Τα δωρεάν του Σεπτεμβρίου: 15 καλά νέα

Ο Σεπτέμβριος φέρνει στην Αθήνα δωρεάν συναυλίες, δωρεάν θέατρα, δωρεάν ταινίες κάτω από τα αστέρια. Για περάστε, για περάστε.
Τα δωρεάν του Σεπτεμβρίου: 15 καλά νέα
της Ηρώς Κουνάδη

Αν υπάρχει ένας λόγος να χαιρόμαστε για το τέλος του Αυγούστου, αυτός είναι ότι παραδοσιακά κάθε χρόνο ο Σεπτέμβριος μετατρέπει την Αθήνα στον πλανήτη happy (ξέρετε, αυτόν που έχει κάθε μέρα κι άλλο πάρτι): Συναυλίες, θέατρα, κινηματογραφικές προβολές κάτω από τα αστέρια, εικαστικές εκθέσεις, μαθήματα και σεμινάρια, ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις, όλα είναι στο πρόγραμμα, και όλα είναι δωρεάν.

Μουσικές και θέατρο στη Ρεματιά του Χαλανδρίου

Το φεστιβάλ στη δροσιά της ρεματιάς στο Χαλάνδρι καλά κρατεί και τον Σεπτέμβρη, με τις εξής δωρεάν εκδηλώσεις:
- Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, συναυλία με έργα του αργεντίνου συνθέτη Astor Piazzolla από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου. Σολίστ: Διονύσης Ρούσσος άλτο σαξόφωνο, Κώστας Ιωαννίδης κλαρινέτο, Νίκος Δημαράς τρομπέτα και Νίκος Χατζηελευθερίου κιθάρα.
- Την Τρίτη 6 Σπετεμβρίου συναυλία από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου με παράλληλη προβολή σκηνών από ταινίες που «έντυσαν» με τη μουσική τους οι συνθέτες Νίνο Ρότα και Έννιο Μορικόνε. Σολίστ Άννα Μορφίδου (επανάληψη συναυλίας της 18ης Ιουλίου).
- Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ακροβατικό θέαμα ανοιχτού χώρου, εμπνευσμένο από το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες πόλεις». Μια παράσταση με άξονες τη μιμική και την ακροβασία το οποίο σχολιάζει, επισημαίνει και αφηγείται με άφθονη δόση χιούμορ. Στο πρώτο μέρος ο παλιάτσος Άλβαρο Ραμίρεζ από το τσίρκο ΚΑΤΣιβΑΤΣέ.
- Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, «Εξ Απαλών Ονύχων», μια θεατρική παράσταση που αναρωτιέται δραματουργικά για τον εμφύλιο. Η παιδική ηλικία είναι η μοναδική κοινή πατρίδα για όλους τους ανθρώπους. Τι παιδική ηλικία έχει όμως ένας εμφύλιος πόλεμος; Η παράσταση, έχοντας ως αφετηρία μαρτυρίες και αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον ελληνικό εμφύλιο ως παιδιά, προσπαθεί να ανακατασκευάσει τη θρυμματισμένη μνήμη του σήμερα.
Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20.30

…Και στο Θέατρο του Αττικού Άλσους

Στα δροσερά Τουρκοβούνια, το φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων στο υπαίθριο θεατράκι του Αττικού Άλσους επιστρέφει, και φέρνει μαζί του τα εξής ωραία και δωρεάν:
- Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στις 21:00, «Πιάνω παπούτσι... Πάνω στο πιάνο» από το Patari Project, μια παράσταση για όλη την οικογένεια βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Πρωταγωνιστούν:: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης
- Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 21:00 συναυλία των Μανώλη Φάμελλου, Στάθη Δρογώση, Οδυσσέα Τσάκαλου και Βαγγέλη Μαρκαντώνη.

Φύγαμε για Ελευσίνα;

Πολλές δωρεάν εκδηλώσεις έχουν και τα Αισχύλεια, το Φεστιβάλ της Ελευσίνας που ξεκίνησε τον Αύγουστο και συνεχίζεται ακάθεκτο. Συγκεκριμένα:
- Την Πέμπτη 1/09 στις 20.30 στο Θέατρο Μαγούλας συναυλία με τον Μπάμπη Στόκα και τον Κώστα Παρίσση
- Την Πέμπτη 8/09 στις 20.30, παιδική παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη βασισμένη στο θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί
- Την Κυριακή 18/09 στις 20.30 στη Θεατρική Σκηνή Ελευσίνας, «Ιππής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρης Θεοδώρου
- Από τις 8/09 έως τις 30/10, εικαστική έκθεση "Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες", σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου στο Πολιτιστικό Kέντρο "Λεωνίδας Kανελλόπουλος”. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Michele Bressan, Petrut Calinescu, Ioana Cirlig, Davin Ellicson, Carlo Gianferro, David Leventi, Andrei Nacu

Στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος κάθε μέρα είναι γιορτή

Το καινούριο αρχιτεκτονικό καμάρι της πόλης μας υποδέχεται και τον Σεπτέμβριο, για συναυλίες στο υπέροχο πάρκο του, κινηματογραφικές προβολές κάτω από τα αστέρια και δίπλα στο κανάλι, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για παιδιά και πολλά άλλα ωραία και δωρεάν. Να μια γεύση:
- Την Πέμπτη 1/09 στη σκηνή του Κέντρου Επισκεπτών ανεβαίνει ο Noa Bones, την Πέμπτη 8/09 ο Cayetano, και την Πέμπτη 15/09 η Irene Skylakaki, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών Music Escapades.
- Την Παρασκευή 2/09 προβάλλεται στο θερινό σινεμά του πάρκου η ταινία «Ληστεία... αλα Ιταλικά» (The Italian job του 1969) σε σκηνοθεσία Peter Collinson, το Σάββατο 3/09 η Μονομαχία (The Duel, 1971) του Σπίλμπεργκ και την Κυριακή 3/09 το Εξπρές του Σούγκαρλαντ (1974) επίσης του Σπίλμπεργκ. Οι προβολές ξεκινούν στις 21.00.
- Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου το πάρκο φιλοξενεί ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, και στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου ένα διήμερο αφιερωμένο στους ήχους της κλασσικής μουσικής.
- Ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝ, γιόγκα στο πάρκο, μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά και άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται πολλές φορές την εβδομάδα. Αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Θερινό σινεμά στο Άλσος Νέας Σμύρνης

Ένας θερινός κινηματογράφος στήνεται μέσα στα δέντρα του Άλσους Νέας Σμύρνης, κάτω από τον φθινοπωρινό αττικό ουρανό. Οι Βραδιές Σινεμά επιστρέφουν για επτά προβολές μέσα στο Σεπτέμβριο, από τις 2 έως και τις 26 του μήνα, με ταινίες μεγάλου μήκους αφιερωμένες στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες:
- “Κάθε Σάββατο”, του Βασίλη Βαφέα (Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου)
- “Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού”, του Έκτορα Λυγίζου (Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου)
- “Φτηνά τσιγάρα”, του Ρένου Χαραλαμπίδη (Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου)
- “Μη με ξεχνάς Κωνσταντινούπολη”, του Huseyin Karabey (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου)
- “Καμια συμπάθεια για το Διάβολο” , του Δημήτρη Αθανίτη (Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου)
- “Στρέλλα”, του Πάνου Κούτρα (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου)

Ιδιωτικές προβολές κατ’ οίκον

Κι επειδή ο Σεπτέμβρης μας εμπνέει να… μείνουμε και λίγο σπίτι, μετά τις συνεχόμενες κραιπάλες του Αυγούστου, μαζεύουμε την παρέα, παραγγέλνουμε πίτσα και οργανώνουμε σινεφίλ βραδιές στο σαλόνι του σπιτιού. Όσο για το τι θα δούμε; Φροντίζουν γι’ αυτό τα κανάλια Novacinema, με σπουδαίες τηλεοπτικές πρεμιέρες των ταινιών που χάσαμε φέτος στο σινεμά (από το σπηλμπερικό Bridge of Spies μέχρι το βγαλμένο από τα παιδικά μας χρόνια The Peanuts Movie) με αφιερώματα στο σινεμά του κόσμου, για την απαραίτητη αποτοξίνωση από το Χόλιγουντ, με ρομαντικές κομεντί κάθε Σάββατο και Bloody Fridays θρίλερ κάθε Παρασκευή. Συντονιστείτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v