Τα καλύτερα στην Πλάκα

Η ρομαντικότερη θέα, η ωραιότερη περαντζάδα, το καλύτερο φαγητό και όλα όσα κάνουν την Πλάκα αυτό που είναι: Την ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας.
Τα καλύτερα στην Πλάκα
της Ηρώς Κουνάδη

Τα έχει όλα: Και πλακόστρωτα σοκάκια για περαντζάδες παρέα με τους τουρίστες, και υπέροχα νεοκλασικά, και ταρατσούλες που κοιτάζουν στα μάτια την Ακρόπολη, και καλό φαγητό αν ξέρεις να αποφύγεις τις τουριστοπαγίδες, και… ένα νησί σε αθηναϊκή συσκευασία. Καλωσήρθατε στην ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας.



Το καλύτερο φαγητό: Το έχει αδιαμφισβήτητα το Καφενείο (Επιχάρμου 1) που μας κακομαθαίνει εδώ και χρόνια με συγκλονιστικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και μπόλικο κάρυ, σπιτικά πεντανόστιμα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και σούπερ κοτόπουλο με μανιτάρια. Απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο, και κρατά τις τιμές του χαμηλά, στα 15€ περίπου το άτομο.

Το καλύτερο σημείο για χάζι στην Κυδαθηναίων: Το ομώνυμο Καφενείο Κυδαθηναίων, στο μικρό πλατειάκι απέναντι από το Cine Paris. Απλώνει τραπεζάκια έξω, και σερβίρει μερακλίδικο ελληνικό καφέ κάτω από τις φυλλωσιές.

Το πιο θρυλικό υπόγειο: Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου (Κυδαθηναίων 41) όπου τα έπινε στις ταινίες του ο Ορέστης Μακρής, παραδίδουν μαθήματα… μπακαλιάρου στους Αθηναίους εδώ και ενάμιση αιώνα. Κάτω από κρασοβάρελα και ρετρό φωτογραφίες, θα δοκιμάσετε επίσης ωραιότατα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, κόκκορα με χοντρό μακαρόνι και άλλες ψαρονοστιμιές πέρα από τον μπακαλιάρο, όπως ψητό καλαμάρι και γαύρο μαρινάτο. Συνοδεύεστε με χύμα κρασί ή ουζάκι και υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Η καλύτερη κρεπερί της Αθήνας: Λέγεται Αμάλθεια, είναι ένα ρετρό γαλακτοπωλείο στο 16 της οδού Τριπόδων, και σερβίρει τις λαχταριστές πλην τσιμπημένες του κρέπες (με διαφορετική ζύμη για τις γλυκές και τις αλμυρές) στα λιγοστά τραπεζάκια του. Η κρέπα κάστανο είναι θρύλος.

Το πιο βγαλμένο-απ’-τα-παλιά καφενεδάκι: Η αυλίτσα του Γλυκύ, μόλις ένα λεπτό μακριά από την βοή της Κυδαθηναίων, στο στενάκι της Αγγέλου Γέροντα. Σερβίρει απαρεγκλίτως φρεσκοψημένο ελληνικό καφέ, αλλά και ουζάκι με μεζέ από το μεσημέρι και μετά.



Το καλύτερο στέκι για απογευματινό καφεδάκι: Το Café Plaka (Τριπόδων 1) με την γλυκύτατη ταρατσούλα του, που προσφέρεται για χάζι στην περαντζάδα της Τριπόδων, χωρίς την αγωνία για το αν θα βρεις ελεύθερο τραπέζι, που σε τρώει ακριβώς από κάτω…

…Τα σκαλάκια όπου θα δεις την μισή Αθήνα: Είναι εκείνα στα οποία απλώνει τραπεζάκια το Γιασεμί (Μνησικλέους 23) ένα από τα πιο χρωματιστά, τα πιο καλοκαιρινά, τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Αθήνας.



Η πιο νησιώτικη γωνιά της πόλης: Είναι, προφανώς, τα Αναφιώτικα, μια σταλιά Αιγαίου στην καρδιά της Αθήνας, με τα ολόλευκα σπιτάκια τους, τα μπλε παράθυρα και τις αυλές με τις μπουκαμβίλιες ακριβώς κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.

 
Το πιο χρωματιστό σοκάκι: Το στενάκι της Επιχάρμου, στο σημείο λίγο πριν διασταυρωθεί με την οδό Τριπόδων, που θυμίζει κομμάτι λαβύρινθου –αν οι λαβύρινθοι ήταν χρωματιστοί και έμοιαζαν βγαλμένοι από ταινία εποχής.



Η πιο φουντωτή (και πιο μωβ) μπουκαμβίλια της Αθήνας: Στολίζει τις δημοφιλέστερες φωτογραφίες της Πλάκας σε περιοδικά, ταξιδιωτικούς οδηγούς και τράπεζες φωτογραφιών, και βρίσκεται στη γωνία Ερεχθέως και Λυσίου.



Το ωραιότερο σημείο για να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα: Από το ψηλότερο σημείο της οδού Πανός, η οποία έχει στο «κάτω» τέλος της ένα ξέφωτο (που δεν είναι άλλο από τη Ρωμαϊκή Αγορά) που κάνει φαντασμαγορικό το κάδρο εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v