Μια βόλτα στις γκαλερί της ψηφιακής τέχνης

Έτη φωτός από τα ελιτίστικα "επίγεια" αντίστοιχά τους, οι διαδικτυακές γκαλερί είναι ανοιχτές στον καθένα, παιχνιδιάρικες, εμπνευσμένες και προσβάσιμες 24 ώρες το 24ωρο. Γνωρίστε την ψηφιακή τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις, με μια βόλτα σε 5 από τις καλύτερες.
Μια βόλτα στις γκαλερί της ψηφιακής τέχνης
Αυτή η εισαγωγή θα μπορούσε να μιλάει για την επανάσταση που έφερε η εξάπλωση του παγκόσμιου ιστού στη διάδοση και την εξωστρέφεια της τέχνης, σε όλες της τις εκφάνσεις. Για το βήμα που έδωσε στους καλλιτέχνες. Για το δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε μεταξύ δημιουργών και (παγκόσμιου) κοινού. Για την εξάπλωση, την εξέλιξη και την ανταλλαγή, σε παγκόσμιο επίπεδο, των ιδεών όπως αυτές εκφράζονται και αποτυπώνονται σε μια φωτογραφία, σε ένα 3D design, σε ένα animation, σε μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα.

Επειδή, όμως, όλα αυτά είναι προφανή και χιλιοειπωμένα, συγκεντρώνουμε πέντε websites αφιερωμένα στην τέχνη και τους –διάσημους ή μη– δημιουργούς της, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και… αφήνουμε τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους.

DeviantArt
Φωτογραφία, ψηφιακή και «παραδοσιακή» τέχνη, flash multimedia, λογοτεχνία, ταινίες μικρού μήκους, μόδα και tattoo design είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες έργων που φιλοξενεί η μεγαλύτερη ίσως διαδικτυακή κοινότητα καλλιτεχνών. Οκτώ εκατομμύρια καλλιτέχνες –επαγγελματίες και ερασιτέχνες, διάσημοι και μη– εκθέτουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 62 εκατομμύρια έργα στις ηλεκτρονικές προθήκες του site, που μετρά ήδη οκτώ χρόνια ζωής.

Πέραν του να ξοδέψετε ατελείωτες ώρες χαζεύοντας κάθε πιθανή και απίθανη δημιουργία –πράγμα για το οποίο δεν απαιτείται κανενός είδους εγγραφή– στο DeviantArt μπορείτε να αγοράσετε τα αγαπημένα σας σχέδια σε πίνακες, κάρτες, κούπες, μαγνήτες, mousepads και διάφορα άλλα προϊόντα. Από τα έσοδα, ο καλλιτέχνης λαμβάνει το 50% εάν έχει αγοράσει το λεγόμενο “prints account” προς περίπου 16 ευρώ το χρόνο, ή ένα προκαθορισμένο base price, αν πρόκειται για απλό χρήστη.

Αν εγγραφείτε ως μέλος μπορείτε να σχολιάσετε τις δημιουργίες –εδώ τις λένε devians– των υπολοίπων, να συμμετάσχετε στις συζητήσεις στα forums, να δημιουργήσετε τη λίστα με τα αγαπημένα σας έργα και να τη συμπεριλάβετε στο προφίλ σας, να μαθαίνετε νέα για διαγωνισμούς που διοργανώνονται, ακόμη και να «παρακολουθείτε» τους αγαπημένους σας δημιουργούς, λαμβάνοντας notifications κάθε φορά που ανεβάζουν ένα καινούριο έργο.

Worth1000
Αν δεν έχετε ακουστά τον όρο “image manipulation” δε χρειάζεται να ανατρέξετε σε λεξικά. Πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, που σε αυτήν την περίπτωση δε γίνεται απλά για να διορθωθεί ένα κόκκινο μάτι ή να σβηστεί μια ρυτίδα, αλλά για να δημιουργηθεί μια άλλη, ευφάνταστη, πρωτότυπη ή απλά καλλιτεχνική δημιουργία. Βασισμένο στις άπειρες δυνατότητες του Photoshop και των υπόλοιπων συναφών προγραμμάτων και στην αστείρευτη φαντασία των δημιουργών – χρηστών του, το Worth1000 διοργανώνει συνεχώς θεματικούς διαγωνισμούς και συγκεντρώνει τις συμμετοχές σε galleries.

Τα θέματα, σπαρταριστά όσο και έξυπνα, παρέχουν την απαιτούμενη έμπνευση σε δημιουργούς και το απαραίτητο γέλιο σε επισκέπτες αυτής της διαδικτυακής γκαλερί, που μακράν απέχει από τη σοβαροφάνεια των «επίγειων» συναδέλφων της. Θέλετε παραδείγματα; Στην κατηγορία «ειλικρινή προϊόντα» το logo με τα χρώματα των Starbucks γράφει “Alottabucks Coffee” και απεικονίζει τον μυστακοφόρο κύριο της Monopoly, ένα poster στρατολόγησης δείχνει τον Ιησού με το καπέλο του Θείου Σαμ να λέει “I Want Thou”, στα “Before and After” βλέπουμε την εξέλιξη του Σκαραβαίου, αλλά και ένα λαγουδάκι κι ένα φίδι μεταμορφωμένα σε τσάντες. Αν εμπνευστείτε χαζεύοντάς τα, μπορείτε να υποβάλλετε τις δικές σας συμμετοχές στους τρέχοντες διαγωνισμούς.

GFXArtist
Ίσως το αυστηρότερο, ως προς τις συμμετοχές, site στο είδος του, το GFX Artist έχει συγκεκριμένα guidelines σχετικά με τις δημιουργίες που ανεβαίνουν στις ηλεκτρονικές προθήκες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτελείται από μία σχετικά «κλειστή» κοινότητα καλλιτεχνών από τη μία, αλλά και να φιλοξενεί μόνο κορυφαίας ποιότητας έργα από την άλλη. Οι κυριότερες κατηγορίες του περιλαμβάνουν ψηφιακή ζωγραφική, illustration, 3D modeling, φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία εικόνας –το photo manipulation που λέγαμε παραπάνω.

Κάθε μήνα ένας εκ των πέντε δημιουργών των δημοφιλέστερων έργων κάθε κατηγορίας ανακηρύσσεται “elite member”, μετά από ψηφοφορία των χρηστών, και η δουλειά του μεταφέρεται στις elite galleries. Προκειμένου να διατηρηθεί η έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, που το site πρεσβεύει, κάθε καλλιτέχνης μπορεί να ανεβάσει μέχρι έξι έργα κάθε μήνα. Με τέτοια αυστηρά κριτήρια δεν είναι να απορεί κανείς που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wikipedia, «πολλά μέλη του έχουν κατά καιρούς εκφράσει δισταγμούς να δείξουν τα έργα τους στους συναδέλφους τους στο GFXArtist». Κατά τι ελιτίστικο, αλλά άκρως ενδιαφέρον για εμάς, τους «κοινούς θνητούς» που το επισκεπτόμαστε απλά για να θαυμάσουμε τις δουλειές άλλων.

Elfwood
Το «δάσος των ξωτικών», όπως προδίδει και το όνομά του, δε θα μπορούσε παρά να ειδικεύεται σε fantasy και sci-fi έργα –τόσο εικαστικά όσο και λογοτεχνικά. Σύμφωνα με το δημιουργό του, Thomas Abrahamsson, πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως site αφιερωμένο στην τέχνη του φανταστικού –και πέραν αυτού, είναι σίγουρα ένα από τα παλαιότερα, μετρώντας ήδη δώδεκα χρόνια διαδικτυακής ζωής.

Ιδανική για να ξεκινήσετε είναι η κατηγορία “the best!”, στην οποία παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες που έχουν ψηφιστεί ως «αγαπημένοι» από τους υπόλοιπους χρήστες του site, μαζί με κάποια αντιπροσωπευτικά έργα τους. Στην κατηγορία Fan Art θα βρείτε αγαπημένους ήρωες καρτούν, ταινιών και manga όπως δεν τους έχετε ξαναδεί. Εξαιρετική είναι και η κατηγοριοποίηση του site με λέξεις κλειδιά, η οποία σας επιτρέπει να αναζητήσετε έργα παρεμφερή με αυτό που βλέπετε, είτε με βάση το θέμα είτε με την τεχνική. Το παραμυθένιο δάσος έχει, επίσης, αυστηρούς όρους ως προς τα έργα που κατατίθενται –τα οποία πρέπει να πάρουν την έγκριση των moderators για να ανεβούν στα galleries– προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα του περιεχομένου του.

DigitalArt
Ίσως το πιο απλό σε design από τα sites της κατηγορίας του, κρύβει στις… minimal προθήκες του μικρά διαμαντάκια, χωρισμένα σε άκρως ενδιαφέρουσες κατηγορίες: αφηρημένη τέχνη, καρτούν/ illustration, fan art, fantasy, photo manipulation, φύση και πορτραίτα. Διαθέτει, επίσης, ένα top 100 με τα καλύτερα έργα, όπως τα βαθμολόγησαν οι χρήστες, και μία σελίδα με τα καλύτερα της εβδομάδας. Η δυνατότητα αναζήτησης είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αφού μπορεί να γίνει με βάση την κατηγορία, το software ή το hardware που χρησιμοποιήθηκε, τις διαστάσεις, τον τίτλο του έργου ή το όνομα του καλλιτέχνη. Τα έργα που ανεβαίνουν περνούν πρώτα από την έγκριση των moderators του site, οι οποίοι όμως δεν έχουν δημοσιεύσει συγκεκριμένους κανόνες ως προς το ποια έργα περνούν και ποια απορρίπτονται. Το site διαθέτει, τέλος, ένα κομμάτι “Features”, με συνεντεύξεις καλλιτεχνών, ενδιαφέροντα άρθρα περί τέχνης, ακόμη και αγγελίες εύρεσης εργασίας που μπορεί να ενδιαφέρουν τους δημιουργούς –graphic designers, illustrators, digital artists κλπ.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v