Η βόλτα του Σαββάτου έχει Πλάκα (και λιακάδα)

Γιορτάζουμε την έναρξη του τριημέρου όπως της αρμόζει: Με βόλτες στην Πλάκα, καφεδάκι και brunch σε τραπεζάκια έξω.
Η βόλτα του Σαββάτου έχει Πλάκα (και λιακάδα)
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να είναι Αλκυονίδες, μπορεί να είναι η άνοιξη που μας χτυπά την πόρτα, δεν θέλουμε να βιαστούμε να χαρούμε, αλλά όπως και να ‘χει η πρόγνωση του καιρού κάνει λόγο για 19 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι του Σαββάτου, κι εμείς λέμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να βολτάρουμε στην ωραιότερη αθηναϊκή γειτονιά, που μας έλειψε όλο τον χειμώνα.

Πρωί με βόλτα… από την Πλάκα στα Αναφιώτικα

Ξεκινάμε από τον αγαπημένο των τουριστών, και πάντα ολοζώντανο πεζόδρομο της Κυδαθηναίων, και συνεχίζουμε προς την οδό Τριπόδων, όπου βρίσκεται το περίφημο Φανάρι του Διογένη –ορθότερα γνωστό και ως Μνημείο του Λυσικράτη, από το όνομα του χορηγού της θεατρικής παράστασης που κέρδισε το βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια.



Συνεχίζουμε στην Τριπόδων, μέχρι να στρίψει και να μετονομαστεί σε Λυσίου, και ανεβαίνουμε τα σκαλάκια της Μνησικλέους, περνώντας ανάμεσα στα χρωματιστά τραπεζάκια των γλυκύτατων café της (χωρίς να αντισταθούμε σε μια στάση για πρωινό καφεδάκι στο Γιασεμί, αν έχει ελεύθερο τραπεζάκι) μέχρι την οδό Θεωρίας. Εδώ βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο του ελληνικού κράτους, η εντυπωσιακή Οικία Κλεάνθους, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από αυτό το σημείο, αντί να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς την Αρχαία Αγορά, στρίβουμε στο δρομάκι που δεν έχει όνομα, προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να καταλήξουμε στα ασβεστωμένα σοκάκια των Αναφιώτικων.



Εδώ, οδηγίες δεν έχουμε: Ακολουθούμε απλώς τη μυρωδιά του γιασεμιού, ή το ένστικτό μας, στον λαβύρινθο των καλντεριμιών που όλο μοιάζουν αδιέξοδα –αλλά ποτέ δεν είναι. Κι ένα tip: Δίπλα στο σπιτάκι με τον αριθμό 34 (οδοί στα Αναφιώτικα δεν υπάρχουν, μόνο αριθμοί) βρίσκεται η καλύτερη θέα στο μεγαλειώδες χάος της Αθήνας και στον Λυκαβηττό –κι ένα χαμηλό πεζούλι, βολικότατα τοποθετημένο για να την χαζεύετε με τις ώρες.

Μικρή καρναβαλική παρένθεση

Αναλόγως αν ξεκινήσετε τη βόλτα σας νωρίς ή αργά, θα περάσετε πρώτα ή στη συνέχεια από την πλατεία στο Μοναστηράκι, από την οποία θα ξεκινήσει η παρέλαση τω ν καρναβαλιστών που αναβιώνουν έθιμα της Αποκριάς με μουσικά δρώμενα, χορό, αστεϊσμούς και μικροπαραστάσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Οι σταθμοί της διαδρομής περιλαμβάνουν τις οδούς Κυδαθηναίων, Αδριανού, και εν συνεχεία το Σύνταγμα, την Καπνικαρέα, την Αγία Ειρήνη, το Θησείο και την Αιόλου.

Σημειώστε, επίσης, ότι στους Αέρηδες στις 15.00 θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε «Μια βόλτα με τραγούδια», παρέα με τις χορωδίες ενηλίκων των Π.Κ. Κάτω Πατησίων, Σεπολίων, Ευελπίδων και της λέσχης φιλίας Ελληνορώσων σε αποκριάτικα τραγούδια.

Μεσημέρι με brunch στο 7 Food Sins



Η αγαπημένη μας gastro-pub, που επανήλθε μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, απλώνει τραπεζάκια έξω στη λιακάδα της Πλατείας Φιλομούσου Εταιρείας και μας σερβίρει ένα λαχταριστό brunch μενού μέχρι τις 18.00 το απόγευμα. Τι δοκιμάζουμε εδώ; Αυγά Benedict με τραγανό μπέικον (στα 6,50€), ομελέτα με Μπέικον και Σπαράγγια (επίσης 6,50), Greek Salad Burger που είναι… αυτό που λέει το όνομά του, δηλαδή η χωριάτικη σε burger (στα 8€) και Black Fish’n’Chips, μπακαλιάρος σε τεμπούρα, με τσιπς πατάτας και μους ταραμά (στα 9€). Δείτε αναλυτικά το μενού εδώ.

Απόγευμα με καφεδάκι (και βράδυ με κοκτέιλ) στο Κυδαθηναίων



Ακριβώς απέναντι, πάντα στην Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, η πιο δραστήρια κολεκτίβα της Πλάκας απλώνει κι αυτή τραπεζάκια έξω για να χαζεύουμε την περαντζάδα της Κυδαθηναίων, και μας σερβίρει ωραίο καφεδάκι, σπιτικά λικέρ και χειροποίητα γλυκίσματα. Αν σας πάρει το βράδυ –πράγμα εξαιρετικά πιθανό– θα δοκιμάσετε και τα ωραία της κοκτέιλ υπό τους ήχους indie rock, new garage, και oldies μουσικών. Σημειώστε ότι όλα τα προϊόντα προέρχονται από συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v