Ψαγμένες πλατφόρμες για να δεις περίεργες ταινίες

Ακούς για Χόλιγουντ και βγάζεις σπυράκια; Σου φαίνονται οι Κάννες πολύ εμπορικές τελευταία; Έχουμε πέντε συνδρομητικές πλατφόρμες μόνο για σένα.
Ψαγμένες πλατφόρμες για να δεις περίεργες ταινίες
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα από τα καλά που έφερε η επανάσταση του streaming ήταν η πρόσβαση σε ταινίες που δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις αλλού –ούτε καν διά της παράνομης οδού. Όχι μόνο επειδή είναι παλιές ή σπάνιες ή άγνωστες στο ευρύ κοινό, αλλά επειδή ακόμα κι εσύ που δε βλέπεις «εμπορικά πράγματα» (φαντάσου πως το είπαμε αυτό με μια ελαφρά σιχασιά και αντίστοιχο σούφρωμα της μύτης) δεν τις έχεις ούτε ακουστά. Σου βάζουμε και στοίχημα, ότι οι παρακάτω πλατφόρμες θα σου ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στον παγκόσμιο (και το εννοούμε εδώ το παγκόσμιο) κινηματογράφο.

Mubi

Ο βασιλιάς του ψαγμένου streaming, το Mubi αριθμεί αυτή τη στιγμή περί τα 10 εκατομμύρια συνδρομητές, που βλέπουν από σοβιετικό αβανγκάρντ και Αλεχάντρο Χοντορόβσκι μέχρι την τελευταία μικρού μήκος του Γιώργου Λάνθιμου και αυτή τη διασκευή στους Όρνιθες που έκανε ο Μπάμπης Μακρίδης για τη Στέγη. Το πιο mainstream πράγμα που θα βρεις εδώ είναι ο Κισλόφσκι, ενώ στις λίστες του περιλαμβάνονται οι πρώτες ταινίες σκηνοθετών που έγιναν αργότερα διάσημοι, και αφιερώματα σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Η συνδρομή του είναι κάπως τσιμπημένη, στα 9,99€ τον μήνα, αν όμως πας να ξεγραφτείς μετά τη δωρεάν δοκιμή των επτά ημερών θα σου κάνει καλύτερη προσφορά. Ελληνικούς υπότιτλους έχει σε κάποιες ταινίες, αγγλικούς σε όλες. Περισσότερες λεπτομέρειες έχουμε εδώ.



Kweli

Ξέρεις από αφρικανικό κινηματογράφο; Σιγά μην ξέρεις. Εδώ όμως θα μάθεις. Με συνδρομή 5€ τον μήνα, έχεις πρόσβαση σε μια τεράστια λίστα ταινιών γυρισμένων στην Αφρική, ή σε άλλες ηπείρους από δημιουργούς της διασποράς, βραβευμένες σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και χωρισμένες ανά κατηγορία και ανά γεωγραφική περιοχή. Όλες οι ταινίες έχουν αγγλικούς υπότιτλους, ενώ εκτός από τον υπολογιστή σου το Kweli παίζει και μέσω εφαρμογής στις περισσότερες smart τηλεοράσεις.



Cine Square

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας θα σου φανεί κάπως φτωχός (ξαναδές την αρχή της παραγράφου) αλλά το σινεμά σύσσωμων των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλού δεν θα το βρεις, οπότε χαλάλι. Εκτός από το σινεμά της γειτονιάς μας, εδώ παίζουν και πολλά ανεξάρτητα ευρωπαϊκά διαμαντάκια (μια ολόκληρη λίστα είναι αφιερωμένη στον ελβετικό κινηματογράφο, για παράδειγμα) αλλά και μικρού μήκους ταινίες, αφιερώματα σε σπουδαίους σκηνοθέτες, και ρετροσπεκτίβες ευρωπαϊκών φεστιβάλ.



Η συνδρομή είναι πάμφθηνη, στα 1,99€ τον μήνα, ενώ πολλές ταινίες είναι διαθέσιμες και on demand, χωρίς συνδρομή δηλαδή, με τιμές που ξεκινούν από 0,25€ και φτάνουν το 1€. Να πούμε και μια καλή κουβέντα για την εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα αναζήτησης ταινιών με βάση τη γλώσσα υποτίτλων τους (πολλές έχουν και ελληνικούς) που λείπει από πολλές πλατφόρμες.

Viki

Λάτρεις του ασιατικού κινηματογράφου, εδώ είστε. Το Viki φέρνει τις ταινίες της Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ταϊβάν στην οθόνη μας, πολλές μάλιστα από αυτές και με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη σε ένα δίκτυο εθελοντών που αναλαμβάνει τον υποτιτλισμό σε όλο τον κόσμο. Οι ταινίες είναι χωρισμένες ανά χώρα και ανά είδος, ενώ αν δεν θέλεις να πληρώσεις συνδρομή μπορείς να τις δεις δωρεάν, με διακοπές για διαφημίσεις, χωρίς να φτιάξεις καν λογαριασμό. Κάνεις, ας πούμε, κλικ εδώ, πατάς play, επιλέγεις ελληνικούς υπότιτλους και ξεκινάς κατευθείαν την ταινία. Αν δεν την παλεύεις με τις διαφημίσεις, οι συνδρομές ξεκινούν από 3 και φτάνουν μέχρι 5 δολάρια τον μήνα (από 2,5€ έως 4€, σαν να λέμε). Εκτός από ταινίες, εδώ βρίσκεις και σειρές –πάντα από την Ανατολική Ασία.



Izzy

Αν αγάπησες το Unorthodox στο Netflix (και μετά είδες και το Shtisel, επειδή δε χόρταινες την απίστευτη πρωταγωνίστριά του) εδώ θα βρεις κι άλλες ταινίες της, μαζί με όλη την κινηματογραφική –και ένα μέρος από την τηλεοπτική– παραγωγή του Ισραήλ. Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, όλα ταξινομημένα ανά είδος (κωμωδίες, δράματα, περιπέτειες, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές) και κάποια δωρεάν επεισόδια σειρών, διαθέσιμα και χωρίς να κάνεις συνδρομή. Όταν νιώσεις έτοιμος/η να δεσμευτείς, η συνδρομή κοστίζει 5€ τον μήνα. Υπότιτλοι υπάρχουν στα πάντα, αλλά είναι μόνο αγγλικοί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v