Πού να καθίσουμε έξω στα Εξάρχεια

Καφενεία, μπαράκια, μεζεδοπωλεία με αυλές και τραπεζάκια έξω σε 9 καλοκαιρινές διευθύνσεις των Εξαρχείων.
Πού να καθίσουμε έξω στα Εξάρχεια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι μία από τις πλέον ζωντανές περιοχές της Αθήνας με πληθώρα επιλογών για βραδινή έξοδο. Τα Εξάρχεια είναι παντός καιρού και εποχής και αυτό αποδεικνύεται και την περίοδο του καλοκαιριού, όταν οι αυλές τους γεμίζουν άνθη, τα τραπεζάκια βγαίνουν σε πεζοδρόμους και πλακόστρωτα και οι μυρωδιές από μεζέδες, μαγειρευτά, αλλά και… bitters γεμίζουν τα στενά.

Εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία και πιάνουμε ήδη τραπεζάκι έξω σε 9 αγαπημένες διευθύνσεις.

Μεζεδοκαφενεία στον ήλιο…


Tζερεμές
Εμμανουήλ Μπενάκη 67, τηλ: 210 3808966

Κλασσικό «εξαρχειώτικου» τύπου μεζεδοκαφενείο, ο Τζερεμές είναι ένα μικρό μαγαζί με μικρά τραπεζάκια που τα βγάζει στο πεζοδρόμιο και ενδείκνυνται για τσιμπολόγημα και μπυρίτσα τις καλοκαιρινές ημέρες (και νύχτες). Το «μενού» περιλαμβάνει λίγες και ικανοποιητικές επιλογές για να συνοδέψετε το αλκοόλ σας, όπως σφακιανή πίτα, γαύρο μαρινάτο, ντάκο, χωριάτικο λουκάνικο, κρεατόπιτα, μανιταροπιτάκια, αλοιφές και μελιτζάνα φούρνου. Τα μεζεδοπιατάκια κοστίζουν περί τα 5€, οι ποικιλίες 12-15€, ενώ η μπύρα κοστίζει 3,5€.

Ρακουμέλ
Εμμανουήλ Μπενάκη 71, τηλ: 2103800506

Μια παρέα από την Ιεράπετρα έστησε αυτό το κρητικό μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια, το οποίο φτιάχνει εξαιρετικό ρακόμελο που «ευφραίνει ψυχή», με βάση σπιτική ρακή από την Ζάκρο Σητείας. Στη συνταγή μάλιστα προσθέτουν ματζουράνα και δίκταμο από το οροπέδιο Λασιθίου και έτσι η γευστική εμπειρία… απογειώνεται. Συνοδεύουμε με μυζηθροπιτάκια, απάκι, λουκάνικο ξιδάτο Κρήτης, ντάκο ωραιότατο και φρεσκοκομμένες πατατούλες και δεν πληρώνουμε παραπάνω από 15€ ανά άτομο. Συχνά έχει και ζωντανή μουσική με ρεμπέτικα.

Σέλας
Καλλικράτους και Μεθώνης 19

Στο πιο μικρό, το πιο πράσινο, το πιο γοητευτικό σοκάκι της οδού Καλλικράτους, το «Σέλας» φιλοξενεί την ιεροτελεστική ανάγνωση των κυριακάτικων εφημερίδων μας στη λιακάδα κάθε Κυριακή, με φθηνό καφέ (από 2€) ή τα εξίσου οικονομικά ποτά μας όταν πέφτει ο ήλιος (5€). Αγαπημένες λεπτομέρειες οι πολύχρωμες καρέκλες, τα έργα τέχνης στους τοίχους, τα λουλούδια στα μπαλκόνια και τα όμορφα νεοκλασικά της γειτονιάς.

Για μπαρο-καταστάσεις…



Βυσσινόκηπος
Ζωοδόχου Πηγής 27, τηλ: 2103801691

Ρομαντικό και αρτιστίκ, το σκηνικό στον θεατρόφιλο Βυσσινόκηπο περιλαμβάνει χαριτωμένα τραπεζάκια, βαζάκια με λουλούδια, ατμοσφαιρικό φωτισμό και ήρεμες φανκ και σουίνγκ μουσικές. Στέκι ηθοποιών και καλλιτεχνών, ο Βυσσινόκηπος βγάζει τραπεζάκια με θέα το πράσινο του πάρκου απέναντι, σερβίρει καθαρά ποτά , επιλεγμένες ετικέτες κρασιού σε ποτήρι, ωραία κοκτέιλ και λαχταριστά τσιμπολογήματα αν μας έρθει λιγούρα (από μπρουσκέτες μέχρι μπισκότο σοκολάτας με σιρόπι φρούτα του πάθους, κρέμα και μαύρο ρούμι). Τα ποτά στοιχίζουν 6€.

Luxus 
Βαλτετσίου 27, τηλ: 2130047353

Αρ ντεκό διακόσμηση, δυνατή κάβα, γνώστες πίσω από την μπάρα και τραπεζάκια μέσα αλλά και στην ήσυχη πλευρά του πεζοδρόμου για καθιστό, ήσυχο ποτάκι και κουβεντούλα. Αυτό είναι το σκηνικό του πιο… ψαγμένου cocktail bar των off Εξαρχείων. Στο Luxus, απολαμβάνουμε μουσικές και ατμόσφαιρα των ‘30s, μαζί με ποτά στα 6€ και κοκτέιλ σε happy hour κάθε Τρίτη και Πέμπτη (όλο το βράδυ) στα 5€. Αγαπημένο μας, το Brownskin Gal, με παλαιωμένο ρούμι, τζίντζερ, passion fruit και lime.

Μαύρος Γάτος
Κωλέττη 40-42, τηλ: 210 3800518

Μπαρ με χαρακτήρα και ατμόσφαιρα, ο Μαύρος Γάτος των Εξαρχείων κάθε άλλο παρά γρουσούζης είναι. Φέρνει…καλοτυχία σε όποιον δοκιμάσει τα εξαιρετικά κοκτέιλ που βγάζει η 12μετρη μπάρα του, ενώ ενισχύει την κάβα του με δυνατές ποικιλίες από ουίσκι και ρούμι. Η διακόσμηση φέρνει σε blues/jazz μαγαζί, ενώ οι μουσικές κινούνται σε παρόμοια επίπεδα – με αρκετές παραλλαγές ανάλογα τον εκάστοτε φιλοξενούμενο DJ. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 7,5€.

Μεζεδάκια και άλλα νόστιμα…


Όξω Νου
Μπενάκη 63, τηλ: 210 3801778

Η Κρήτη έχει μετακομίσει εδώ και αρκετά χρόνια στην Μπενάκη, μια ανάσα από την πλατεία, και φέρνει μαζί της στάκα με αυγά ή/και πατάτες, απάκι, χανιώτικα μπουρέκια, γουρνοπούλα φούρνου, μαραθόπιτες, σφουγγάτο, καλτσούνια, φουκάκι, άφθονη ρακή και όλα τα αγαπημένα κρητικά εδέσματα. Τώρα που καλοκαίριασε, τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο - με τους παραδοσιακούς δίσκους καφενείου γεμάτους με λαδάκι, ξυδάκι, χοντρό αλάτι, ρίγανη, χαρτοπετσέτες, πιπέρι κ.α.- ενδείκνυνται και για χάζι στην περαντζάδα του διπλανού πεζόδρομου. Υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, τηλ: 210 3302933

Έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων, που συρρέουν στην καταπράσινη αυλή της. Καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες, κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της συνθέτουν το προφίλ της. Η κουζίνα είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα καλό ταβερνάκι: νόστιμα μαγειρευτά, μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, και καλό βιολογικό κρασί. Αγαπημένα μας πιάτα το απάκι, τα ρεβύθια με κόκκινη σαλτσούλα, οι γεμιστές πιπεριές με τυρί, και το κοτόπουλο μπιφτέκι. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 15-17€ το άτομο.

Άμα Λάχει
Καλλιδρομίου 69, τηλ.: 210 3845978

Μια μεγάλη αυλή κρύβεται κάτω από τα κλαδιά των λεμονιών και των δέντρων που έχουν μετατρέψει το «Άμα λάχει» εδώ και χρόνια στο πιο «πράσινο» γευστικό προορισμό της γειτονιάς των Εξαρχείων. Τυπικό «τίμιο» μεζεδοπωλείο, ενδείκνυται για αραλίκι στη δροσιά με ουζάκι και μεζέδες χωρίς φανφάρες. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα κεφτεδάκια, το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, μυζηθροπιτάκια χειροποίητα με ανθόμελο, καγιανά με παστό Καλαμάτας, κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης με κοτομπουκιές και σούπερ φιλετάκια κοτρόπουλο. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v