Οι 10 πιο παράξενοι διαγωνισμοί του κόσμου

Διασκέδαση δεν είναι μόνο χορός και τραγούδι. Τα αθλήματα μπορούν επίσης να είναι πολύ διασκεδαστικά. Όταν μάλιστα πρόκειται για τα πιο παράξενα "αθλήματα" του κόσμου, το γέλιο είναι ίσως ο μοναδικός σκοπός. Απολαύστε τα και... κλέψτε ιδέες!
Οι 10 πιο παράξενοι διαγωνισμοί του κόσμου

Ξέραμε για διαγωνισμούς τραγουδιού, διαγωνισμούς χορού, διαγωνισμούς χοτ ντογκ και διαγωνισμούς ομορφιάς. Αλλά φαίνεται πως όταν ο λαός έχει κέφια δεν διστάζει να διαγωνιστεί στο οτιδήποτε. Και αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι οι διαγωνισμοί έχουν πάντα σκοπό να αναδείξουν ταλέντα και να προωθήσουν τους κατόχους τους σε μία πιθανή επαγγελματική καριέρα, μάλλον δεν έχετε μάθει για τους πιο παράξενους διαγωνισμούς του κόσμου, που μοναδικός τους σκοπός είναι η διασκέδαση. Και ο σκοπός αυτός αγιάζει ακόμα και τα πιο πρωτότυπα μέσα!

Με αφορμή το 7ο ετήσιο Πρωτάθλημα Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί, που πραγματοποιήθηκε πριν έναν περίπου μήνα στο Τορόντο, συγκεντρώσαμε μερικούς ακόμα παράξενους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο που πραγματικά προκαλούν το γέλιο αλλά και την περιέργεια. Σας ακούγεται ανόητο; Η φτώχεια θέλει καλοπέραση, φίλοι μου!

1. Πρωτάθλημα Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί
Η 25η Οκτωβρίου ήταν μία άκρως σημαντική μέρα για τους κατοίκους του Τορόντο, αφού έλαβε χώρα το 7ο κατά σειρά Πρωτάθλημα Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί. Εκατοντάδες fan του «αθλήματος» δήλωσαν συμμετοχή στο τουρνουά, το οποίο περιλάμβανε αμέτρητους γύρους «δακτυλομαχιών» καθώς και ένα έπαθλο 10.000 δολαρίων για αυτόν που θα κατάφερνε να καλύψει τις περισσότερες «πέτρες» με «χαρτί», να σπάσει τα περισσότερα «ψαλίδια» με «πέτρα» και να κόψει τα περισσότερα «χαρτιά» με «ψαλίδια». Το παιχνίδι αυτό βέβαια, όσο απλό και να ακούγεται, απαιτεί κάποια στρατηγική -να ξέρεις π.χ. πότε να ανοίξεις το χέρι σου ή να πώς να αποφύγεις μία συγκεκριμένη χειρονομία από τον άλλον- αλλά ως επί το πλείστον βασίζεται στην τύχη. Όπως, παραδείγματος χάριν, η λοταρία, αλλά με λιγότερα χρήματα για έπαθλο και με περισσότερες πιθανότητες για νίκη.

2. Σνόρκελ σε βούρκο (Bog Snorkeling)
Η Ουαλία είναι ένα παράξενο μέρος. Όχι μόνο υπολογίζεται πως έχει σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα πρόβατα από ανθρώπους (άσχετο!), αλλά φιλοξενεί κάθε χρόνο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνόρκελ σε Βούρκο, που πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια σε ένα χαντάκι 55 περίπου μέτρων το οποίο διασχίζει έναν ιδιωτικό τυρφώνα λίγο έξω από την περιοχή. Με βία 600 μόνιμους κατοίκους, το Llanwrtyd Wells ισχυρίζεται πως είναι η μικρότερη πόλη της Βρετανίας και έχει βρει τον τρόπο να προσελκύει τουρίστες με την διοργάνωση τρελών φεστιβάλ.

Οι διαγωνιζόμενοι στο Πρωτάθλημα Σνόρκελ σε βούρκο πρέπει να κολυμπήσουν μετ’επιστροφής στο χαντάκι -το οποίο είναι παγωμένο και βρωμάει τρομερά- με βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα, ενώ δεν επιτρέπονται βοηθητικά κουπιά. Άλλωστε, τα χέρια τους πρέπει να βρίσκονται κάθε στιγμή μπροστά τους και τα πόδια τους να φαίνονται ότι χτυπούν στο νερό. Το πιο αστείο, όμως, στον διαγωνισμό αυτόν είναι τα κοστούμια που φορούν οι διαγωνιζόμενοι, τα οποία προσέχουν ιδιαίτερα ώστε να μην έχουν κάποια τρύπα η σκίσιμο, για να μην βραχούν και λερωθούν οι ίδιοι. Το παγκόσμιο ρεκόρ του Πρωταθλήματος είναι ένα λεπτό και τριανταπέντε δευτερόλεπτα. Έτσι, ένα άλλοτε περιθωριακό τοπικό άθλημα, το Σνόρκελ σε βούρκο προσελκύει τώρα εκατοντάδες διαγωνιζόμενους και θεατές από ολόκληρο τον κόσμο και έχει αποκτήσει τεράστια φήμη. Στο τελευταίο Πρωτάθλημα του 2008, μάλιστα, δήλωσαν συμμετοχή 170 άτομα και το βραβείο των 100 λιρών (!) κέρδισε ο 23χρονος Conor Murphy από την Ιρλανδία.

Πάρτε μία ιδέα από το παρακάτω video


3. Μαραθώνιος Ανθρώπου vs Αλόγου
Από τους ίδιους τρελούς που έκαναν διάσημη την πόλη Llanwrtyd Wells της Ουαλίας (βλέπε παραπάνω) μας έρχεται και ο Μαραθώνιος Ανθρώπου vs Αλόγου. Προέκυψε, μάλιστα, πάνω σε ένα μεθύσι κάποιων κατοίκων, οι οποίοι καβγάδιζαν για το ποιος μπορεί να τρέξει μεγάλες αποστάσεις ταχύτερα, ο άνθρωπος ή το άλογο. Ο αγώνας είναι βέβαια συντομότερος από έναν πραγματικό μαραθώνιο -35,4 χιλιόμετρα αντί για 42- αλλά το «τερέν» στο οποίο λαμβάνει χώρα έχει στροφές και ανηφόρες, και οι διαγωνιζόμενοι ισχυρίζονται πως απαιτεί μεγαλύτερες σωματικές αντοχές. Για την ιστορία, ο πρώτος μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε το 1981 και, αναμενόμενα, κέρδισε το άλογο. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχόμενων νικών, το άθλημα «άνοιξε» και μπορούν πλέον να διαγωνιστούν και ποδηλάτες. Έτσι το 1989, ένα Βρετανός ποδηλάτης έγινε ο πρώτος άνθρωπος πρωταθλητής του.

Το έπαθλο των 1.000 λιρών που δινόταν κάθε χρόνο μπορούσε να διεκδικηθεί μόνο από έναν δρομέα. Έτσι, όταν ο βετεράνος μαραθωνοδρόμος Huw Lopp έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε άλογο το 2004, το ποσό είχε ανέλθει στις 25.000 λίρες. Το 2007 κέρδισε άλλος ένας άνθρωπος, αλλά το 2008 ο τίτλος επιστράφηκε στα άλογα.

Πάρτε μία γεύση από τον μαραθώνιο


4. Extreme Ironing (Ακραίο Σιδέρωμα)
Θα τους αναγνωρίσετε από την τσάκιση στα παντελόνια τους! Κρέμονται από απότομους γκρεμούς, δένονται έξω από οχήματα που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ακόμα και υποβρυχίως οι διαγωνιζόμενοι στο Extreme Ironing δεν διστάζουν σε σιδερώσουν ρούχα ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το άθλημα υπάρχει από το 1997, όταν ένα Βρετανός, ο Phil Shaw συνδύασε την αγάπη του για την αναρρίχηση με την δουλειά του, ως εργάτης σε εργοστάσιο ενδυμάτων. Μία τυχαία συνάντηση με κάποιους Γερμανούς τουρίστες ενέπνευσε το Extreme Ironing International και έτσι το 2002 το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα έλαβε χώρα στην Γερμανία. Οι διαγωνιζόμενοι κατάφεραν να σιδερώσουν στην κορυφή του Mount Rushmore και στο Devil’s Tower. Σιδέρωσαν κάνοντας bungee jumping, parachuting αλλά και περιπλανώμενοι σε έρημες περιοχές. Και ήταν πάντα ντυμένοι άψογα.

Πάρτε μια ιδέα από το Extreme Ironing


5. Κουβάλημα συζύγου (Wife Carrying)
Το Κουβάλημα της Συζύγου -άθλημα κατά το οποίο ο άνδρας κάνει αγώνα δρόμου μετ’εμποδίων κουβαλώντας στους ώμους την γυναίκα του- ξεκίνησε αρχικά ως αστείο στο Sonkajärvi της Φινλανδίας. Οι φανατικοί του αθλήματος ισχυρίζονται όμως ότι το άθλημα έχει τις ρίζες του σε παλαιότερες εποχές, όταν ήταν αποδεκτό να «κλέβει» κανείς την γυναίκα κάποιου, κουβαλώντας την μακριά από τα γειτονικά χωριά, αλλά στην πραγματικότητα ως άθλημα μετρά μόνο 16 χρόνια.

Ο άντρας, λοιπόν, πρέπει να κουβαλήσει την γυναίκα -χωρίς να είναι απαραίτητα ζευγάρι- σε έναν αγώνα δρόμου που περιλαμβάνει νερό, άμμο και εμπόδια. Η γυναίκα πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 48 κιλά (σε πολύ αδύνατες γυναίκες προστίθενται βάρη για να πλησιάσουν την διαφορά των κιλών). Κάθε φορά που ο άνδρας ρίχνει κάτω την γυναίκα -κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά, γι’αυτό και οι γυναίκες φορούν κράνη- επιβαρύνεται με πρόστιμο 15 δευτερολέπτων. Για να τους διευκολύνουν στο κουβάλημα, οι περισσότερες γυναίκες τους καβαλάνε σαν σάκες (πόδια στην μέση και χέρια στον σβέρκο) ή με τον «εσθονικό» τρόπο (πόδια στον σβέρκο και χέρια στην μέση του άντρα).

Το Πρωτάθλημα Κουβαλήματος Συζύγου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Sonkajärvi περιλαμβάνει επίσης μία «σκάντζα» κατά την οποία ο «κουβαλητής» πρέπει να καταβροχθίσει μία μπύρα πριν παραδώσει την γυναίκα στον επόμενο (σαν σκυταλοδρομία). Αντίστοιχα τουρνουά πραγματοποιούνται στην Αυστραλία και στις Η.Π.Α. και οι νικητές αυτών συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Όσο για το έπαθλο για τον ταχύτερο γυναικο-κουβαλητή; Το βάρος της γυναίκας σε μπύρα!

Πάρτε μία ιδέα από αυτό το αγώνισμα


6. Tiddlywinks
Στο παιχνίδι αυτό υπάρχουν 4 χρωμάτων κουμπιά (Winks): κόκκινα, μπλε, πράσινα και κίτρινα. Κάθε χρώμα έχει έξι κουμπιά και σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίκτες να τα βάλουν σε ένα δοχείο «φλιπάροντάς» τα με ένα μεγαλύτερο κουμπί, το Squidger. Ο παίχτης που θα καταφέρει να βάλει και τα 6 κουμπιά στο δοχείο είναι και ο νικητής. Οι υπόλοιποι παίχτες ακολουθούν ανάλογα με τον αριθμό των κουμπιών που έχουν βάλει στο δοχείο. Το παιχνίδι χρονολογείται από την Βικτωριανή εποχή, αλλά άρχισε να γίνεται ανταγωνιστικό το 1955. Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ασχολήθηκε με το παιχνίδι θεωρώντας ότι ήταν ένα από τα λίγα αθλήματα που θα μπορούσαν να κερδίσουν. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, δημιουργήθηκαν δεκάδες άλλοι σύλλογοι Tiddlyinks σε πολλά πανεπιστήμια της Αγγλίας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το άθλημα αυτό, διεξάγεται υπό την επίβλεψη της English Tiddlywinks Association (ETA), η οποία διοργανώνει τουρνουά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

7.
Conkers (Καστανομαχίες)
Έχετε κάστανα; Μην τα φάτε. Μπορούν να σας χρησιμέψουν στο άχρηστο αυτό αγγλικό παιχνίδι. Παίζεται με δύο παίκτες, με τον καθένα να έχει ένα κάστανο τρυπημένο και δεμένο με ένα σκοινάκι. Ο ένας παίχτης κρατάει ακίνητο το κάστανό του, ενώ ο άλλος το χτυπάει με το δικό του. Το πρώτο κάστανο που θα σπάσει χάνει. Το παιχνίδι υποτίθεται ότι παιζόταν για εκατοντάδες χρόνια με κελύφη σαλιγκαριών ή φουντούκια. Για όσους ενδιαφέρονται, το παγκόσμιο πρωτάθλημα Conker πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ashton στην Αγγλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί ορισμένοι επιπλέον κανονισμοί για να κάνουν το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον (!). Για παράδειγμα, αν τα σκοινάκια μπερδευτούν ο πρώτος παίκτης που θα φωνάξει «strings!» κερδίζει ένα επιπλέον χτύπημα, επίσης, αν κάποιου παίχτη του πέσει κάτω το κάστανο, ο άλλος μπορεί να το πατήσει και να το σπάσει φωνάζοντας δυνατά “stamps!”. Αν ενθουσιαστήκατε με το παιχνίδι, μπορείτε να ξεκινήσετε από τώρα να προπονείστε για το παγκόσμιο τουρνουά που θα λάβει χώρα στο Άστον σε περίπου ένα χρόνο από τώρα.

Πάρτε μία ιδέα από αυτό το αγώνισμα


8. Chess Boxing (Σκάκι με Μποξ)
«Ο αγώνας γίνεται στο ρινγκ και οι πόλεμοι στην σκακιέρα». Αυτό είναι το σλόγκαν της παγκόσμιας οργάνωσης Chess Boxing, που εκπροσωπεί ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της: ένα πρωτότυπο άθλημα που συνδυάζει σκάκι και μποξ! Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Iepe Rubingh, επηρεασμένος από ένα κόμικ, διοργάνωσε τον πρώτο αγώνα Chess Boxing το 2003. Η φήμη του παιχνιδιού απογειώθηκε στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κανονικές ακαδημίες στο Βερολίνο, το Λονδίνο και την Βουλγαρία. Οι chess boxers αγωνίζονται σε εναλλασσόμενους γύρους σκακιού (4 λεπτά) και μπόξ (3 λεπτά). Ο νικητής καθορίζεται είτε από το νόκ άουτ είτε από το ματ. Οι ανταγωνιστές πρέπει να είναι συν τοις άλλοις και πολύ καλοί σκακιστές, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ένας επαγγελματίας πυγμάχος να χάσει στο σκάκι και να ρίξει νοκ άουτ τον αντίπαλό του από τον πρώτο γύρο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν γύρω στους 50 αθλητές Chess Boxing παγκοσμίως, με το αριθμό αυτόν να αυξάνεται συνέχεια.

Πάρτε μία ιδέα από αυτό το αγώνισμα


9. Punkin Chunkin (Ρίψη Κολοκύθας)
Όσο περίεργο σας φαίνεται και το όνομα, άλλο τόσο ανούσιος είναι και αυτός ο αποκριάτικος διαγωνισμός. Αυτό δεν πτοεί βέβαια τους 20.000 θεατές που μαζεύονται κάθε χρόνο στο Delaware για να δουν κολοκύθες να… εκτοξεύονται και να προσγειώνονται άτσαλα. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 1986, όταν τέσσερεις φίλοι – πιθανότατα μεθυσμένοι- στοιχημάτισαν για το ποιος θα πετούσε μακρύτερα μια κολοκύθα. Οι συμμετέχοντες οργανώνονται σε ομάδες, φτιάχνοντας συσκευές εκτόξευσης και στην συνέχεια διαγωνίζονται για το ποιος θα στείλει την κολοκύθα πιο μακριά. Τα «βλήματα» εκτοξεύονται με διάφορους τρόπους: πίεση αέρα, trebuchet, μεγάλες σφεντόνες ή ακόμα και με τα χέρια. Υπάρχουν προκριματικοί, ημιτελικοί και τελικοί γύροι. Το ρεκόρ προς το παρόν κατέχει μια ομάδα εν ονόματι Second Amendment, η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί ένα αεροβόλο κανόνι(!) βάρους 14 τόνων για την εκτόξευση. Αυτοί οι τύποι έχουν κερδίσει τους 4 από τους 6 διαγωνισμούς τα τελευταία χρόνια με βολή στα 1.500 μέτρα. Και εις ανώτερα να τους ευχηθούμε..

Πάρτε μία ιδέα από αυτό το αγώνισμα

10. Air Guitar (Παίζοντας κιθάρα... χωρίς κιθάρα)
Το περίεργο αυτό φεστιβάλ ξεκίνησε το 1996 στην Φιλανδία. Στον διαγωνισμό υπάρχουν δύο γύροι: στον πρώτο ο διαγωνιζόμενος παίζει ένα τραγούδι τις επιλογής του, ενώ στον δεύτερο το κοινό διαλέγει ένα τραγούδι για τον διαγωνιζόμενο. Όλα καλά μέχρι εδώ. Το πρωτότυπο του διαγωνισμού είναι το γεγονός ότι τα τραγούδια είναι playback και ο διαγωνιζόμενος... προσποιείται ότι παίζει κιθάρα! Ακουστική ή ηλεκτρική! Η βαθμολογία του έχει να κάνει με το πόση ενέργεια έχει κατά την διάρκεια του show, πόσο ρεαλιστικός ηταν και πόσο rock χαρακτήρα είχε. Μερικές από τις βραβευμένες εμφανίσεις περιλάμβαναν τραγούδια των AC/DC, των Blur και των Van Halen. Ο νικητής αυτής της χρονιάς ήταν ο American Craig "Hot Lixx Hulahan" Billmeier (video), με το τραγούδι Plane Crash των Toadies.

Πάρτε μία ιδέα από αυτό το αγώνισμα


Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια, Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v