Τα πιο… νόστιμα τραπεζάκια έξω στα Εξάρχεια

Μεζέδες ξακουστοί στα πέρατα της γης, καλό κρασί, ζωντανοί μουσικοί, και τραπεζάκια έξω σε αγαπημένες «νόστιμες» διευθύνσεις των Εξαρχείων.
Τα πιο… νόστιμα τραπεζάκια έξω στα Εξάρχεια

Όχι, τα πρωτοβρόχια δεν θα νικήσουν. Δεν θα τα αφήσουμε δηλαδή. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να κλειστούμε από τώρα σε εσωτερικούς χώρους με τέρμα κάπνα και ζέστη.

Ευτυχώς στην αγαπημένη αθηναϊκή γειτονιά των Εξαρχείων ταβερνεία, μαγειρεία και μεζεδοπωλεία  εξακολουθούν να βγάζουν τραπεζάκια έξω και μας υποδέχονται για τα τελευταία «καλοκαιρινά» τσιμπούσια.

Μπούκα
Σολωμού 15, τηλ.: 210 3800365

Μαγέρικο που μοσχοβολά παράδοση και σπιτικές νοστιμιές, πολύ κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων. Εδώ θα επιλέξετε από τη βιτρίνα ανάμεσα σε παστίτσιο, κόκορα κρασάτο με φανταστικές σπιτίσιες τηγανιτές πατάτες, συκώτι μοσχαρίσιο φούρνου λεμονάτο και χοιρινό λεμονάτο να γλείφεις τα δάχτυλά σου και θα τα απολαύσετε στα τραπεζομαντιλάτα τραπεζάκια που βγάζει έξω. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 12€ το άτομο για δύο μαγειρευτά (οι τεράστιες μερίδες κυμαίνονται στα 5-6€), μία σαλάτα, ένα-δύο ορεκτικά όπως τζατζίκι ή πατάτες και κρασάκι.

Μπαρμπαγιάννης
Εμμ. Μπενάκη 94, τηλ.: 210 3824138

Μαγέρικου συνέχεια στον «φίλο» των φοιτητικών μας χρόνων Μπαρμπαγιάννη, ο οποίος βγάζει γλαστράκια και τραπέζια με καρό τραπεζομάντηλα στον μικρό εξωτερικό του χώρο και ενισχύει το μενού του με παράδοση. Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, χοιρινό λεμονάτο, ντομάτες γεμιστές, φασολάκια και παστίτσιο είναι μερικά από τα πιο «δημοφιλή» πιάτα εδώ, τα οποία συνοδεύονται με πατάτες φούρνου, ρύζι, χόρτα ή/και χωριάτικη. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€/άτομο με κρασί.

Ροζαλία
Βαλτετσίου 58, τηλ: 210 3302933


Η Ροζαλία στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν σε παλιό ελληνικό ταβερνάκι: καρό τραπεζομάντιλα, γλάστρες και κισσοί και μυρωδιές από τα ξακουστά μαγειρευτά της την καθιστούν μια όαση στο κέντρο της Αθήνας. Στα του μενού, ο κατάλογος είναι μεγάλος – σχεδόν «τουριστικός»- με νόστιμες όμως επιλογές όπως το τρυφερό χταποδάκι, η ομελέτα με απάκι, η πολίτικη σαλάτα, το λουκάνικο γίδας, η φάβα, τα ρεβίθια με κόκκινη σάλτσα, και το σούπερ χούμους. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 14-17€ κατ’ άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Ριφιφί
Εμ. Μπενάκη 69 Α & Βαλτετσίου, τηλ:  2103300237

Όμορφο ντεκόρ και λευκά τραπεζάκια σε ένα όμορφα διαμορφωμένο κτίριο με μία μικρή «αυλίτσα» στο πεζοδρόμιο. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα στο «μυστικό» των Εξαρχείων, αλλά ακόμη πιο όμορφες είναι οι γεύσεις του. Το Ριφιφί παίζει ευφάνταστα με την ελληνική κουζίνα και προσφέρει εκτός από το σταθερό του μενού, νόστιμα μαγειρευτά ημέρας. Ενδεικτικά, «παίζουν» συκωτάκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, αρνάκι με πατάτες και σάλτσα, κοτόπουλο μπούτι με λιαστή ντομάτα και φέτα και ωραιότατο μπιφτέκι με πατάτες τηγανιτές. Υπολογίστε περί τα 15-20€/ άτομο με κρασί.

Άμα λάχει στης Νεφέλης 
Καλλιδρομίου 69, τηλ: 2103845978

Μας κράτησε νόστιμη συντροφιά όλο το καλοκαίρι στην αυλή της και συνεχίζει να το πράττει, όσο ο καιρός το επιτρέπει. Η Νεφέλη, ένα από τα δύο ελληνικά φαγάδικα στην λίστα με τα "31 places around the world you should eat at before you die" του Buzzfeed, απλώνει τα τραπεζάκια στην υπέροχη αυλή του Άμα Λάχει και μας σερβίρει ουζάκι και εκλεκτούς μεζέδες όπως μπατζοσαγανάκι με βεροιώτικο τυρί, χοιρινή τηγανιά με λεμόνι και δενδρολίβανο και μαμαδίσια μπιφτεκάκια σχάρας. Στα κυρίως παίζει δυνατά η χοιρινή μπριζόλα σε μυρωδάτη σάλτσα λεμονιού και το κουσκουσάκι Θεσσαλονίκης με άγρια μανιτάρια, κοτόπουλο και καπνιστό χοιρινό. Υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο.

Εφήμερον
Μεθώνης 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3841848

Παλιά και ξακουστή ταβέρνα στο πλακόστρωτο της Μεθώνης, η οποία σερβίρει πολίτικες γεύσεις σε ένα όμορφο νεοκλασικό με πολλά δωματιάκια, και στην μινιόν αυλή της. Εδώ θα δοκιμάσετε, για παράδειγμα, ωραιότατο γκιουζλεμέ, χοιρινό στη γάστρα με λιωμένα τυριά και παπαρουνόσπορο, χιουνκιάρ μπεγεντί και νοστιμότατες σαλάτες. Σημειώστε ότι σε καθημερινή βάση το μαγαζί φέρνει εξαιρετικούς μουσικούς– από τρίο με κιθάρες που παίζουν μόνο Χιώτη, μέχρι κλαρίνα και ρεμπέτικα του ’30. Το φαγητό θα σας κοστίσει περί τα 20€ ανά άτομο με κρασί.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v