6 «μυστικά» στέκια στα Εξάρχεια

Αυλίτσες με κληματαριές, μπαράκια που αναβιώνουν τα ‘50s παίζοντας blues και ήσυχα café σε ατμοσφαιρικούς πεζόδρομους.
6 «μυστικά» στέκια στα Εξάρχεια
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχουν ακόμα «μυστικά» στα Εξάρχεια; Η απάντηση είναι ναι, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις. Αυλίτσες βγαλμένες από την παλιά Αθήνα, με καρό τραπεζομάντηλα κάτω από κληματαριές, café που απλώνουν τραπεζάκια σε νησιώτικους πεζόδρομους και μπαράκια ατμοσφαιρικά, ίσως και λίγο σκοτεινά, που αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στην κουλτούρα των blues της Νέας Ορλεάνης.

Φρούμελ

Μαυρομιχάλη 59, τηλ: 2105125068



Απλώνει τα ξύλινα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο της Δερβενίων, και τα φορτώνει με ουζάκια, μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, ρακί από την Κρήτη και νοστιμότατα μεζεδάκια από μικροπαραγωγούς της Καλαμάτας, της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Πανέμορφος είναι και ο λιλιπούτειος εσωτερικός του χώρος, με τις κλασικές σκουρόχρωμες καρέκλες καφενείου, τα μαρμάρινα τραπεζάκια και το παλιό γραμμόφωνο να δημιουργούν βίντατζ ατμόσφαιρα. Για ρακοκατάνυξη μετά τσιμπολογήματος, θα υπολογίσετε περί τα 10€ το άτομο.

Μύλος

Ναυαρίνου 15 και Ζωοδόχου Πηγής, τηλ.: 210 3302726



Ζεστό και ατμοσφαιρικό, αυτό που θα περιέγραφε ένα περιοδικό των ‘90s ως «καλλιτεχνίζον στέκι», με θαμώνες από τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο Μύλος ανοίγει από νωρίς για να μας σερβίρει ωραιότατα καφεδάκια, και ξενυχτά με καθαρά ποτά (στα 5-6€) μέχρι αργά. Απλώνει λίγα και καλά τραπεζάκια έξω, έχει και μεγάλη μπάρα για το απαραίτητο socializing.

Λεύκα

Μαυρομιχάλη 121, τηλ: 2103614038



Μια από τις ωραιότερες αυλίτσες των Εξαρχείων κρύβεται ψηλά στη Μαυρομιχάλη, και περιμένει να μας τηλεμεταφέρει απευθείας στα παιδικά μας καλοκαίρια: Τραπεζάκια στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα απλώνονται κάτω από κληματαριές και ανάμεσα σε γιγάντια βαρέλια κρασιού, και φορτώνονται με πεντανόστιμα μαγειρευτά και λαχταριστά μεζεδάκια «στη μέση». Τα ντολμαδάκια της Λεύκας είναι ονειρεμένα, όπως και τα μοσχομυρωδάτα σουτζουκάκια, οι κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες και οι σαλάτες που ευωδιάζουν περιβόλι. Ο λογαριασμός στο τέλος, μαζί με κερασμένο χαλβά για επιδόρπιο και γλυκόπιοτο κρασί, δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο.

Σέλας

Καλλικράτους και Μεθώνης 19, τηλ.: 211 4017760



Σας έχουμε πει πόσο το αγαπάμε τόσες φορές, που είναι να απορεί κανείς πώς δεν επικρατεί το αδιαχώρητο στα τραπεζάκια που απλώνει στο απόλυτα νησιώτικο πεζοδρομάκι της Καλλικράτους. Κι όμως, η γαλήνη βασιλεύει στα πολύχρωμα τραπεζάκια που απλώνει κάτω από τις φυλλωσιές, με φόντο νεοκλασικά κτίρια και χρωματιστά γκράφιτι. Οι τιμές είναι, επίσης, ωραιότατες: στα 2€ ο καφές, στα 5€ αργότερα το ποτό. Ό,τι πρέπει για κυριακάτικα αράγματα με εφημερίδες στη (φθινοπωρινή) λιακάδα.

Σχοινοβάτης

Σουλτάνη 4, τηλ: 211 1841596



Έχει μια από τις ωραιότερες μπάρες ολόκληρης της πόλης –λίγο speakeasy, λίγο ατμόσφαιρα Μεσοπολέμου, λίγο γαλλικό καμπαρέ και λίγο από παλιά Αθήνα. Παίζει ωραίες μουσικές, που κινούνται σε funk, swing και world μονοπάτια, φτιάχνει και εξαιρετικά κοκτέιλ (που στοιχίζουν κανονικά 8€, αλλά κάθε Τετάρτη τα απολαμβάνουμε όλη μέρα με 5€). Ανοίγει καθημερινά από τις 10.00 το πρωί, για να μας σερβίρει ωραία καφεδάκια με 2€, και έχει το ποτό στα 6-7€.

Beatniks

Κωλέττη 14, τηλ.: 215 5252880



Η Νέα Ορλεάνη των ‘50s ζει και αναπνέει, σε αυτό το σούπερ ατμοσφαιρικό μπαράκι που ανοίγει καθημερινά στις 19.00, αγαπά πολύ τα blues και την rock’n’roll, σερβίρει καθαρά ποτά και κάποια «ψαγμένα» labels – δοκιμάστε το ρούμι Sailor Jerry, θα μας θυμηθείτε. Συχνά πυκνά φιλοξενεί και live με rockabilly και garage μουσικές. Έχει και υπέροχη βίντατζ διακόσμηση, πάτωμα σκακιέρα και φωτιστικά φτιαγμένα από παλιές τρομπέτες, που ταιριάζουν πολύ στην ατμόσφαιρά του. Τα ποτά ξεκινούν από 6€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v