Φεστιβάλ Κόμικς: (Και) φέτος η Βαβέλ πατάει Γκάζι

Χωράει η ένατη τέχνη σε συμβάσεις; Όχι. Όπως δε χωράει και το εναλλακτικότερο εικαστικό γεγονός της Αθήνας σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Το φετινό Φεστιβάλ της Βαβέλ διοργανώνεται από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου, με θεματικό άξονα τους αστικούς μύθους.
Φεστιβάλ Κόμικς: (Και) φέτος η Βαβέλ πατάει Γκάζι

Πέρυσι καθυστέρησε, φέτος μας έρχεται –πολύ– νωρίτερα. Αλλά τι θα ήταν το πλέον εναλλακτικό φεστιβάλ της πόλης χωρίς τον αυθορμητισμό του; Τι θα ήταν η Βαβέλ αν υπέκυπτε σε χρονικές ή άλλες συμβάσεις; Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς, λοιπόν, για δωδέκατη συνεχή χρονιά, στην Τεχνόπολη, από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου. Γιατί η τέχνη, και κυρίως η ένατη, δε χωράει σε αυστηρά προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Η έμπνευση φέτος αντλείται από τις πολυεθνικές μητροπόλεις. Αυτές που θα συνέθεταν μια άλλη, θετική προσέγγιση του μύθου της Βαβέλ. Αυτές των οποίων οι άνθρωποι δημιουργούν τους δικούς τους, νέους μύθους. Αυτούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σπέρμα για έναν καινούριο κόσμο. Τους αστικούς μύθους.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει έκθεση Ελλήνων καλλιτεχνών, παράλληλες εκδηλώσεις, happenings, συναυλίες και, βέβαια, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσίες από όλον τον κόσμο. Ειδικότερα:

* Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Philippe Druillet, υπό τον τίτλο Ταξίδια. Ένας από τους διασημότερους δημιουργούς κόμικς και ”εικονοποιούς” στον κόσμο, που συνέλαβε την εξέλιξη της τεχνολογίας ως μια νέα εποχή βαρβαρότητας, παρουσιάζει, εκτός από τα πρωτότυπα των κόμικς του, αντιπροσωπευτικά δείγματα από το σύνολο της δουλειάς του: ζωγραφικά έργα, έπιπλα design, ψηφιακές επεξεργασίες και τα σκηνικά του από τις ταινίες Star Wars, The Ring, Το όνομα του ρόδου κ.ά.

* Ατομική έκθεση του Κροάτη Danijel Zezelj, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές κόμικς στον κόσμο, από αυτούς που ανανέωσαν το είδος και του έδωσαν μια έντονη εικαστική μορφή. Έρημες μεγαλουπόλεις, όπου τα μόνα πρόσωπα είναι κάποια παιδιά, λίγοι τρελαμένοι και μυστήριοι, όσοι δηλαδή κατασκευάζουν τους δικούς τους μύθους για να επιβιώσουν στην αποξένωση είναι τα βασικά μοτίβα των έργων του. Στο Φεστιβάλ, εκτός από την έκθεση, θα παρουσιάσει εικαστική και μουσική performance, μαζί με την περίφημη σαξοφωνίστα και τραγουδίστρια τζαζ Jessica Lurie.

* Αναδρομική έκθεση του γεννημένου το 1931 Ούγγρου Ferenc Pinter, που διέπρεψε στην Ιταλία ως εικονογράφος των εξωφύλλων των βιβλίων των διασημότερων συγγραφέων. Άλλαξε οριστικά την αισθητική των εξωφύλλων και οι εικόνες του, ως έργα τέχνης πια, εκτίθενται στις πιο γνωστές αίθουσες τέχνης σε όλο τον κόσμο.

* Έκθεση του Ιταλού underground σχεδιαστή κόμικς, εικονογράφου, γραφίστα και street artist Paper Resistance. Εικαστικός ακτιβιστής με δυνατό σχέδιο και περιεχόμενο, κάνει κόμικς, εικονογραφήσεις, αυτοκόλλητα, κινούμενα σχέδια, εξώφυλλα για εναλλακτικά μουσικά γκρουπ, αφίσες για underground εκδηλώσεις.

* Έκθεση τεσσάρων Τούρκων σχεδιαστών κόμικς, υπό τον εύγλωττο τίτλο ”Οι γείτονες γελάνε: Η σάτιρα στην Τουρκία”. Η Ramize Erer, ο Guneri Icoglu, ο Tuncay Akgun, και ο Mehmet Cagcag, δημοφιλέστατοι εκπρόσωποι μιας νέας γενιάς στην Τουρκία, που ”δεν μασάει” στον εθνικισμό και στους ”προαιώνιους εχθρούς”, παρουσιάζουν τους εμβληματικοί χαρακτήρες τους, τον ”αραχτό” αγωνιστή Μπεκίρ, το φωνακλά ταξιτζή Κοτζαλάκ και άλλους, τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιούνται πλέον ευρύτατα για να χαρακτηρίσουν διαδεδομένους τρόπους ζωής και συμπεριφοράς στη σημερινή Τουρκία.

* Έκθεση του Paolo Cossi, του σημαντικότερου νέου Ιταλού δημιουργού κόμικς. Με το ιδιαίτερα προσωπικό του ύφος, που συνδυάζει το κλασικό σχέδιο με την καρικατούρα, θεωρείται συνεχιστής του πιο δημιουργικού και νεωτερικού κινήματος της Ευρώπης, αυτού που συντάραξε την Ιταλία το 1977.

* Δυνατή όπως πάντα και η ελληνική παρουσία, που αποτελεί άλλωστε και το βασικό κορμό του φεστιβάλ, με τα… δυνατότερα χαρτιά της εγχώριας σκηνής να εκθέτουν τα έργα τους πάνω στο φετινό θέμα, τους αστικούς μύθους. Θέλετε ονόματα; Κρατήστε ανάσες και πάμε: Sotos Anagnos/Κωστάκης Ανάν, Μάνος Αντάρας, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιώργος Δημητρίου/Δημήτρης Βανέλλης, Χρήστος Δημητρίου, Μιχάλης Διαλυνάς, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λάζαρος Ζήκος, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Δημήτρης Καμπουρίδης/Φάνης Παπαχριστόπουλος Μπεκατώρος, Con, Ηλίας Κυριαζής, Κώστας Κυριακάκης, Λαμπούδης Σάββας, Κώστας Μανιατόπουλος, Βαγγέλης Ματζίρης/Δημήτρης Σαββαϊδης, Γιώργος Μπότσος, Έλενα Ναβροζίδου, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης/Σταύρος Ντίλιος, Παναγιώτης Πανταζής, Τάσος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπαστάμος, Θανάσης Πέτρου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup, Ταξής, JAM (Γιάννης Μπαρδάκας - Μαρία Γεωργανά), Helm, Ωρυνός.

* Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ φέτος περιλαμβάνουν δύο ημερίδες για την τέχνη των κόμικς και τις τεχνικές του σεναρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προβολές είκοσι ταινιών μικρού μήκους και κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, την προαναφερθείσα multimedia performance των Danijel Zezelj και Jessica Lurie και προβολές ντοκιμαντέρ.

* Και, βέβαια, last but not least, συναυλίες: Dhe Te Keqinj και Sugah Galore την Πέμπτη, Radical Gee και Happy Dog Project την Παρασκευή, Zebra Tracks και Dread Astaire το Σάββατο, Under V Covers και Down & Out την Κυριακή. Ώρα έναρξης, ενάτη βραδινή.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα. Το Σάββατο 16/06 και την Κυριακή 17/06 οι αίθουσες των εκθέσεων θα είναι ανοιχτές και το πρωί 10:00 έως 14:00. Η είσοδος είναι, όπως πάντα, ελεύθερη.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v