Η βόλτα του Σαββάτου: Από το μέλλον… στο παρελθόν

Αυτό το Σάββατο, εξερευνούμε το παρελθόν και το μέλλον της Αθήνας, μέσα από μια φουτουριστική έκθεση και πολλές νοσταλγικές γωνιές της.
Η βόλτα του Σαββάτου: Από το μέλλον… στο παρελθόν
Ένα πρωινό… στο μέλλον

Το καταπληκτικό κτίριο της Διπλάρειου Σχολή στην Πλατεία Θεάτρου φιλοξενεί, εδώ και λίγες μέρες, την έκθεση Tomorrows που διοργανώνει η Στέγη, και μιλά για το αύριο… που είναι σήμερα. Μέσα από έργα καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers, η έκθεση αφηγείται ιστορίες για πιθανούς αυριανούς κόσμους, καθώς και για τις αγωνίες και προσδοκίες των κατοίκων τους. Τάσεις του παρόντος γίνονται αφορμή για υποθετικά –και συχνά υπερβολικά– σενάρια που αφορούν το αύριο. Η έκθεση περιλαμβάνει βίντεο εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικές αφηγήσεις, σχέδια, μακέτες και μοντέλα υποθετικών συστημάτων. Μέσα από διαφορετικές ιστορίες για το μέλλον, στόχος είναι να προβληματιστούμε σχετικά με το παρόν. Η είσοδος είναι ελεύθερη, και οι ώρες λειτουργίας είναι 12.00-21.00, κάθε μέρα.

Μεσημέρι με μεζεδάκια στην αυλή



Παραμένουμε στην Πλατεία Θεάτρου, για να πιάσουμε τραπεζάκι στη νοσταλγική αυλίτσα της αγαπημένης μας Κληματαριάς, που μας φέρνει πάντα στο νου κάτι από παλιά Αθήνα –κι αυτό την κάνει τέλειο σκηνικό για να ταξιδέψουμε από το μέλλον στο παρελθόν, μετά το Tomorrows. Κρασοβάρελα στους τοίχους, κληματόφυλλα πάνω από τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα τραπεζάκια και τεράστιες κατσαρόλες να μοσχομυρίζουν μισάνοιχτες στην είσοδο συνθέτουν τη γλυκύτατη εικόνα της. Στα τραπέζια καταφτάνει χειροποίητο ψωμάκι, σπιτικές πίτες και, πέραν των κρεατικών της ώρας, κλασικές παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες στις γάστρες της αυλής. Δοκιμάστε το χοιρινό κότσι, τον κοκκινιστό κόκορα ή το κατσικάκι στη γάστρα, συνδυάστε με χύμα κρασί και υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο.

Απόγευμα με λουκουμάδες από τον Κρίνο

Και η νοσταλγία συνεχίζεται (για να εξισορροπήσει τη μεγάλη δόση από μέλλον που πήραμε το πρωί) καθώς ανηφορίζουμε ως την Αιόλου για να πάρουμε στο χέρι λουκουμάδες από τον Κρίνο (Αιόλου 87, τηλ.: 210 3216852) και να βολτάρουμε προς τους Αέρηδες και την Πλάκα. Μια παρένθεση εδώ θα την ανοίξουμε, για να θυμίσουμε στους παλιούς και να μάθουμε στους νεότερους ότι τους φανταστικούς του λουκουμάδες ο Κρίνος τους σερβίρει σε γενιές και γενιές Αθηναίων από το 1923 μέχρι σήμερα –το ίδιο και την απίστευτη μπουγάτσα βουτύρου του. Αν προτιμάτε να τους απολαύσετε… στο καθιστό, θα πιάσετε ένα από τα νοσταλγικά μαρμάρινα τραπεζάκια στο εσωτερικό του.

Βραδάκι με ποτό στην Πλάκα



Κι αφού θα έχουμε ανηφορίσει από τους Αέρηδες ως την Πλάκα, θα καταλήξουμε σε ένα από τα τραπεζάκια που απλώνει έξω το σούπερ χαλαρό καφενείο Κυδαθηναίων (Πλατεία Φιλομούσου Εταιρίας 2, Πλάκα, τηλ: 210 3232340) στο πλατειάκι της ομώνυμης οδού, που αποτελεί και ένα από τα καλύτερα σημεία για χάζι στην αρωματισμένη με αντηλιακό τουριστο-περαντζάδα της Πλάκας. Εδώ, αν φτάσετε νωρίς και δεν είστε ακόμα για αλκοόλ, ξεκινάτε με ωραίο καφεδάκι, σπιτικά λικέρ και χειροποίητα γλυκίσματα. Αργότερα θα δοκιμάσετε και τα ωραία τους κοκτέιλ υπό τους ήχους indie rock, new garage, και oldies μουσικών. Οι τιμές των ποτών δεν ξεπερνούν τα 6€, ενώ τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7,50€. Σημειώστε ότι όλα τα προϊόντα προέρχονται από συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v