ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Book Crossing: Χαρίστε βιβλία... στην ανθρωπότητα

Διαλέξτε ένα βιβλίο που πιστεύετε ότι αξίζει να διαβαστεί. Αφήστε το σε ένα δημόσιο χώρο. Περιμένετε λίγο καιρό, και δείτε το να κάνει το γύρο του κόσμου. Καλωσήλθατε στο μαγικό κόσμο του Book Crossing.

Book Crossing: Χαρίστε βιβλία... στην ανθρωπότητα

της Ηρώς Κουνάδη

Αν ανήκετε στη συμπαθή εκείνη κατηγορία ανθρώπων που μόλις τελειώσουν ένα καλό βιβλίο προσπαθούν να πείσουν όλους τους γνωστούς και φίλους να το διαβάσουν «γιατί θα τους αλλάξει τη ζωή», η ιδέα του Book Crossing θα σας φανεί συναρπαστική. Σκεφτείτε τα βιβλία σας να κάνουν το γύρο του κόσμου, να αλλάζουν χέρια και να διαβάζονται από ανθρώπους που ίσως να μη γνωρίσετε ποτέ, αντί να σκονίζονται για χρόνια στο ράφι της βιβλιοθήκης σας, περιμένοντας το φίλο που θα καταφέρετε να πείσετε να τα διαβάσει.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2001, όταν ο Αμερικανός Ron Hornbaker, γοητευμένος από sites όπως τα Where’s George? και PhotoTag, που κατέγραφαν την πορεία χαρτονομισμάτων και φωτογραφικών μηχανών μιας χρήσης ανά τον κόσμο, σκέφτηκε ότι ένα αντίστοιχο project με βιβλία θα γνώριζε μεγάλη επιτυχία, καθότι, όπως το θέτει ο ίδιος, «όλοι –εντάξει, σχεδόν όλοι– αγαπούν τα βιβλία». Και αν η ιδέα του να αφήσεις ένα προσωπικό σου αντικείμενο να ταξιδέψει στον κόσμο για να δεις πού θα καταλήξει στη συνέχεια είναι μία φορά γοητευτική, συνδυασμένη με το να δώσεις σε έναν άγνωστο την ευκαιρία να διαβάσει κάτι που πιστεύεις ότι αξίζει, γίνεται απλά συναρπαστική. Δημιουργεί, σε ένα βαθμό, την αίσθηση ότι συμβάλλεις –έστω, στο ελάχιστο– στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Και πώς λειτουργεί το book crossing; Απλούστατα. Αφού εγγραφείτε, εντελώς δωρεάν, στο site, καταχωρείτε το βιβλίο ή τα βιβλία που σκέφτεστε να… χαρίσετε στην ανθρωπότητα και είτε –η συνηθέστερη πρακτική– τα αφήνετε σε κάποιο δημόσιο χώρο είτε τα δίνετε σε κάποιο φίλο, φιλανθρωπικό οργανισμό ή “second hand” βιβλιοπωλείο. Η ιδέα είναι ότι όποιος τα βρει θα προσέξει το Book Crossing ID –αντίστοιχο του serial number, το οποίο παίρνετε μετά την καταχώρηση του βιβλίου σας στο site και σημειώνετε μέσα από το εξώφυλλό του– και θα επισκεφθεί το site για να δηλώσει την εύρεση.

Το ποσοστό των βιβλίων των οποίων η εύρεση έχει καταγραφεί είναι μέχρι στιγμής αρκετά μικρό –της τάξεως του 20-25 %. Λαμβάνοντας, όμως, υπ’ όψιν ότι το project βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια εξέλιξής του, ότι κάποια βιβλία «ταξιδεύουν» για χρόνια και ότι η πρόσβαση στο internet είναι ακόμη περιορισμένη σε πολλά σημεία του κόσμου, μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό είναι ικανοποιητικό. Φανταστείτε, ας πούμε, σε πέντε χρόνια από σήμερα να λάβετε ένα mail που να λέει ότι το βιβλίο που αφήσατε χθες σε ένα παγκάκι στην Αθήνα –στην οποία, αξίζει να σημειωθεί, τα ενεργά μέλη του Book Crossing είναι πολύ περισσότερα απ' ότι φαντάζεστε– βρίσκεται σε ένα σπίτι στην Αυστραλία.

«Και πώς διασφαλίζεται ότι το βιβλίο που θα αφήσω στο παγκάκι δε θα το βρει κάποιος που δεν έχει ιδέα τι είναι το book crossing;» γεννάται, εύλογα, η απορία. Μα αυτή ακριβώς είναι η ιδέα πίσω από το όλο εγχείρημα: το book crossing δεν είναι ένα κλειστό club για λίγους –φιλοδοξεί να διαδώσει την ιδέα σε όλο τον κόσμο, κι όχι να γίνει το μέσο που χρησιμοποιούν τα λίγα και εκλεκτά του μέλη για να ανταλλάσσουν τα βιβλία τους μεταξύ τους. Αν κάποιος «μη μυημένος» βρει το βιβλίο σας με το Book Crossing ID στο εσώφυλλο θα αναζητήσει τη λύση του αινίγματος στο internet και θα ανακαλύψει το project. Αν πάλι δεν το κάνει, ή δε βρει την ιδέα ενδιαφέρουσα, στη χειρότερη περίπτωση θα κρατήσει το βιβλίο. Στην καλύτερη, αφού το διαβάσει, θα το αφήσει κάπου αλλού για να το βρει ο επόμενος.

Εσείς τι θα κάνατε;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2