "πράσινη", πρώτη φορά λατινοαμερικάνικη, ή πρώτη φορά υπό την πλανηταρχική αιγίδα θα είναι η Ολυμπιάδα του 2016, για τη διοργάνωση της οποίας ψηφίζει σήμερα η ΔΟΕ στην Κοπεγχάγη. Τα αποτελέσματα στις οθόνες σας, μέχρι τις 20.00 ώρα Ελλάδος.
Αυτήν την Ολυμπιάδα ποιος θα την πάρει;
Μέχρι τις 20.00 ώρα Ελλάδος σήμερα θα έχουμε παρακολουθήσει για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ να ανοίγει τον φάκελο της ψηφοφορίας και να ανακοινώνει “the city to organize the Olympic Games…”. Η κούρσα για την Ολυμπιάδα του 2016 αναμένεται συναρπαστική, οι προβλέψεις μιλούν για τουλάχιστον τρεις γύρους ψηφοφορίας, και αδιαφιλονίκητο φαβορί προς το παρόν δεν υπάρχει. Το Τόκιο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Σικάγο και η Μαδρίτη διεκδικούν την 31η Θερινή Ολυμπιάδα.

Παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που φρόντισε να εισάγει στην Κοπεγχάγη ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Γιούκιο Χατογιάμα, δηλώνοντας ότι «οι Ολυμπιακοί του 2016 ενδέχεται να είναι οι τελευταίοι στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας έχει οδηγήσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», η σημερινή ψηφοφορία χαρακτηρίζεται από πολλές ιστορικά… πρώτες –και όχι τελευταίες– φορές.

Είναι, κατ’ αρχάς, η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος παρίσταται στη διαδικασία εκλογής της ΔΟΕ, στηρίζοντας ανοιχτά την υποψηφιότητα αμερικανικής πόλης. Στην ομιλία του σήμερα το πρωί στην Κοπεγχάγη ο Μπάρακ Ομπάμα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή θα μπορούσε να είναι μια συνάντηση στο Σικάγο, γιατί το Σικάγο μοιάζει με τον κόσμο… Μεγάλωσα στη Χαβάη, έζησα κάποιο διάστημα στην Ινδονησία. Δεν είχα ποτέ ρίζες σε κάποιο μέρος, σε κάποια κουλτούρα, σε κάποια εθνοτική ομάδα. Μετά ήρθα στο Σικάγο, και στους δρόμους του δούλευα δίπλα σε άνδρες και γυναίκες που ήταν λευκοί και μαύροι, Λατίνοι και Ασιάτες, άνθρωποι από κάθε τάξη, κάθε εθνικότητα και κάθε θρησκεία».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ρίσκο για τον Ομπάμα είναι μεγάλο, καθότι αν το Σικάγο δεν επιλεχθεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2016 η αξιοπιστία του θα κλονιστεί. Ο πλανητάρχης, όμως, επέλεξε να ρισκάρει για να στηρίξει την «υιοθετημένη πατρίδα του», όπως τη χαρακτήρισαν οι New York Times, την πόλη απ’ όπου ουσιαστικά ξεκίνησε και στην οποία στηρίχθηκε ο προεκλογικός αγώνας του.

Η βραζιλιάνικη αποστολή από την άλλη έχει βάσιμους λόγους να ελπίζει ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που η διοργάνωση θα δοθεί σε νοτιοαμαερικάνικη πόλη. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, εκπροσωπεί στη σημερινή διαδικασία τη χώρα του, μαζί με δύο εκ των διασημότερων συμπατριωτών του, τον Πελέ και τον Παόλο Κοέλιο. Στην ομιλία του, έκλεισε το μάτι στον αμερικανό πρόεδρο χρησιμοποιώντας το «ναι, μπορούμε» της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα σαν σύνθημα για την υποψηφιότητα του Ρίο.

Το Ρίο θεωρείται –τουλάχιστον από τα γραφεία στοιχημάτων– φαβορί, αν και ενστάσεις έχουν ακουστεί από μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής σχετικά με την αυξημένη εγκληματικότητά του. Το τελευταίο θερμό επεισόδιο, μάλιστα, ξέσπασε όταν ο αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Οντριοζόλα, χαρακτήρισε το Ρίο τη χειρότερη επιλογή, δήλωση που χαρακτηρίστηκε από τη Βραζιλία αντίθετη στους κανονισμούς της ΔΟΕ. Η Ισπανία απολογήθηκε, αν και μάλλον χλιαρά.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέφθασε στην Κοπεγχάγη παρέα με ένα θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας, το ανθρωποειδές ρομπότ POSY, για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Τόκιο, το οποίο διεκδικεί και πάλι τους Ολυμπιακούς, μετά την επιτυχή διοργάνωση του 1976. Ο Χατογιάμα έκανε λόγο για πράσινη Ολυμπιάδα, τονίζοντας τα σχέδια για ένα Ολυμπιακό Στάδιο που θα ηλεκτροδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένης και της ηλιακής, ενώ τόνισε ότι το Τόκιο είναι η ασφαλέστερη πόλη του πλανήτη, και ότι οι αποστάσεις θα είναι μηδαμινές. «Αυτή θα είναι μια διοργάνωση από αθλητές για αθλητές» είπε πριν παγώσει τα χαμόγελα μιλώντας για την τελευταία Ολυμπιάδα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αουτσάιντερ αυτήν τη φορά θεωρείται η Μαδρίτη, καθώς είναι μάλλον απίθανο να φιλοξενηθεί η διοργάνωση για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου του 2012. Παρ’ όλα αυτά, ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, μαζί με τον Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, εκπροσωπούν τη μαδριλένικη υποψηφιότητα στην Κοπεγχάγη, κάνοντας λόγο για τις πρόσφατες αθλητικές επιτυχίες της χώρας τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, και υπενθυμίζοντας τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών της Βαρκελώνης το 1992.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v