Τι να διαβάζω στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

Ξοδεύεις τη μισή σου ζωή στα πήγαινε-έλα με λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό; Έχουμε μερικές ιδέες για να κυλήσουν οι ώρες και οι διαδρομές νεράκι.
Τι να διαβάζω στα μέσα μαζικής μεταφοράς;
της Ηρώς Κουνάδη

Καταλαβαίνουμε ότι για να έκανες κλικ σε αυτό το κείμενο, δεν είσαι από αυτούς που κυκλοφορούν με τις χίλιες σελίδες των Αδελφών Καραμάζοφ στην τσάντα, για να έχουν να διαβάζουν τα επόμενα τρία χρόνια σε μετρό και λεωφορεία. Πέραν της υπερβολής, η αλήθεια είναι πως δεν είναι πάντα πρακτικό: Κάποια βιβλία είναι βαριά, κάποιοι άνθρωποι είμαστε ξεχασιάρηδες, κάποιοι άλλοι κινάμε αγουροξυπνημένοι για τη δουλειά, και σίγουρα το τελευταίο που σκεφτόμαστε είναι τι θα διαβάζουμε το απόγευμα που θα γυρνάμε σπίτι –γιατί το πρωί ξέρουμε τι θα κάνουμε: θα μισοκοιμόμαστε όρθιοι.

Επειδή όμως κι εμείς οι ξεχασιάρηδες ή/και τεμπέληδες έχουμε ψυχή και όρεξη για διάβασμα τις ατελείωτες ώρες που περνάμε στα ΜΜΜ, σου φτιάξαμε μια μικρή και πρακτική λίστα με όσα μπορείς να διαβάσεις στο μετρό ή στο λεωφορείο για να περάσει η διαδρομή χωρίς να την καταλάβεις –και να πάψεις και επί τη ευκαιρία να γκρινιάζεις ότι δεν έχεις χρόνο για διάβασμα.

Κατέβασε μια εφαρμογή για ebooks. Το Google Play Books για Android, ας πούμε, είναι μαγικό πράγμα: Έχει πολλά βιβλία στα ελληνικά, από μεγάλους εκδοτικούς οίκους (όπως το Μεταίχμιο, ο Ίκαρος, ο Πατάκης και ο Καστανιώτης) και οι πρώτες 50-100 σελίδες από το καθένα διατίθενται δωρεάν, για να αποφασίσεις αφού τις διαβάσεις αν θα το αγοράσεις ή όχι. Οι τιμές είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με τα χάρτινα βιβλία (γύρω στα 10€ κάνουν τα πιο πολλά) και οι μεγάλες οθόνες των σημερινών κινητών κάνουν μια χαρά για ξεκούραστη ανάγνωση. Συν ότι δεν χρειάζεσαι σύνδεση στο ίντερνετ για να διαβάσεις –που θα έκανε το διάβασμα στο μετρό ας πούμε προβληματικό.

Μιλώντας για ebooks, αν το ταμείο είναι μείον, εδώ σου έχουμε μαζέψει όλες τις διευθύνσεις όπου μπορείς να βρεις δωρεάν ebooks στα ελληνικά. Μπορείς είτε να τα διαβάζεις online είτε (αν είσαι κυρίως στο μετρό και λιγότερο σε υπέργεια μέσα με σήμα καμπάνα) να τα κατεβάσεις στο κινητό σου, και να τα ανοίγεις με μια εφαρμογή όπως το (επίσης δωρεάν) PocketBook

Αν δεν θέλεις τη «δέσμευση» του βιβλίου (υπάρχουν και ωραιότατες συλλογές διηγημάτων σε ebooks, βέβαια, όλα να τα λέμε) ωραιότατο διάβασμα είναι επίσης άρθρα και αναλύσεις σαν αυτά του New Yorker που σε αντίθεση με τα περισσότερα online μέσα τη σήμερον ημέρα, δεν τις τσιγκουνεύεται τις λέξεις του –μερικές χιλιάδες τη φορά, όρεξη και μεγάλη διαδρομή να ‘χεις μπροστά σου, να διαβάζεις. Να εδώ ας πούμε, η σούπερ ενδιαφέρουσα ιστορία ενός από τα πιο κακά παιδιά του deep dark web –και της μανίας του για τα πυρηνικά καταφύγια. Θυμήσου μόνο να το ανοίξεις στο κινητό σου πριν μπεις στο μετρό –μετά, αν δεν κλείσεις τη σελίδα, μένει εκεί και δεν χρειάζεσαι megabyte.

Αν τα ενδιαφέροντά σου κινούνται σε πιο επιστημονικά/ ακαδημαϊκά μονοπάτια, να άλλο ένα καλό κολπάκι: Γράφεις στο Google το θέμα για το οποίο ενδιαφέρεσαι, και δίπλα τις λέξεις academic paper και (στο σταυρό που σου κάνουμε) το Google σου δίνει τις ακαδημαϊκές μελέτες που έχουν γίνει, όσο παράξενη και αν ήταν η αναζήτησή σου. Χωρίς πλάκα, δοκίμασε το: Ό,τι και αν σου έρθει στο μυαλό, κάπου, κάπως, κάποτε, υπήρξε μια επιστημονική ομάδα που το ερεύνησε, και ανέβασε τα ευρήματά της σε κάποιο site που τελειώνει σε .gov.edu. Εντάξει, είναι λίγο διασκέδαση για νέρντουλες, το καταλαβαίνουμε, αλλά ακόμα και αν δεν το βρίσκεις διασκεδαστικό, θα αξιοποιήσεις τον πιο νεκρό χρόνο της ημέρας σου μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v