Πού θα πιούμε καφέ στην Πλάκα;

Πλάι στο αναμμένο τζάκι όσο κάνει ακόμα ψύχρα, σε αυλίτσες και ταράτσες με τις πρώτες ηλιαχτίδες, τα καφεδάκια μας στην Πλάκα κάνουν τη ζωή ωραία.
Πού θα πιούμε καφέ στην Πλάκα;
Γλυκύς
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα



Το αγαπάμε το καλοκαίρι για τη σούπερ σκιερή αυλή του, το τιμούμε όμως εξίσου και τον χειμώνα, καθότι μας αρέσει εξίσου το εσωτερικό του, που αποπνέει την ίδια νοσταλγική ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, σε cozy συσκευασία. Εδώ σερβίρονται, όπως πάντα, μερακλίδικος ελληνικός καφές από νωρίς το πρωί, και ουζάκια ή τσίπουρα συνοδεία μεζεδοποικιλιών για το τσιμπολόγημα αργότερα.

Γιασεμί
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 213 0417937



Μπορεί κάθε μας εξόρμηση για καφέ στην Πλάκα να ξεκινάει με το απαισιόδοξο «σιγά μη βρούμε τραπέζι στο Γιασεμί», αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να το αγαπάμε –κι εμείς και όλη η υπόλοιπη Αθήνα. Στα ρομαντικά σκαλάκια του με τα γιασεμιά και τα σιδερένια τραπεζάκια αράζουμε (καλά… αράζει όποιος ξυπνήσει νωρίς και προλάβει) με τις πρώτες ηλιαχτίδες, χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ στη ζεστή σάλα με το τζάκι και τα ξύλινα τραπέζια «χουχουλιάζουμε» τις μέρες με ψύχρα. Τα καφεδάκια μας συνοδεύουν λαχταριστές πορτοκαλόπιτες, τάρτες και σπιτικό ρυζόγαλο, ενώ αν δεν είστε λάτρεις του καφέ, θα βρείτε και ωραιότατο αρωματικό τσάι.

Μελίνα
Λυσίου 22, Πλάκα, τηλ.: 210 3246501



Ένα cafe-φόρος τιμής στη Μελίνα, έχει μέσα βαθυκόκκινους τοίχους, άπειρες φωτογραφίες και αφίσες της σε εντυπωσιακές κορνίζες, έναν πολυέλαιο… κληματαριά που κλέβει την παράσταση, και έξω απλωμένα στα σκαλάκια μαρμάρινα τραπέζια καφενείου για να απολαμβάνουμε καφεδάκια στη λιακάδα. Το Καφέ της Μελίνας ευωδιάζει τσάι γιασεμιού και παλιά Αθήνα, και φτιάχνει και μια εξαιρετική μηλόπιτα για να συνοδεύσετε τα καφεδάκια σας.

Κλεψύδρα
Θρασυβούλου 9, Πλάκα, τηλ.: 210 3212493



Από την υπερυψωμένη –και πλημμυρισμένη γλαστράκια– αυλή της χαζεύουμε αυτό το υπέροχο γκράφιτι του Sonke, και την περαντζάδα που κατηφορίζει προς τους Αέρηδες. Εδώ απολαμβάνουμε από νωρίς καφεδάκια, και νόστιμες σπιτικές πίτες, αλλά και ολόφρεσκα γλυκά, σαν τη σοκολατόπιτα και το cheesecake –τα οποία και συνιστούμε να προτιμήσετε έναντι των ολίγον «τουριστίκ» ποικιλιών. Όσο παίρνει να βραδιάζει, το γυρνάμε σε ουζάκια και ρακόμελα… και η ζωή είναι ωραία.

Cafe Plaka
Τριπόδων 1, Πλάκα, τηλ.: 210 3220388



Τα ηλιόλουστα μεσημέρια, ανεβαίνουμε τη σκάλα από το όμορφο, ξύλινο ισόγειό του, στην γλυκύτατη ταράτσα του με τα λουλουδιασμένα πεζούλια, που ατενίζει από όχι-πολύ-ψηλά την περαντζάδα της Τριπόδων και της Μνησικλέους. Στα γαλάζια τραπεζάκια του απολαμβάνουμε ωραίο καφεδάκι συνοδεία χορταστικών σνακ του τύπου club sandwich, ενώ όσο παίρνει να βραδιάζει το «γυρνάμε» σε καθαρά ποτά και καλοφτιαγμένα κλασικά κοκτέιλ.

Αναφιώτικα
Μνησικλέους 24Β και Λυσίου, Πλάκα, τηλ: 210 3244428



Απλώνει βαθυγάλαζα τραπεζάκια καφενείου και καρέκλες ντυμένες με κουρελούδες στο πλακόστρωτο δρομάκι του, έχει και ένα τέλειο τζάκι στο εσωτερικό, όσο ακόμα οι βραδινές ψύχρες καλά κρατούν. Εδώ θα απολαύσετε αχνιστό, μυρωδάτο καφέ από νωρίς το πρωί, ενώ αργότερα, αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε ουζάκι και μεζεδοποικιλίες.

Mostrou
Μνησικλέους 22, Πλάκα, τηλ: 698 868 6452



Σούπερ ταρατσάκι απλωμένο σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με τέλεια θέα στον Λυκαβηττό και στη μισή Αθήνα, ακριβώς κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες. Εδώ πιάνουμε θέση σε ξύλινα καναπεδάκια με αφράτες άσπρες μαξιλάρες, ανάμεσα στις κόκκινες κεραμιδοσκεπές που πάμε στοίχημα πως δεν είχατε προσέξει ότι έχει η Πλάκα, και απολαμβάνουμε σούπερ καφεδάκια και παγωμένες μπύρες, καταστρώνοντας σχέδια για το καλοκαίρι.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v