7 μέρη - εγγύηση για φαγητό και ποτό στο Γκάζι

Νέες αφίξεις και σταθερές αξίες, για φαγητό και ποτό, σε μια γειτονιά που εξακολουθούμε να αγαπάμε, κι ας μας πληγώνει πού και πού.
7 μέρη - εγγύηση για φαγητό και ποτό στο Γκάζι
της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρουμε τι σκέφτεστε. Από εναλλακτική γειτονιά το Γκάζι έκανε στροφή στο τόσο-μέινστριμ-που-καταντάει-σούπα, και τα ντεσιμπέλ της πλατείας είναι πια ενοχλητικά. Και άδικο δεν έχετε. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ορισμένα από τα στέκια του δεν εξακολουθούν να κρατούν ψηλά το επίπεδο (και χαμηλά τις τιμές) και να αποτελούν σταθερή αξία στις εξόδους μας.

Mastiha  
Βουτάδων 48, τηλ.: 210 3464259



Ολοκαίνουρια άφιξη στην πλατεία, έτη φωτός όμως μακριά από τα ντεσιμπέλ της, η εντελώς κυκλαδίτικη Μαστίχα απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο μπροστά της και στολίζεται με χειροποίητα φωτιστικά φτιαγμένα από καφάσια και γλαστράκια με μυρωδικά. Ανοίγει από το πρωί για να μας σερβίρει ωραία καφεδάκια, και συνεχίζει με σούπερ μεζεδάκια εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση: Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το μαστιχάτο κοτόπουλο με μπέικον, τους ντοματοκεφτέδες με φέτα και δυόσμο, την φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα κεφτεδάκια με ούζο και ντοματίνια. Ειδική μνεία αξίζουν, όμως, και τα κοκτέιλ τους, βαφτισμένα με ονόματα από την ελληνική μυθολογία –στα δικά μας αγαπημένα, η Αφροδίτη, με ούζο, μάνγκο, βανίλια, τεντούρα και λάιμ, και ο Ποσειδώνας, με μαστίχα, aperol, μανταρίνι, κανέλλα και λάιμ. Οι τιμές τους ξεκινούν από 5,50€ και φτάνουν μέχρι τα 7€, ενώ για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα συνοδεία κρασιού θα υπολογίσετε περί τα 15€ το άτομο.

Flamme Rouge 
Τριπτολέμου 26, τηλ.: 21 0347 3903



Ένα από τα πιο ιδιαίτερα, και με προσωπικότητα, στέκια του Γκαζιού, το αγαπήσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε για την πανέμορφη αυλίτσα του, στην οποία ξαναπιάνουμε τραπέζι με τις πρώτες λιακάδες, έχει όμως και έναν ωραιότατο εσωτερικό χώρο: Βιομηχανικές λεπτομέρειες, ντεκόρ καμωμένο από… ποδήλατα (ολόκληρο το όνομά του, άλλωστε, είναι Flamme Rouge Cycle Café, και αγαπά πολύ το πετάλι) και ανεβαστικές μουσικές που δεν παίζουν όμως σε εκκωφαντική ένταση, φτιάχνουν την ιδανική ατμόσφαιρα… πρόβας καλοκαιριού. Ανοίγει από νωρίς για καφεδάκι, φτιάχνει και μια από τις ωραιότερες σπιτικές σανγκρίες που έχουμε πιει, αγαπά πολύ και τα κοκτέιλ –τόσο πολύ, που σερβίρει από Δευτέρα έως Πέμπτη τρία επιλεγμένα από τον κατάλογό του στα 5,50€. Αν πεινάσετε, έχει και ωραία τσιμπολογήματα, και φοβερά χειροποίητα γλυκά –τα pancakes του είναι μια κατηγορία μόνα τους.

A Liar Man
Σωφρονίου 2, τηλ.: 21 0345 5656



Ένα παλιό αθηναϊκό σπίτι μεταμορφώθηκε πριν από αρκετά χρόνια σε ατμοσφαιρικό και γεμάτο χρώματα cafe-bar-restaurant, με μια υπέροχη αυλή-όαση μερικά μόλις βήματα από το μετρό του Κεραμεικού. Στο εντελώς κυκλαδίτικο A Liar Man –ένα από τα παλαιότερα στέκια στο Γκάζι, που γιορτάζει φέτος τα 10 του χρόνια– η μουσική ξεκινά με jazz, blues και ethnic μελωδίες, κι όσο η ώρα περνά υιοθετεί πιο rock φιλοσοφία κρατώντας τα ντεσιμπέλ σε νορμάλ επίπεδα. Το απλό ποτό κοστίζει 8€.

Urban  
Ευμολπιδών 12, τηλ.: 210 3474514



Κι εκεί που λες ότι το Γκάζι δεν έχει αρκετές αυλές, όλο και ανακαλύπτεις μια μικρή κρυφή πράσινη όαση, να σερβίρει παγωμένα καφεδάκια και σπιτικές λεμονάδες κάτω από τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες, και μετά να το «γυρνάει» σε νόστιμα τσιμπολογήματα και ωραία κοκτεϊλάκια. Τέτοια είναι η περίπτωση του Urban στο Γκάζι, που διοργανώνει συχνά-πυκνά 90s parties και ενδιαφέροντα events, για να κρατά το κέφι μονίμως αμείωτο. Το απλό ποτό ξεκινά από 6€, τα κοκτέιλ από 7€.

Plastiko  
Σοφρωνίου 12Α, Γκάζι



Στο ένα και μοναδικό στενάκι του Γκαζιού που δεν θυμίζει στενάκι του Γκαζιού, εκεί που συναντάμε και το A Liar Man, βρίσκεται και άλλο ένα σούπερ ατμοσφαιρικό μπαράκι, που απλώνει ψηλά σκαμπό και καρέκλες του σκηνοθέτη στο πλακόστρωτο, και σερβίρει καλοφτιαγμένα κοκτέιλ στα 6,50€ –ναι, κι όμως. Ανοίγει, μάλιστα, από νωρίς το απόγευμα (από τις 18.00, συγκεκριμένα) για να μας σερβίρει και απογευματινά κοκτέιλ σε τιμές happy hour, στα 5,50€ δηλαδή, μέχρι τις 22.00 το βράδυ.

Νέζος
Κωνσταντινουπόλεως 58, τηλ.: 6972 340342



Σταθερή αξία εδώ και χρόνια (από τότε που το Γκάζι δεν ήταν το Γκάζι, αλλά μια γειτονιά που δεν την ήξερε κανείς) ο Νέζος εξακολουθεί να φτιάχνει αυτό που, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι το καλύτερο κεμπάπ της πόλης. Το σερβίρει, μαζί με τα λεπτοκομμένα μπριζολάκια που είναι το δεύτερο από τα δύο όλα κι όλα «κυρίως» του, και λίγους ακόμα αλλά καλούς πολίτικους μεζέδες κάτω από αφίσες της Αγια-Σοφιάς και αλλαντικά που κρέμονται από το ταβάνι. Στα hit του μενού περιλαμβάνονται η πικάντικη (έως καυτερή) σαλάτα του τσοπάνη, ο λεπτοκομμένος παστουρμάς και το απαλό χούμους –με λίγο περισσότερο ταχίνι απ’ όσο θα θέλαμε. Για πλήρες γεύμα δύο ατόμων (με σαλάτα, δύο ορεκτικά, πατάτες και τα δύο κυρίως πιάτα) συν το ωραιότατο δικό τους κρασί ή ουζάκι, θα υπολογίσετε το πολύ 15€ το άτομο.

Κανέλλα
Κωνσταντινουπόλεως 70, τηλ.: 210 3476320



Μετράει δέκα-και-κάτι χρόνια στις καρδιές μας, για το υπέροχο «μαμαδίστικο» φαγητό που σερβίρει στα στρωμένα με λαδόκολλα τραπεζάκια της που αγναντεύουν τις ράγες του τραίνου, είτε από τις μεγάλες τζαμαρίες στο εσωτερικό της, είτε από τα πεζοδρόμια στα οποία απλώνονται με το που πάρει να καλοκαιριάζει. Σταθερή αξία τα σουτζουκάκια, το κοκκινιστό μοσχαράκι και ο σούπερ σπιτικός πουρές της, ενώ στις νέες αφίξεις του μενού της που ανανεώνεται διαρκώς (όχι ότι θα τη βαριόμασταν ποτέ αν δεν…) συναντάμε τραχανότο με καβουρμά θρακιώτικο και τριμμένη μυζήθρα Τριπόλεως, κοχυλάκι με πέστο από καρύδι, λιαστή ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, γραβιέρα και ανθόγαλα, και φιλετάκια μόσχου με μαυροδάφνη και φρέσκα μανιτάρια, τα οποία συνοδεύονται με πολύχρωμο κουσκουσάκι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται σταθερά στα 15-17€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v