Πότε και πού απαγορεύεται το ψάρεμα;

Το ψάρεμα είναι τέλειο χόμπι, αλλά δεν επιτρέπεται πάντα και παντού. Διάβασε εδώ όσα πρέπει να ξέρεις.
Πότε και πού απαγορεύεται το ψάρεμα;
Το ψάρεμα είναι ένα χόμπι όχι μόνο χαλαρωτικό, αλλά και που μπορεί να γεμίσει το τραπέζι σου το βράδυ. Το ήξερες, όμως, ότι ισχύουν περιορισμοί όσον αφορά το μη επαγγελματικό ψάρεμα; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις όσα πρέπει να ξέρεις – όπως και πώς άλλαξαν οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού.

*Αρχικά, να σου θυμίσουμε πως οι κανόνες γύρω από τον κορωνοϊό ισχύουν και στο ψάρεμα. Που σημαίνει ότι καλύτερα να μην είστε πάρα πολλά άτομα μαζί και να κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις.

*Στην ερασιτεχνική αλιεία απαγορεύεται η χρήση συρόμενων διχτυών, κυκλωτικών διχτυών, γρι-γρι, δραγών σκάφους, μηχανοκίνητων δραγών, απλαδιών διχτυών, μανωμένων διχτυών και συνδυασμού διχτυών βυθού.

*Η ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και λοιπούς υδάτινους σχηματισμούς γλυκών και υφάλμυρων νερών), επιτρέπεται, χωρίς πλωτό μέσο, από την ξηρά, με αγκιστρωτά εργαλεία, όπως καλαμίδι, πεταλούδα, κ.λπ. εκτός από παραγάδια.

*Δεν επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία σε περιοχές αλιευτικών εγκαταστάσεων.

*Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση ψαροντούφεκου στα γλυκά νερά.

*Σε γενικές γραμμές, το να πας με ένα καλάμι ή μία πετονιά και να κάθεσαι – περισσότερο για τον διαλογισμό του ζητήματος – και να πιάνεις ένα ψάρι το δεκάλεπτο, είναι εντάξει. Το να το πάρεις εργολαβεία και να χρησιμοποιείς εργαλεία που δεν θα είχε λόγο να έχει στην κατοχή του ένας χομπίστας ψαράς μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες.

*Κάθε ερασιτέχνης ψαράς δικαιούται να αλιεύσει έως και 2 κιλά ψάρια συνολικού βάρους ανά 24ωρο. Που σημαίνει ότι αν έχεις ιδιαίτερα καλή ψαριά, ένα μέρος της θα πρέπει να το επιστρέψεις στην θάλασσα.

*Απαγορεύεται η πώληση ψαριών από ερασιτέχνες ψαράδες—και όταν λέμε «απαγορεύεται», εννοούμε διώκεται ποινικά.

*Απαγορεύεται η αλιεία σε ποτάμια και λίμνες υδρόβιων πτηνών και άλλων ζώων. Τα οικοσυστήματα δεν μας ανήκουν, άλλωστε.

*Ειδικά για το ψάρεμα της πέστροφας, υπάρχει απαγόρευση από 1η Νοεμβρίου, έως και 15 Φεβρουαρίου, λόγω ωοτοκίας των ψαριών.

*Με απόφαση της κάθε νομαρχίας ξεχωριστά, μπορεί να επιβληθούν πρόσθετες αποφάσεις, ρυθμίσεις, ή περιοριστικά μέτρα της ερασιτεχνικής αλιείας, εάν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος διαταραχής του εσωτερικού οικοσυστήματος, μείωση των αλιευμάτων και κίνδυνος καταστροφής αυτών. Συνεπώς, πριν πας για ψάρεμα, καλό θα ήταν να ρωτήσεις και στην τοπική σου νομαρχία.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v