Τι είναι τα Gongbang βίντεο που κάνουν χαμό στο ίντερνετ

Ένα νέο είδος βίντεο ξεκίνησε… από εκεί που ξεκινούν όλα τα νέα είδη βίντεο, από την Ασία, για να κατακτήσει τον κόσμο.
Τι είναι τα Gongbang βίντεο που κάνουν χαμό στο ίντερνετ
Μην πάει ο νους σου στο πονηρό, δεν είναι a αυτό στην πρώτη συλλαβή, είναι o. Τα gongbang βίντεο, που ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια από την Κορέα και πλέον βρίσκονται παντού στο ίντερνετ, είναι βασικά το αντίθετο του πορνό. Εκτός αν τα ερωτικά σου γούστα περιλαμβάνουν ανθρώπους που διαβάζουν, εμείς δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε.

Η λέξη gongbang είναι σύνθετη, από τις πρώτες συλλαβές των λέξεων gongbu bangsong, που στα κορεάτικα σημαίνει «εκπομπή μελέτης». Όπως εξηγεί ο Guardian, στην αρχή όλα αυτά τα βίντεο ήταν απλώς live streaming για ανήσυχους γονείς, που ήθελαν να βεβαιωθούν πως τα καμάρια τους όντως διαβάζουν όσο αυτοί λείπουν από το σπίτι, αντί να χαζεύουν στους υπολογιστές ας πούμε.

Αποδείχθηκε, όμως, πως τα γιγάντια σε διάρκεια (ενίοτε έως και 12 ώρες) βίντεο ενδιέφεραν κι άλλο κόσμο: Μαθητές και φοιτητές που από τον Μάρτιο του ’20 και μετά έχασαν τη δυνατότητα της ομαδικής μελέτης (ξέρεις, αυτό που συνέβαινε παλιά σε βιβλιοθήκες και σπίτια) και χρειάζονταν ένα έστω εικονικό υποκατάστατό της. Έχει, σου λέει, κάτι το καθησυχαστικό το να έχεις έναν άνθρωπο που διαβάζει «δίπλα σου», στην ανοιχτή οθόνη δίπλα σου για την ακρίβεια, την ώρα που κάνεις κι εσύ το ίδιο. Για κάποιους λειτουργεί και ως κίνητρο να στρωθούν να διαβάσουν, επειδή ως γνωστόν οι άνθρωποι είμαστε μιμητικά όντα.

Αν περιμένεις σε αυτό το σημείο του κειμένου το πράγμα να γίνει πιο ενδιαφέρον, μάλλον θα σε απογοητεύσουμε. Δεν έχει άλλο. Το βίντεο ξεκινά με κάποιον/α να κάθεται σε ένα τραπέζι ή γραφείο, με το υλικό για τη μελέτη του συγκεντρωμένο γύρω του, και στη συνέχεια αυτός ο κάποιος/α απλά διαβάζει. Δεν σου απευθύνεται, δεν κοιτάει την κάμερα, δεν διαβάζει φωναχτά την θεωρία της σχετικότητας ή οτιδήποτε άλλο. Σε κάποια βίντεο υπάρχει κι ένα παράθυρο από το οποίο φαίνεται η βροχή που πέφτει έξω, για έξτρα ατμόσφαιρα, σε κάποια άλλα υπάρχει και λίγη απαλή μουσική. Κάποια έχουν στο κάτω μέρος της οθόνης χρονόμετρο, για όσους πιστεύουν στο διαλειμματικό διάβασμα και τα αποτελέσματά του.

Και γιατί σου τα λέμε όλα αυτά; Καταρχάς για να ξέρεις τι συμβαίνει στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, και να μην κοιτάς απορημένος/η όταν ο κόσμος μιλάει για δημοφιλή πράγματα. Δεύτερον, και όχι λιγότερο σημαντικό, γιατί με το λοκντάουν να σκληραίνει, αν μένεις μόνος/η σου μπορεί και να χρειάζεσαι μια έστω ψευδαίσθηση παρέας που όμως δεν θα σε διακόπτει την ώρα που διαβάζεις ή δουλεύεις.

Δύο από τα δημοφιλέστερα gongbang βίντεο είναι αυτό που διαρκεί δυόμιση ώρες και αυτό για χάρντκορ μελετητές, που διαρκεί όσο και το οκτάωρο σου. Το βραβείο καλύτερου μπακγκράουντ, όμως, παίρνει αυτό το «μικρούλι» (μόλις μία ώρα) από την Αυστραλία. Βροχή έχουμε εδώ και τη βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης για φόντο εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v