Η ”Σπείρα” του Κραουνάκη δίνει τα ρέστα της!

Πως είναι μια παράσταση του ελληνικού εντέχνου όταν είναι κεφάτη και νευρώδης; Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα - Σπείρα φαίνεται πως έχουν την απάντηση και την... εξηγούν από τη σκηνή της Αθηναΐδας. Τραγούδια από όλη την ελληνική δισκογραφία, σατιρική πρόζα και σκηνοθετική άποψη. Κατάλληλο και γι’ αυτούς που δεν συμπαθούν τη δουλειά του συνθέτη.
Η ”Σπείρα” του Κραουνάκη δίνει τα ρέστα της!

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από την διασκέδαση των νυχτερινών κέντρων. Εχοντας συγκεντρώσει την δική του ομάδα, τη γνωστή πλέον Σπείρα - Σπείρα, επιχειρεί εδώ και τέσσερα - πέντε χρόνια από την Αθηναΐδα.

Οι θεατρο-μουσικές προτάσεις του έχουν γίνει σημείο αναφοράς για την άρτια δουλειά και την ιδιαίτερη άποψή τους, ακόμη και από ανθρώπους στους οποίους η δουλειά (και/ή η πολύ συγκεκριμένη αισθητική) του συνθέτη είναι αδιάφορη ή αντιπαθής.

Κατά κανόνα η κάθε παράσταση της ”Σπείρας” διαρκεί - παραλλαγμένη - δύο χρόνια. Φέτος, για δεύτερη χρονιά οι ”μικροί” του Σταμάτη Κραουνάκη και ο ίδιος, ανεβάζουν το ”Μπιμπερό”, ενώ είχαν προηγηθεί η ”Κλασσική Συνταγή” και βεβαίως το ”Όλοι μαύρα και ένα πιάνο”.

Αν παρακολουθείτε τις προτάσεις του Κραουνάκη, η φετινή παράσταση είναι ό,τι ακριβώς περιμένετε. Αν όχι, θα εκπλαγείτε: Ένα σχεδόν τρίωρο ποτ πουρί από ελληνικά, κυρίως, τραγούδια όχι μόνο του δημιουργού, αλλά όλης της ελληνικής δισκογραφίας, δοσμένο με χιούμορ, νεύρο και ”σφιχτή” σκηνοθετική άποψη, ώστε ούτε μια στιγμή να μην νιώθεις ότι πλατειάζει.

Αν και ο ίδιος ο Κραουνάκης εμφανίζεται μόλις προς το τέλος της παράστασης, η σφραγίδα του είναι κυρίαρχη σε όλο το θέαμα και σχεδόν... ξεχνάς ότι λείπει.

Δεν προσθέτει τίποτα η παρουσία του; Ασφαλώς και προσθέτει. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε όλη η παρέα των 7-8 νεαρών ”τονώθηκε” και αντικατέστησε την όποια αμηχανία της επέτρεπαν οι πολύ συγκεκριμένες οδηγίες και οι εξαντλητικές πρόβες, με ανανεωμένο κέφι.

Ο ίδιος αυτοσχεδιάζει με οξυδέρκεια, τόσο στα τραγουδιστικά μέρη, όσο εν πολλοίς και στις πρόζες. Οι τελευταίες είναι μάλλον από τα αδύναμα σημεία της παράστασης, αν και εξυπηρετούνται καλά από τους πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες που διάλεξε ο συνθέτης.

Θα φύγετε χορτασμένοι, έχοντας σίγουρα γελάσει, μάλλον συγκινηθεί και σίγουρα διασκεδάσει. Το εισιτήριο είναι στα 25 ευρώ το άτομο (15 το φοιτητικό), χωρίς να περιλαμβάνει το ποτό, το οποίο δεν είστε υποχρεωμένοι να παραγγείλετε.

Τις Τετάρτες στην σκηνή ανεβαίνει η Δήμητρα Παπίου για ”λαϊκό” πρόγραμμα.

Tip: Ζητήστε όταν παίρνετε τα εισιτήρια να καθίσετε ”στην κουπαστή”, που θα σας επιτρέψει να έχετε μπροστά στις καρέκλες σας ένα μικρό πάσο, αφού λόγω της διάταξης του χώρου, οι λιγότερο τυχεροί θα βρεθούν να μην έχουν που να αφήσουν το ποτό ή/και το τασάκι τους.

Αθηναΐδα: Βοτανικός, Καστοριάς 34 - 36, τηλ. 210 3480000. Έναρξη 22:00. Η παράσταση παίζεται Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, αλλά και Δευτέρα απόγευμα με μειωμένο εισιτήριο.

Δημήτρης Γλύστρας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v