10 «μυστικά» στην Αθήνα

Multi culti γειτονιές, βραδιές σε lux πισίνες, φαγοπότια με νταλικέρηδες και πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα μυστικά στους δρόμους της πόλης.
10 «μυστικά» στην Αθήνα

Σε ποιον όροφο ποιας άγνωστης πολυκατοικίας τρώμε το καλύτερο μπιφτέκι της πόλης; Ποια γειτονιά είναι η αθηναϊκή Chinatown; Σε ποια στροφή της Κηφισίας έχει πάντα δροσιά; Πού τρώμε το καλύτερο πεϊνιρλί;

Μικρά και μεγάλα μυστικά στους δρόμους της πόλης που ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Στους Αμπελόκηπους η Ασία κάνει γευστικό πάρτι

Από τα πιο πλήρη και άρτια εξοπλισμένα καταστήματα ασιατικής διατροφής, το Salamat στους Αμπελόκηπους γεμίζει τα ράφια του με προϊόντα που καλύπτουν γευστικά όλη την Άπω Ανατολή: Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μαλαισία, Κορέα, Βιετνάμ και Κίνα. Εδώ θα βρείτε από τσάι και μυρωδικά, ψαρικά, κατεψυγμένα είδη, γλυκά και σαμόζας, μέχρι noodles, ποικιλίες ρυζιού μπασμάτι, λάδια, έτοιμα αρωματικά μείγματα για τις ανατολίτικες συνταγές σας, γάλα καρύδας και κάθε λογής μπαχαρικά. Highlight η ειδική γωνιά, αφιερωμένη στο sushi με φύκια νόρι, wasabe, ρύζια και σάκε.

Στο Χίλτον τα βράδια της Πέμπτης είναι για βουτιές

Και μάλιστα δωρεάν. Η πισίνα του πολυτελούς ξενοδοχείου ανοίγει δωρεάν την είσοδό της στο κοινό κάθε Πέμπτη από τις 21.00 μέχρι τη 1.00 τα ξημερώματα φιλοξενώντας βουτιές και σνακ ή ποτάκι από το παρα… πισίνιο Oasis Bar. To απλό ποτό κοστίζει 8€, ενώ «παίζουν» και προσφορές για συνδυασμό ποτού και σνακ. Ενδεικτικά για μια μπύρα βαρέλι και μία πίτσα, το κόστος ανέρχεται στα 15€.

Τα καλύτερα μπιφτέκια είναι… ψηλά

Στο νούμερο 2 της Καραγιώργη Σερβίας η γνωστή «καντίνα» ή «τα μπιφτέκια στην ταράτσα της Καραγιώργη» ή «τα μυστικά μπιφτέκια» ή όπως αλλιώς θέλετε να πείτε αυτήν την καντίνα στην ταράτσα ενός ξεχασμένου κτιρίου στο κέντρο της πόλης. Μέσα θα πέσετε γιατί όνομα δεν έχει. Έχει όμως λαχταριστά και ζουμερά μπιφτέκια τα οποία σας έρχονται στο πιάτο μαζί με θέα την Αθήνα (και αυτή στο πιάτο). Και νόστιμες φρεσκοκομμένες πατάτες. Και μερικές μπύρες. Πέντε τραπεζάκια διαθέτει όλα κι όλα, ενώ με 10€ ανά άτομο θα χορτάσετε και θα πιείτε και τη μπύρα σας.

Η Κίνα ζει και αναπνέει στην Αγησιλάου

Φαναράκια με δράκους στις βιτρίνες, τεράστια χρυσαφένια ιδεογράμματα, χιλιάδες κινέζικα προϊόντα και αρώματα από ανατολίτικες μαγειρικές. Το πολυπολιτισμικό πρόσωπο της Αθήνας βρίσκει την απόλυτη έκφρασή του στην “Chinatown” της πόλης, που εκτείνεται κατά μήκος της οδού Αγησιλάου, κοντά στην Ομόνοια. Κόντρα στα προφανή στερεότυπα περί γκέτο, μας αρέσει να βολτάρουμε κατά την διάρκεια της ημέρας στην αγορά της και να παίρνουμε γεύση από Άπω Ανατολή, στην καρδιά της Αθήνας.

Στον Νέο Κόσμο το κεμπάπ είναι 100% αυθεντικό

Τόμας τον λένε και όλα τα στομάχια κλαίνε. Ο Αρμένης φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κεμπάπ στον Γαλαξία. Ετοιμάζεται σύμφωνα με την αρμένικη παράδοση, από μοσχάρι ή κοτόπουλο, και τυλίγεται χωρίς πατάτες και λοιπά εξελληνισμένα συνοδευτικά: μόνο με ντομάτα και σος γιαουρτιού.

Στην Δραπετσώνα πια τρως μόνο πεϊνιρλί

Μαγαζί – θρύλος στην περιοχή, ο Μπαρμπά Σταύρος είναι ένα ντελιβερο-εστιατόριο ο χώρος του οποίου τερματίζει την σημασία του όρου «παλιακός», αλλά αυτό δε θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα όταν δοκιμάσετε το περίφημο πεϊνιρλί του. Αφράτη ζύμη, μπόλικο βούτυρο και μέγεθος… πίτσας εγγυώνται άψογη γευστική απόλαυση, η οποία εντείνεται με την προσθήκη παρελκομένων όπως φρέσκο αυγό, παστουρμάς, μανιτάρια, σουτζούκι, πιπεριά, ζαμπόν και ό,τι τραβάει η όρεξη του πελάτη.

Στου Ψυρρή μια Αυλή είναι «μυστική»

Θα τη βρείτε κρυμμένη πίσω από την καγελόπορτα στο 12 της Αγίου Δημητρίου και αφού πιάσετε τραπέζι θα απολαύσετε επικά κεφτεδάκια από τον μερακλή μάγειρα. Από το τηγάνι, πέρα από τα κεφτεδάκια, βγαίνουν και ωραιότατα λουκάνικα, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα ορεκτικά και σαλάτες για να συνοδεύσετε το πιο «α λα παλιά Αθήνα» ουζάκι που έχετε πιει ποτέ σας. Το χύμα ούζο στοιχίζει 3€ - υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο στον συνολικό λογαριασμό.

Στου Λελούδα τρως και πίνεις με τους νταλικέρηδες

Σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τη δεκαετία του ΄50, στην βιομηχανική περιοχή του Ρουφ, εδράζεται το ιστορικό ταβερνείο του Λελούδα.  Θα το βρείτε σε ένα μικρό στενό κάθετο της Πέτρου Ράλλη, ανάμεσα σε κουφάρια παλιών εργοστασίων και δεκάδες φορτηγά που φορτώνουν και ξεφορτώνουν όλη μέρα ένα σωρό εμπορεύματα. Στις τάξεις των θαμώνων θα συναντήσει κανείς από hardcore φορτηγατζήδες και μυστηριώδεις περαστικούς, μέχρι δημοσιογράφους και κουλτουρόφατσες που προσπαθούν να κάνουν λίγο τουρισμό στο underground.

Στην Αγίας Ειρήνης το ρετρό είναι σέξι

Όλες οι δεκαετίες μεταξύ του 1920 και του 2000 βρίσκουν στέγη σε αυτό τον «παράδεισο» vintage αντικειμένων, διακοσμητικών ή και χρηστικών, σε μια συλλογή από όλο τον κόσμο. Στο Retrosexual Vintage Shop θα βρείτε ραφομηχανές, μικρά έπιπλα, τηλέφωνα, memorabilia, καθρέφτες και κάθε λογής ρετρό συσκευές, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε άψογη λειτουργική κατάσταση.

Στην Ηλιούπολη παίζει το καλύτερο παγωτό βανίλια

Το Γαλακτοπωλείο Μπακογιάννης έχει τη φήμη του καλύτερου παγωτού βανίλια της Αθήνας και την κρατά… αλάβωτη εδώ και δεκαετίες χάρη στα αγνά υλικά του με αποκορύφωμα το εξαιρετικής ποιότητας πρόβειο γάλα. Πέρα από την σούπερ ντούπερ βανίλια, από εδώ θα στοκάρετε ποσότητες από την εξαιρετική σοκολάτα και το αρωματικό καϊμάκι.

Στο Άλσος Συγγρού η δροσιά είναι παντοτινή

Και θα το καταλάβετε μόλις πάρετε (με ανοιχτά παράθυρα) αυτήν εδώ τη στροφή στην Κηφισίας. Θα νοιώσετε σαν να βρίσκεστε σε βουνό, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες. Αφήστε το αυτοκίνητο σε κάποιο από τα κοντινά στενάκια και χαθείτε στο Άλσος Συγγρού. Η αγαπημένη όαση των κατοίκων των Βορείων Προαστίων είναι ένα κανονικότατο δάσος πνιγμένο στα πεύκα, τους ελαιώνες, τις αμυγδαλιές και τα περιβόλια.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v