Πώς να διαβάζεις Ταρώ (Μέρος Α)

Είτε πιστεύεις σε κάτι μεταφυσικό, είτε τα βλέπεις ως μια ενδιαφέρουσα μορφή αφήγησης, το να ξέρεις να διαβάζεις την Μεγάλη Αρκάνα είναι πανεύκολο.
Πώς να διαβάζεις Ταρώ (Μέρος Α)
Για να κλίκαρες σε αυτό το κείμενο, οι πιθανότητες είναι δύο: Είτε θέλεις όντως να μάθεις τι σημαίνουν αυτές οι περίεργες κάρτες, είτε έχεις κλικάρει ήδη με νεύρα για αυτά που θα διαβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, υποσχόμαστε να σε ικανοποιήσουμε, σε όποια απ' τις δυο κατηγορίες κι αν ανήκεις. Επειδή δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε πνεύματα από το υπερπέραν για να καταλάβεις τα Ταρώ. Μπορείς απλά να τα δεις σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα μορφή αφήγησης. Πρώτα, όμως, πρέπει να μάθεις να τα ρίχνεις

Εξηγούμε: Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος που η Μεγάλη Αρκάνα (οι 22 κύριες κάρτες της Ταρώ, όχι οι κάρτες με τα νούμερα) θα προβλέψει το μέλλον σου. Για την ακρίβεια, από τις 10 κάρτες που ρίχνεις σε ένα κλασικό "διάβασμα", άντε οι 3 να σου μιλήσουν για το μέλλον. Τα Ταρώ στην ουσία είναι ένας τρόπος να δεις από πολλές, πολλές, πολλές πλευρές ένα ζήτημα που σε απασχολεί στο παρόν, να ζυγίσεις τα θετικά, τα αρνητικά και τα πιθανά αποτελέσματα. Σκέψου τι θα έκανες σε μια συνεδρία με ψυχολόγο, απλά βάλε και λίγο μεταφυσικό μυστήριο μέσα, για την νοστιμιά. Η διαδικασία, όμως, δεν διαφέρει και πολύ.

Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε κάρτα της Μεγάλης Αρκάνα συνδέεται με ένα ασαφές κόνσεπτ, το οποίο προσαρμόζεται στην ιστορία που μελετάς εκείνη την στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο έχεις ρίξει τις Ταρώ, η ίδια κάρτα μπορεί να σημαίνει εκατό διαφορετικά πράγματα, ακόμα κι αν ο πυρήνας τους είναι λίγο-πολύ ο ίδιος.

Παράδειγμα: Ας πάρουμε την πρώτη-πρώτη κάρτα της τράπουλας, τον Τρελό. Ο Τρελός σχετίζεται με την ελευθερία πνεύματος, με την περιέργεια και την αίσθηση της περιπέτειας, αλλά και με την περιστασιακή αμυαλοσύνη. Οι πιθανές ερμηνείες, συνεπώς, εξαρτώνται από τρία πράγματα:
1) Το συγκεκριμένο πρόβλημα του ατόμου που έχει θέσει το ερώτημα
2) Το σημείο στο οποίο έπεσε η κάρτα, και
3) Το αν η κάρτα έπεσε όρθια ή ανάποδα.

Πολλές νέες πληροφορίες σε μόλις τρεις γραμμές, οπότε εξηγούμε περισσότερο.

1) Τι, ποιος και γιατί ρωτάει;
Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που μπορεί να έχει κάποιος που διαβάζει τα Ταρώ είναι οι... ικανότητες αυτοσχεδιασμού. Αν δεν καταφέρεις να συνδέσεις τις κάρτες που έχεις μπροστά σου με τους προβληματισμούς που προσπαθείς να απαντήσεις, τότε δεν έχει και πολύ νόημα το να ρίξεις τα Ταρώ. Το διάβασμά σου θα παραμείνει ασαφές, μυστηριακό και εν τέλει κάπως άχρηστο.

2) Πού έπεσε η κάρτα;
Και πάμε στο ζουμί: Πώς θα ρίξεις τις Ταρώ. Όπως είπαμε πιο πάνω, το τυπικό διάβασμα περιλαμβάνει δέκα κάρτες, που ρίχνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι ο κέλτικος σταυρός, και μοιάζει κάπως έτσι.
[φωτο]
Τώρα, ακόμα και εδώ οι ερμηνείες που θα ακούσεις για το κάθε σημείο του σταυρού μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς, αλλά θα σου δώσουμε την πιο πλήρη ιδέα που μπορούμε μέσα σε λίγες γραμμές.
1. Το ζήτημα που σε απασχολεί. Το θέμα σου. Τι είναι αυτό που σε καίει.
2. Ο παράγοντας που σου κάνει χαλάστρα. Η δυσκολία που δεν σε αφήνει να προχωρήσεις.
3. Πώς βλέπει τα πράγματα η λογική σου.
4. Πώς βλέπει τα πράγματα η καρδιά σου.
5. Τι έχει να δείξει το παρελθόν.
6. Τι μέλλει γενέσθαι - ξανά, μηδέν μαγεία εδώ, με τον νόμο των πιθανοτήτων παίζουμε.
7. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου.
8. Πώς σε βλέπουν οι άλλοι.
9. Μια συμβουλή, μια ιδέα για το πώς να προχωρήσεις.
10. Το αποτέλεσμα.

Όπως είναι λογικό, ανάλογα το σημείο που έπεσε η κάρτα, το νόημά της αλλάζει. Πίσω στο παράδειγμα του Τρελού. Αν πέσει στο σημείο 5, στο παρελθόν, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις υπάρξει αρκετά ανέμελος και αυτό επηρέασε την τωρινή σου κατάσταση. Αν πάλι ο Τρελός πέσει στην κάρτα της συμβουλής (θέση 9) τότε μάλλον είναι μια προτροπή ότι θα έπρεπε να είσαι λίγο πιο ανέμελος στο μέλλον.

3) Εντάξει, και τι σημαίνει αν μια κάρτα πέσει ανάποδα;
Αυτό είναι κακό. Όχι κακό του στυλ "Θα πεθάνεις σε 7 μέρες". Περισσότερο κακό του στυλ "Οι πιθανές εκβάσεις που δεν ήθελες να σκεφτείς μάλλον είναι πιο πιθανές απ' ό,τι νόμιζες". Που, αντικειμενικά, είναι λίγο-πολύ και ο λόγος που ζητούμε να μας ρίξουν τα Ταρώ. Η πιθανότητα να λάβουμε "κακά" νέα από ένα διάβασμα είναι πάντα 50-50 και, ξανά, αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει απολύτως τίποτα. Ακριβώς όπως μια θετική ερμηνεία εξαρτάται πολύ από την κατάσταση που μελετάς (και μπορεί να καταλήξει να μην έχει τόσο θετικό πρόσημο), το ίδιο συμβαίνει και με τις ανάποδες κάρτες. Στην πραγματικότητα, η ερμηνεία μιας ανάποδης κάρτας είναι η αρνητική της έκβαση. Αν, δηλαδή, πέσει ανεστραμμένος ο Τρελός, αυτό σημαίνει πως η ερμηνεία θα εστιάσει περισσότερο στο κομμάτι της αφέλειας και της αναβλητικότητας, και όχι στα καλά του ελεύθερου πνεύματος. Ένας ανάποδος Τρελός στη θέση του παρελθόντος, ας πούμε, σημαίνει ότι μάλλον αγνοούσες το πρόβλημα ή έβρισκες πρόσκαιρες λύσεις για πολύ καιρό μέχρι να αποφασίσεις να κάνεις κάτι ουσιώδες για αυτό. Ξαναλέμε: Δεν έχει πολλή διαφορά από την ψυχοθεραπεία.

Καλά μέχρι εδώ, ελπίζουμε. Το μόνο που μας έμεινε, λοιπόν, είναι να μάθουμε τι ακριβώς συμβολίζει η κάθε κάρτα. Θα σε περιμένουμε αύριο, για ακόμα περισσότερες εξηγήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v