Καλοκαιρινά επιτραπέζια: Λύσεις φορητότητας

10 days in Europe, Hey, that's my fish και Hive. 3 προτάσεις για επιτραπέζια εκδρομής με περιορισμό στο μέγεθος, αλλά όχι και στη διασκέδαση. Ιδανικά για ατελείωτες ώρες στην παραλία και το καράβι!
Καλοκαιρινά επιτραπέζια: Λύσεις φορητότητας
του Θανάση Πάτσιου

Πετσέτες, ομπρέλες, καρεκλάκια, τσάντες, ψάθες, αντιηλιακές κρέμες/σπρέι, σκηνές, τέντες, παγούρια, θερμός, καφέδες, νερά, βιβλία… Ο εκδρομικός εξοπλισμός φαντάζει ανεξάντλητος και οι εκδρομείς – λουόμενοι συχνά με μετανάστες! Η εξασφάλιση όμως της διασκέδασης είναι ιερή, άρα και η ανάγκη για φορητότητα, επιτακτική.

Τα μικρά – φορητά επιτραπέζια παιχνίδια υστερούν τις περισσότερες φορές σε εντυπωσιασμό, συνδυάζουν ωστόσο την εμπειρία του παιχνιδιού με το περιορισμένο μέγεθος και ό,τι συνεπάγεται το τελευταίο. Τα τρία επιτραπέζια της παρουσίασης εντάσσονται στο παραπάνω προφίλ και αποτελούν επιλογές του γράφοντα από μια μεγάλη, ομολογουμένως, γκάμα που προσφέρεται στα καταστήματα.

10 days in Europe
Σχεδιαστής: Alan R.Moon, Aaron Weissblum – για 2-4 παίχτες

Περιγραφή: Απόλυτα συντονισμένο με το «κλίμα των ημερών», το θέμα του 10 days in Europe ντύνει τους παίχτες ταξιδιώτες και απαιτεί από αυτούς μία ολοκληρωμένη και συνεχόμενη διαδρομή στην Ευρώπη, διάρκειας 10 ημερών. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας κάρτες, οι οποίες απεικονίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα (αεροπλάνα, πλοία). Οι παίκτες καλούνται να τις διαχειριστούν και τοποθετήσουν έτσι, ώστε να δημιουργηθεί, το συντομότερο δυνατό, το 10ήμερο οδοιπορικό.
ΔιαΤαύτα: Το 10 days in Europe προσφέρει μια ευκολοχώνευτη, διασκεδαστική εμπειρία, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των παικτών, διαρκεί 15' – 45’. «Αποδίδει» απροσδόκητα καλά τόσο με 2, όσο και με περισσότερους παίχτες, ενώ η εκμάθηση των (ελάχιστων) κανόνων είναι γρήγορη και απλή. Το επίπεδο της παραγωγής είναι αρκετά καλό: το ταμπλό και οι κάρτες είναι καλοσχεδιασμένα, με έντονα χρώματα και γεμάτα πληροφορίες για τις χώρες της Ευρώπης.
Στα δυσδιάκριτα πλεονεκτήματα, η εκπαιδευτική αξία του παιχνιδιού για δάσκαλους γεωγραφίας, νεότερους ταξιδευτές και πιο ηλικιωμένους αγεωγράφητους (η Eurovision δε θα είναι ποτέ πια η ίδια).

Hey, that’s my fish
Σχεδιαστής: Alvydas Jakeliunas, Gunter Cornett – για 2-4 παίχτες

Περιγραφή: Με φόντο τους πάγους της Αρκτικής και τις πλούσιες σε αλιεία θάλασσές της, το Hey, that’s my fish βάζει τους παίκτες στο ρόλο των συμπαθέστατων – αλλά και πεινασμένων στην προκειμένη – πιγκουίνων. Το ταμπλό δημιουργείται από 60 εξάγωνα, το καθένα εκ των οποίων απεικονίζει από 1 – 3 ψάρια.
Οι παίχτες κινούν τους πιγκουίνους σε οριζόντιες διαδρομές στο ταμπλό, αφαιρώντας και κρατώντας κάθε φορά το εξάγωνο από το οποίο ξεκίνησε η κίνηση. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως στη ροή του παιχνιδιού «θαλάσσια τμήματα» αποκόπτονται, δημιουργώντας «νησιά» και αφήνοντας πιγκουίνους εγκλωβισμένους σε αυτά.
Οι πρωτάρηδες θα ναυαγήσουν σε κάποιο μικρό (και με λίγα ψάρια) τμήμα, ενώ οι εμπειρότεροι θα επιχειρήσουν να κερδίσουν την αποκλειστικότητα σε ένα εύπορο «νησί». Νικητής αναδεικνύεται ο παίχτης, ο οποίος, όταν πλέον δεν μπορεί να υπάρξει κίνηση, έχει κάνει τη μεγαλύτερη ψαριά.
ΔιαΤαύτα: Ένα από τα καλύτερα «σφηνάκια» της αγοράς, αφού μια παρτίδα απαιτεί 20' – 30’, ανάλογα με τον αριθμό των παικτών. Χωρίς εξάρσεις και υπερβολές – αλλά ούτε και κοιλιά σε κανένα σημείο – το παιχνίδι αποδεικνύεται τίμιο σε αυτά που υπόσχεται: μια σύντομη, ανάλαφρη και εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία. Απλό για τους νεοσύλλεκτους, αλλά με περιθώριο στρατηγικής για τους παλιούς, το Hey, that’s my fish διακρίνεται σε βάθος χρόνου, κυρίως λόγω του ότι μυστηριωδώς, συνδυάζει χαβαλέ και στρατηγική, συμπιεσμένα σε ένα μικρό χρονικό πλαίσιο.

Hive
Σχεδιαστής: John Yianni – για 2 παίχτες

Περιγραφή: Στο εξώφυλλό του, το Hive φέρει με περηφάνια το λογότυπο Mensa Select. Πρόκειται για έναν πραγματικά τιμητικό τίτλο στο χώρο, που σημαίνει ότι τη χρονιά που κυκλοφόρησε, επιλέχτηκε ως ένα από τα τέσσερα περίπου παιχνίδια που η Mensa προτείνει για τον ετήσιο διαγωνισμό Mind Game.
Στο Hive ο κάθε παίχτης ελέγχει ένα μικρό στρατό ζουζουνιών που ως στόχο έχει την αιχμαλωσία της αντίπαλης βασίλισσας μέλισσας! Στον ιερό πόλεμο της κυψέλης στρατολογούνται από μυρμήγκια και αράχνες, μέχρι σκαθάρια και ακρίδες (στο expansion και κουνούπια!). Ο κάθε φαντάρος διέπεται από διαφορετικούς κανόνες κίνησης: έτσι, το μυρμήγκι μπορεί να κινείται ελεύθερα στην περίμετρο της κυψέλης, το σκαθάρι σκαρφαλώνει σε άλλα έντομα, κ.ο.κ.
Βασική (και σχεδόν μοναδική) προϋπόθεση και περιορισμός, είναι ότι δεν επιτρέπεται μια κίνηση, η οποία θα διέκοπτε τη συνέχεια της κυψέλης. Ο στρατός που θα καταφέρει να κυκλώσει την αντίπαλη βασίλισσα πρώτος, στερώντας της κάθε δυνατότητα κίνησης, είναι και ο νικητής.
ΔιαΤαύτα: Το Hive θυμίζει σε πολλά σημεία το σκάκι, προσοχή όμως: η ομοιότητα περιορίζεται στο γεγονός ότι συγκεκριμένα «κομμάτια» κινούνται με προκαθορισμένο τρόπο. Σε καμία περίπτωση δε θα χρειαστεί κανείς να διαβάσει τόμους θεωρίας, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικός.
Το τζογαδόρικο κλισέ «πολλά θα βάλεις, πολλά θα πάρεις», βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο Hive, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που όσο περισσότερο χρόνο επενδύσει κανείς σ’αυτό, τόσο πιο ενδιαφέρουσα και ικανοποιητική γίνεται η ενασχόληση μαζί του. Ένας έμπειρος παίχτης δύσκολα θα δυσκολευτεί από έναν αρχάριο, ωστόσο μάχες μεταξύ στρατηγών του ίδιου επιπέδου διαρκούν περισσότερο και είναι εθιστικές, ακόμα και για το φιλοθεάμον κοινό.

Ολοκληρώνοντας μια καταπληκτική παραγωγή, τα κομμάτια του Hive είναι από bakelite (στην τελευταία έκδοση), κάνοντάς τα τόσο ευχάριστα στην όψη, όσο και ανεκτικά στην καταπόνηση.

Το Hey, that’s my fish κυκλοφορεί στη χώρα μας στην ελληνική του έκδοση (Ψαρεύοντας στους πάγους) από τα καταστήματα Κάισσα και κοστίζει €20. Τα 10 days in Europe και Hive θα πρέπει να τα αναζητήσετε ηλεκτρονικά και ανάλογα με το διαδικτυακό τόπο, τιμολογούνται μεταξύ €15 - €30. Ηλεκτρονικά καταστήματα που τα προσφέρουν ετοιμοπαράδοτα την ώρα που γράφεται το άρθρο είναι το www.amazon.co.uk και το www.philibertnet.com, στα συνοδευτικά links όμως παρατίθενται περισσότερες επιλογές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v