Το... ζάρι σας και σε άλλη παραλία

Ο πιο ευχάριστος "χαμένος" χρόνος είναι αυτός των διακοπών. Πέντε επιτραπέζια παιχνίδια που διάλεξε για εσάς το In2life σας συνοδέυουν στην καλοκαιρινή σας εξόρμηση και υπόσχονται πολλές... εθιστικές παρτίδες.
Το... ζάρι σας και σε άλλη παραλία
των Δημήτρη Γλύστρα, Θανάση Πάτσιου

Ο περισσότερος κόσμος ταυτίζει τα επιτραπέζια παιχνίδια με κάποια Κυριακάτικα χειμωνιάτικα απογεύματα, τον άνεμο έξω να λυσσομανάει, ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι, ίσως ένα τζάκι και μια χορταστική κούπα από ζεστό ρόφημα.

Και…εντάξει, ίσως έχει δίκιο.

Δεν είναι όμως μόνο έτσι, αφού επιτραπέζια δεν είναι μόνο εκείνα τα τεράστια κουτιά με τα άπειρα χαρτάκια- χαρτονάκια και τα ανοικονόμητα ταμπλό που κινδυνεύουν από την υγρασία και τον αέρα.

Για τις καλοκαιρινές διακοπές, για όλο εκείνο τον «νεκρό» χρόνο που δεν θέλουμε απλώς να περάσει (γιατί πρόκειται για τις διακοπές μας!) αλλά να είναι διασκεδαστικός, επιλέξαμε πέντε επιτραπέζια παιχνίδια που συγκεντρώνουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: παίζονται από μικρό αριθμό παικτών, είναι απολύτως φορητά και διαρκούν λίγη ώρα.

Καίσαρας και Κλεπάτρα

Το Καίσαρας και Κλεοπάτρα απευθύνεται σε 2 παίκτες – όχι απαραίτητα διαφορετικού φύλλου – και θεματικά περιγράφει την προσπάθεια των δύο προαναφερθέντων να κερδίσουν την ψήφο όσο το δυνατό μεγαλύτερης μερίδας συγκλητικών. Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουν είναι πάντα αθέμιτοι, όμως ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η διαχρονικότητα της γνωστής θυμοσοφίας «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ειδικά στην πολιτική.
Είναι ένα διασκεδαστικό, αλλά σε καμία περίπτωση ρηχό παιχνίδι που προτείνεται τόσο σε αρχάριους, όσο και σε πιο έμπειρους παίκτες.
 
Μια συνηθισμένη παρτίδα κρατά περίπου 40'. Ο κάθε παίχτης χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή τράπουλα από κάρτες, ενώ κοινής χρήσης χρίζουν οι κάρτες των συγκλητικών, της ψηφοφορίας και των γεγονότων. Σε κάθε γύρο «το ζευγάρι» προσπαθεί να πλευρίσει όσο γίνεται μεγαλύτερη μερίδα των συγκλητικών, ρίχνοντας μυστικά στα πόδια τους αιθέριες υπάρξεις, οι οποίες ανάλογα με την «ειδικότητά» τους αντιστοιχούν σε βαθμούς επιρροής. Σε τυχαίες στιγμές, οι κάρτες αποκαλύπτονται και η πλευρά με τη μεγαλύτερη επιρροή διασφαλίζει την ψήφο των αντίστοιχων συγκλητικών.

Οι παίχτες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διαδικασία ψηφοφορίας με κάρτες γεγονότων, αλλάζοντας τις ισορροπίες και εντέλει το αποτέλεσμα.

Το θέμα του Καίσαρας και Κλεοπάτρα είναι πρωτότυπο και η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι το υπηρετεί καλά. Οι κάρτες είναι πανέμορφα σχεδιασμένες και σε συνδυασμό με τα κείμενα αποπνέουν έναν αέρα ευθυμίας και χαριτωμενιάς. Ο στόχος άλλωστε των σχεδιαστών μάλλον είναι να αποδώσουν ένα συζυγικό καυγαδάκι, παρά μία «διεθνή διαμάχη». Μια δροσερή πρόταση που απαιτεί ελάχιστο χώρο για να παιχτεί και κοστίζει 15€.



Χαμένες Πολιτείες


Με χρόνο ολοκλήρωσης περί το μισάωρο, το Χαμένες Πολιτείες είναι μία από τις εθιστικότερες επιλογές, αυστηρά για δύο άτομα. 

Πρόκειται βασικά είναι ένα παιχνίδι με κάρτες, κάθε ένας από τους δύο παίκτες είναι ένας εξερευνητής που καλείται να ποντάρει πόρους και προσπάθεια για την ανεύρεση πέντε διαφορετικών αντικειμένων αρχαιολογικού κυρίως περιεχομένου

Ο παίκτης πρέπει να προσέξει σε ποια αποστολή θα «επενδύσει», γιατί αν τελικά δεν πετύχει η τυχόν ζημιά του θα διπλασιαστεί.
 
Στην πράξη, το «στόρυ» που συνοδεύει τις Χαμένες Πολιτείες δεν έχει τόση σημασία, όσο το gameplay, που σε κάποιους υποψιασμένους μπορεί να θυμίσει κάτι από… μπιρίμπα. Το illustration είναι επαρκές, και η τιμή του είναι στα 15 ευρώ.


Bohnanza

Πιο «επιτραπεζιακό», αν και βασισμένο αρκετά στη λογική των παραδοσιακών παιχνιδιών με τράπουλα, το Bohnanza μπορεί να παιχτεί και από περισσότερα των δύο άτομα.  

Ο  χρόνος ολοκλήρωσής του είναι γύρω στα 35 με 50 λεπτά, αναλόγως των ατόμων που συμμετέχουν. Οι παίκτες συλλέγουν βαθμούς, καλλιεργώντας διάφορες ποικιλίες φασολιών (!) η σπανιότητα των οποίων ποικίλει. 

Ο νικητής πρέπει να προσέξει τι θα καλλιεργήσει σε ποιο χωράφι, να ανταλλάξει τις σωστές κάρτες φασολιών με τους συμπαίκτες του και να είναι έτοιμος να ξεριζώσει.

Το Illustration είναι πολύ καλό, αφού κάποιες από τις ποικιλίες των φασολιών έχουν εξαιρετικές φάτσες! Η τιμή του στην Κάισσα είναι στα 22 ευρώ.



Tsuro


Σε εντελώς διαφορετική λογική κινείται το Tsuro- ένα θαυμαστά απλό παιχνίδι χωρίς καθόλου κάρτες και με το παραδοσιακό «ταμπλό».
 
Με «ανατολίτικο» ύφος, αφού θέλει να φλερτάρει με τα ιαπωνικού τύπου μίνιμαλ παιχνίδια, το Tsuro έχει απαιτήσεις παρατηρητικότητας, πρόβλεψης, και στρατηγικής.

Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να οδηγήσει τους αντιπάλους του εκτός ταμπλό, τοποθετώντας πλακίδια πάνω στο ταμπλό.

Η διάρκεια του δύσκολα ξεπερνά τη μισή ώρα με συνηθέστερο χρόνο τα 15 λεπτά, ενώ μπορεί να παιχθεί το ίδιο καλά και με περισσότερους από δύο παίκτες. θα σας κοστίσει γύρω στα 20 ευρώ.  






Café International

Απόλυτα συνυφασμένο με το ύφος της χαλάρωσης και των διακοπών, το Café International καλεί τους παίχτες να σκοράρουν βαθμούς τακτοποιώντας χωροταξικά μια πολυεθνική παρέα στα τραπέζια ενός Café. Ο στόχος ακούγεται εύκολος και το καθήκον ιερό, ωστόσο το έργο του «καφετζή» δυσχεραίνεται από τις προτιμήσεις (και απαιτήσεις) της πελατίας.
Το Café International εκπλήσσει με την απλότητα και τη γρηγοράδα του, ενώ έχει τιμηθεί με το, διόλου ευκαταφρόνητο στο χώρο, βραβείο Spiele des Jahres.

Για περίπου 45’, μέχρι 5 παίχτες θα απασχοληθούν σε ένα παιχνίδι, το οποίο απαιτεί κάτι λιγότερο από ένα τυπικό τραπέζι καφετέριας (το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο). Οι κάρτες που περιέχονται στο κουτί είναι και το μόνο που απαιτείται για να ξεκινήσει κανείς και χωρίζονται σε αυτές των τραπεζιών και αυτές των πελατών. Οι βαθμοί που κερδίζουν οι παίχτες ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθέτηση: οι πελάτες είναι άνετοι με ένα συγκεκριμένο βαθμό πολυεθνικότητας στο τραπέζι τους, ενώ τα άτομα του αντίθετου φύλλου εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Οι κάρτες, χωρίς να διεκδικούν δάφνες για την ποιότητα κατασκευής τους, είναι προσεγμένες και με συμπαθητικά σχέδια. Οι πελάτες απεικονίζονται στην αρσενική και θηλυκή έκδοσή τους, ενώ κάθε έθνος βγαίνει προς τα έξω με τη χρήση ενός στεροτύπου: ο ιταλός είναι μαφιόζος, η γαλλίδα ζωγράφος κλπ. Με περισσότερους των τριών παίχτες, ο απαιτούμενος χρόνος αυξάνεται, ο γρήγορος όμως ρυθμός του παιχνιδιού αποτρέπει την κοιλιά. Από τα παιχνίδια του άρθρου, το café International είναι σίγουρα το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη οικονομία χώρου, όσον αφορά το κουτί του, ενώ θα απαιτήσει €10 από τον καλοκαιρινό προϋπολογισμό σας.

Περίπου δηλαδή όσο και 3 freddo…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v