Πώς να διαβάσεις τα Ταρώ (Μέρος Β)

Δεύτερο μέρος, με μια μικρή ανάλυση του νοήματος της κάθε κάρτας στην Μεγάλη Αρκάνα. Επειδή είναι και 22 κάρτες.
Πώς να διαβάσεις τα Ταρώ (Μέρος Β)
Διάβασες, που λες, το προηγούμενο κείμενο που σου μάθαινε πώς να ρίξεις τα Ταρώ, αλλά και γιατί το να ρίχνεις τα Ταρώ δεν έχει να κάνει με κάτι μεταφυσικό, όσο περισσότερο με έναν τρόπο να δεις πιο σφαιρικά μία κατάσταση.

Καλά όλα αυτά, αλλά πρέπει να μάθεις και τι σημαίνουν οι κάρτες, αλλιώς δεν βγάζει και πολύ νόημα. Τις πιάνουμε μία προς μία, λοιπόν.

0: Ο Τρελός
Συμβολίζει την ανεμελιά, το φρέσκο ξεκίνημα και το ελεύθερο πνεύμα. Ανάποδα, αυτά μεταμορφώνονται σε απροσεξία, αδυναμία προσήλωσης σε στόχους και παρορμητικές επιλογές. Ο Τρελός αναζητά την περιπέτεια και είναι ιδεαλιστής, ίσως και λίγο επαναστάτης χωρίς αιτία.

1: Ο Μάγος
Πολύ δυνατή κάρτα. Ο Μάγος συμβολίζει την εσωτερική δύναμη, την ικανότητά μας να ξεπερνάμε προβλήματα αλλά και την έμπνευση. Ανεστραμμένος, συμβολίζει τις χαμένες προοπτικές, την κατάχρηση δύναμης για προσωπικό όφελος, αλλά και τον κακό προγραμματισμό.

2: Η Αρχιέρεια
Είναι η κάρτα από την οποία πηγάζει όλη η δύναμη του Μάγου, συνεπώς οι δικές της δυνάμεις είναι τεράστιες. Συμβολίζει το δυνατό ένστικτο, το υποσυνείδητο και την γνώση. Είναι επίσης μία κάρτα άρρηκτα συνδεδεμένη με το θηλυκό στοιχείο. Ανάποδα, η Αρχιέρεια συμβολίζει τα μυστικά, την αποστασιοποίηση και την αδυναμία να ακούσουμε τα ένστικτά μας.

3: Η Αυτοκράτειρα
Είναι η κάρτα της γονιμότητας, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Συνδέεται με την αφθονία, την ομορφιά και την θηλυκότητα. Ανεστραμμένη, όμως, σημαίνει πως υπάρχει δημιουργικό μπλόκο στο μυαλό μας και ότι νιώθουμε ετερόφωτοι.

4: Ο Αυτοκράτορας
Ισχύς. Ο Αυτοκράτορας προστατεύει, είναι δίκαιος αλλά και αυστηρός. Ανάποδα, κάνει κατάχρηση της δύναμής του, δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του και μπορεί να γίνει τρομακτικά αδιάλλακτος στις απόψεις του.

5: Ο Ιεροφάντης
Είναι ένας πάτερ φαμίλιας που δύσκολα ξεφεύγει από τις παραδοσιακές αρχές. Αρκετά δυσκίνητη κάρτα, με σούπερ κομφορμιστική διάθεση, και συσχετισμένη με θρησκευτικά δόγματα. Στα καλά του, παρέχει την πολύτιμη σοφία ενός παππού που έχει ζήσει πολλά. Ανεστραμμένος, πετάει τις παραδόσεις, πιάνεται γερά από τα προσωπικά του πιστεύω και προσπαθεί να ανατρέψει το status quo. Περίεργη, περίεργη κάρτα.

6: Οι Εραστές
Αχ, ο έρωτας. Η κάρτα αυτή δείχνει την αγάπη, απλά και ξεκάθαρα. Μπορεί να μιλάει και για σχέσεις εντελώς πλατωνικές, ακόμα και επαγγελματικές, αλλά έχει να μεταφέρει μόνο καλά νέα. Ακόμα και ανάποδα, δεν είναι αναγκαστικά κακή: Μπορεί να σημαίνει ότι αυτή την φάση εστιάζουμε στον εαυτό μας - ακόμα κι αν επιλέγουμε να το κάνουμε εις βάρος άλλων σχέσεων.

7: Το Άρμα
Ο οδηγός του άρματος έχει τον έλεγχο, έχει την θέληση και θα δει την γραμμή του τερματισμού. Αυτή η κάρτα έχει ένα μόνο πράγμα να σου πει, και αυτό είναι "Μη σταματάς". Ανεστραμμένη, μπορεί να σε προειδοποιεί πως είτε το έχεις παρακάνει και μεταμορφώνεσαι σε ρομπότ, είτε ότι χρειάζεσαι άμεσα μια αίσθηση κατεύθυνσης.

8: Η Δύναμη
Απλά και ξεκάθαρα, δηλώνει την δύναμη. Ψυχική, σωματική, τα πάντα. Αν σου πέσει στο ρίξιμο όρθια, καταφέρνει κάπως να απαλύνει τυχόν αρνητικούς συνειρμούς που φέρνουν οι διπλανές της κάρτες. Ανάποδα, δεν δηλώνει αναγκαστικά την έλλειψη δύναμης, αλλά και τον έντονο συναισθηματισμό.

9: Ο Ερημίτης
Ψάχνει να βρει τον εαυτό του, κι ας είναι μια αναζήτηση που θα του πάρει όλη την ζωή. Μιλάμε για έναν άνθρωπο μοναχικό, όχι μόνο - εκτός κι αν η κάρτα βγει ανάποδα. Ανάποδα, ο Ερημίτης αισθάνεται έντονα την μοναξιά, και νιώθει παγιδευμένος στα ταξίδια που κάνει μέσα στο μυαλό του.

10: Ο τροχός της τύχης
Καλή τύχη ή μήπως καλό κάρμα; Σε ό,τι από τα δύο κι αν επιλέγεις να πιστεύεις, αυτή η κάρτα λέει πως μάλλον πρέπει να αρχίσεις να κοιτάς καλύτερα πίσω από γωνίες, γιατί μπορεί να βρεις την ευκαιρία της ζωής σου. Είναι πολύ αισιόδοξη κάρτα, ακόμα και όταν μας πέσει ανεστραμμένη: Τότε συμβολίζει το σπάσιμο φαύλων κύκλων, αλλά μπορεί να συμβολίζει και την ξεροκεφαλιά. Πάνω από όλα είναι μια κάρτα που σου θυμίζει ότι εσύ ελέγχεις την μοίρα σου.

11: Η Δικαιοσύνη
Αν ο τροχός της τύχης δεν μπορούσε να αποφασίσει μεταξύ τύχης και κάρμα, η Δικαιοσύνη έχει κάνει πολύ πιο ξεκάθαρη επιλογή: Δυο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας, "Κάθε αρνάκι από το ποδαράκι του κρέμεται". Ανεστραμμένη, η Δικαιοσύνη το κρατά ρεαλιστικό και σου θυμίζει πως η ζωή δεν είναι δίκαιη, άρα να προσέχεις. Σούπερ τίμια κάρτα, αν και όχι πάντα βοηθητική.

12: Ο Κρεμασμένος
Αφήνεται, αλλά το κάνει για το κοινό καλό. Ο Κρεμασμένος είναι ένας σύγχρονος οσιομάρτυρας, που μέσα από την αυτοθυσία του σκοπεύει να ανακαλύψει νέες προοπτικές. Και αυτό μπορεί να είναι ειλικρινές, αλλά μπορεί η κάρτα να πέσει και ανάποδα, που τότε μιλάμε για σύνδρομο του Μεσσία, που δεν το λες πολύ καλό.

13: Ο Θάνατος
Μία πραγματικά καλή κάρτα. Μην φοβάσαι τον θάνατο, επειδή στα Ταρώ συμβολίζει μια πόρτα που έπρεπε να κλείσει, και μια καινούρια που ανοίγει. Η κάρτα του θανάτου συμβολίζει την μετάβαση και την αλλαγή, με την ψυχρή αλλά πολύ αναγκαία παραδοχή πως τίποτα δεν κρατά για πάντα. Ανάποδα, σημαίνει πως αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αυτή την αλλαγή, ή ότι προσπαθούμε να επιβάλουμε μια ριζική αλλαγή στον εαυτό μας.

14: Η Εγκράτεια
Ισορροπία, ηρεμία, προσήλωση αλλά και ολίγη μετριοπάθεια. Η Εγκράτεια είναι μια κάρτα που σου χαμογελά, σου προσφέρει σουπίτσα και σου λέει ότι όλα θα πάνε καλά - αδιαφορώντας πλήρως βέβαια για το αν έξω χαλάει ο κόσμος. Ανάποδα, μπορεί να συμβολίζει την υπερβολή, αλλά και ένα πολύ απαραίτητο ξεκούνημα για να ξεπιαστούμε.

15: Ο Διάβολος
The call is coming from inside the house: Ο Διάβολος συμβολίζει τις χειρότερες, πιο εγωιστικές σκέψεις και παρορμήσεις μας. Οι εθισμοί και το σεξ είναι το ψωμοτύρι του. Ανάποδα, μπορεί να σημαίνει ότι ενδίδουμε σε όλα αυτά. Σου κλείνει όμως και το μάτι, λέγοντας πως πάντα μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς τρόποι να εξερευνήσεις τις πιο σκοτεινές πλευρές του μυαλού σου. Έτσι δεν είναι;

16: Ο Πύργος
Να μία αντικειμενικά κακή κάρτα. Ο Πύργος είναι αυτό που δεν είναι ο Θάνατος. Είναι ο νόμος του Μέρφι ο ίδιος: Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει, και μάλλον εκεί που δεν το περιμένεις. Ανάποδα, τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι όλη η διαδικασία θα πονέσει περισσότερο. Υπάρχει όμως και κάτι για να πιαστείς: Η αλλαγή αυτή, τις περισσότερες φορές, είναι ένα αναγκαίο κακό. Κάνε κουράγιο.

17: Το Άστρο
Στα καλά του, είναι η μαζορέτα του σύμπαντος: Όλα θα πάνε καλά, το 'χεις, μπορείς να τα καταφέρεις. Στα ανάποδά του, είναι οι κακές σκέψεις που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς το βράδυ.

18: Το Φεγγάρι
Είναι σέξι και μυστηριώδες, και θα σε κάνει να το ακολουθήσεις - ακόμα κι αν σε οδηγήσει σε κακοφωτισμένα στενά. Όλα φαίνονται πιο γοητευτικά στο φως του φεγγαριού, και αυτό εσύ το έχεις επιλέξει ως τρόπο ζωής. Ανάποδα σημαίνει... αυτό με τα κακοφωτισμένα στενά που είπαμε πριν. Πρόσεχε τα πλάνα φεγγάρια.

19: Ο Ήλιος
Και έρχεται για να πει στο Φεγγάρι "Συγγνώμη, φίλε, εγώ κάνω κουμάντο εδώ". Και να ρίξει άπλετο φως, να σου δείξει πού πατάς, πώς πατάς αλλά και από πού θα ήταν καλύτερα να πας. Ο Ήλιος είναι το GPS του σύμπαντος. Ακόμα και ανάποδα, αυτή η κάρτα δεν σου λέει ότι νιώθεις άσχημα. Σε ρωτά "Μα καλά, είναι τώρα πράγματα αυτά; Έλα χαμογέλα λίγο, σε παρακαλώ".

20: Η Κρίση
Κανείς δεν της ξεφεύγει. Είναι απόλυτη, αλλά έχει την πιο καθαρή όραση από όλους. Είναι από τις πιο παράξενες κάρτες για ερμηνεία, επειδή λίγο-πολύ είναι από τις κάρτες που μόνο το άτομο που ζητάει να του ρίξεις τα Ταρώ ξέρει στην πραγματικότητα για ποιον χτυπά η καμπάνα. Παραδόξως, ανεστραμμένη αποκτά και πιο ξεκάθαρο μήνυμα: Αμφισβητείς πάρα πολύ τον εαυτό σου.

21: Ο Κόσμος
Κυριολεκτικά η πιο αισιόδοξη και θετική κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα. Ο Κόσμος είναι η ολοκλήρωση της προσπάθειας, είναι οι καρποί στα δέντρα που φύτεψες και πότισες και κλάδεψες. Ανάποδα, σου θυμίζει ότι ήρθε η ώρα να μαζέψεις αυτούς τους καρπούς. Το αξίζεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v