5 παιχνίδια για να περάσει (εποικοδομητικά) η Δευτέρα

Massively Multiplayer Online RPGs. Ή αλλιώς... πέντε online και εντελώς δωρεάν παιχνίδια που θα σας κάνουν να κολλήσετε τόσες ώρες, όσες χρειάζεται για να μην καταλάβετε πότε πέρασε μία ακόμα βαρετή Δευτέρα. Κλείστε την πόρτα του γραφείου και... καλή διασκέδαση.
5 παιχνίδια για να περάσει (εποικοδομητικά) η Δευτέρα
Το World of Warcraft το ξέρετε. Το Second Life, που έγινε πέρυσι το νέο addiction για εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, και κατάφερε να παρασύρει στη… δίνη του ακόμα και ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και πολυεθνικές εταιρείες που απέκτησαν virtual γραφεία στον πρώτο εικονικό κόσμο με παγκόσμια απήχηση, επίσης. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι ότι η μόδα των Massively Multiplayer Online Role Playing Games εκτείνεται πολύ παραπέρα από τα δύο αυτά best sellers, για να περιλάβει πολύ απλούστερα παιχνίδια και interfaces που δεν απαιτούν χρήματα ή συνδέσεις με την ταχύτητα του φωτός για να παίξετε –ναι, από εκείνα που μπορούν κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως «διάλειμμα» από τη δουλειά ένα ηλιόλουστο μεσημέρι Δευτέρας που δεν μπορείτε να κάνετε… κοπάνα για καφέ.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε πέντε από αυτά που, στη χειρότερη των περιπτώσεων, μπορεί να απαιτούν ένα απλό download ενός client που θα σας «βάλει» στο μαγικό κόσμο του παιχνιδιού. Να προειδοποιήσουμε, μόνο, ότι είναι όλα επικίνδυνα εθιστικά –πράγμα που σημαίνει ότι καλό θα ήταν να μην τα ξεκινήσετε ένα τέταρτο πριν από το meeting, διότι κινδυνεύετε να το χάσετε– και να θυμήσουμε ότι επιβάλλεται να κλείσετε την πόρτα του γραφείου. Καλή διασκέδαση!

Gekkeiju Online
Σε ένα περιβάλλον βγαλμένο απευθείας από το μαγικό κόσμο των fantasy novels, οδηγείτε τον ήρωά σας με τα manga χαρακτηριστικά, σε περιπέτειες που ποικίλλουν από μάχες και πολέμους μέχρι spell casting, εβδομαδιαία τουρνουά player vs. Player και… γάμους με άλλους παίκτες. Ανεπτυγμένο από μια μη κερδοσκοπική, ανεξάρτητη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, το παιχνίδι εμπλουτίζεται συχνότατα με νέα features –μερικά από τα οποία πρωτοποριακά για τα RPGs, όπως ο καιρός, οι εναλλαγές του οποίου επηρεάζουν σοβαρά το gameplay, ή η δυνατότητα ενοικίασης σπιτιού και οι διαφορετικές επιλογές διακόσμησής του–, ο τρισδιάστατος εικονικός κόσμος μεγαλώνει συνεχώς, με νέες προσθήκες, ενώ πολλά στοιχεία των βασισμένων σε κείμενο παιχνιδιών MUD (multi user dungeon) ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε role playing game.

Shadowbane
Με σκηνικό έναν ιδιαίτερα σκοτεινό φανταστικό κόσμο, το Shadowbane συνδυάζει στοιχεία των strategy games –κτίσιμο και διαμόρφωση πόλεων, πολιορκίες, κατάκτηση περιοχών κλπ– με features των RPG, δημιουργώντας ένα νέο, υβριδικό είδος παιχνιδιού –πράγμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μόνο του. Κατά τα άλλα, το παιχνίδι διαθέτει ένα εκτενέστατο character creation tool, που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε τον ήρωά σας όσο μοναδικό θέλετε, μάχες player to player, έμφαση στη διαδραστικότητα μεταξύ των παικτών και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που μας κάνει να… κολλάμε ακόμα περισσότερο.

Nation States
Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα από τα υπόλοιπα RPGs κινείται το Nation States, που μπορεί να στερείται γραφικών και interface, στηρίζεται όμως σε μια άκρως πρωτότυπη, όσο και έξυπνη, ιδέα. Το παιχνίδι είναι απλούστατο: αφού εγγραφείτε, δημιουργείτε το δικό σας έθνος – κράτος, επιλέγοντας την ονομασία του, ένα motto, ένα εθνικό πουλί – σύμβολο και μια σημαία. Στη συνέχεια, απαντάτε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική που θέλετε να ακολουθήσετε. Θα δημιουργήσετε μια πολιτεία βασισμένη στο σοσιαλιστικό ιδεώδες; Ένα προστατευτικό κράτος; Ένα ολοκληρωτικό καθεστώς; Πόσες ελευθερίες θα παραχωρήσετε στους πολίτες σας; Πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία σας από το μοντέλο διακυβέρνησης που θα επιλέξετε; Πόσο μεγάλη επιρροή θα ασκείτε στα γειτονικά κράτη και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο; Κάθε μέρα θα αντιμετωπίζετε και ένα διαφορετικό task – δίλημμα, καθοριστικό για τη μοίρα του λαού σας και για την πρόοδο του κράτους, οικονομικά και πολιτικά. Δυσκολότερο –και εθιστικότερο– απ’ όσο φαίνεται.

Planeshift
Μπορεί να μη στηρίζεται στο πλέον πρωτότυπο σενάριο, το παιχνίδι όμως είναι ενδιαφέρον, καθότι διαθέτει αρκετά διασκεδαστικά features που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και πολλά απλούστερα «παιχνίδια μέσα στο παιχνίδι». Το σενάριο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα γιγάντιο σταλακτίτη, τον Yliakum, και χωρίζεται σε οκτώ levels που μειώνονται σε έκταση όσο το παιχνίδι προχωρά –κάπως σαν την Κόλαση του Δάντη. Οι φυλές που κατοικούν εδώ είναι συνολικά δώδεκα, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες η καθεμία. Αν ο χαρακτήρας σας σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα πρέπει να περάσετε τους γρίφους και τις παγίδες του Death Realm προκειμένου να επιστρέψετε στη ζωή. Το character creation tool είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς σας επιτρέπει να καθορίσετε πολλές πτυχές του χαρακτήρα σας, από τη φυλή και τα χαρακτηριστικά του μέχρι τα παιδικά του χρόνια και τις αναμνήσεις του. Σημειώστε ότι το Plane Shift βρίσκεται υπό διαρκή διαμόρφωση, με πολλά νέα features να προστίθενται συνεχώς, και ότι απαιτείται να κατεβάσετε έναν client για να παίξετε.

Anarchy Online
Ένα από τα λίγα MMORPG που εκτυλίσσεται σε περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας –η χρονιά κατά την οποία ξεκινά η ιστορία είναι το 29482. Τα μαχόμενα στρατόπεδα είναι η εταιρεία κολοσσός Omni-Tek, και η επαναστατημένη εργατική τάξη, οι Clans, που μάχονται για τον έλεγχο του Rubi-Ka, του πλανήτη που αποτελεί τη μοναδική στο σύμπαν πηγή της φανταστικής ουσίας notum, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στη νανοτεχνολογία. Ο χαρακτήρας σας μπορεί να ανήκει σε κάποια από τις τέσσερις φυλές που κατοικούν τον πλανήτη, ενώ στη συνέχεια το character creation tool σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του, καθώς και ένα από τα 14 επαγέλματα, καθένα από τα οποία σας δίνει διαφορετικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Το παιχνίδι ξεκίνησε με μηναιία συνδρομή, ενώ τώρα διατίθεται εντελώς δωρεάν -απαιτεί βέβαια το download ενός client για να παίξετε.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v