Μεταξουργείο: Σαββατιάτικη βόλτα με δωρεάν ξενάγηση

Ουζάκια και μεζέδες σε μια ηλιόλουστη αυλή, φτηνά ποτά με μουσικάρες το βράδυ, και δωρεάν ξενάγηση στα αρχιτεκτονικά μυστικά του Μεταξουργείου.
Μεταξουργείο: Σαββατιάτικη βόλτα με δωρεάν ξενάγηση
της Ηρώς Κουνάδη

Ήταν πάντα, και παραμένει, μια από τις πιο αγαπημένες μας γειτονιές της Αθήνας: Λίγο ακατέργαστη, λίγο ανεξερεύνητη, πολύ χρωματιστή, και εντελώς αναπάντεχη, όταν ξεκινήσεις να την περπατάς –και να την αγαπάς. Γι’ αυτό πιστεύουμε πως αξίζει να αφιερώσουμε ένα ακόμα Σάββατο στο Μεταξουργείο. Πόσο μάλλον, όταν έχουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε με μια δωρεάν ξενάγηση στα αρχιτεκτονικά διαμαντάκια του.

Πρωί με δωρεάν ξενάγηση

Στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού φεστιβάλ Arch Points η αρχιτέκτονας Ελένη Πατατούκα μας ξεναγεί στα μυστικά του Μεταξουργείου, του Ψυρρή και της Ομόνοιας. Η διαδρομή περνά από τα κενά κτίρια και άδεια καταστήματα που χαρακτηρίζουν το αθηναϊκό κέντρο, φαινόμενο που ξεκίνησε κιόλας από τη δεκαετία του ‘70, συνέχισε το ‘90 και εντάθηκε κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η ξενάγηση ξεκινά στις 11.00 από την Πλατεία Αυδή (Λεωνίδου και Μυλλέρου, στο Μεταξουργείο) και διαρκεί δύο ώρες. Δείτε αναλυτικά και τις υπόλοιπες ξεναγήσεις του Arch Points, εδώ.

Μεσημέρι με ούζο και μεζέ στον ήλιο



Μια από τις ωραιότερες και πιο ηλιόλουστες αυλές του Μεταξουργείου, σας την πρωτο-συστήσαμε πέρυσι: Λέγεται Μια Ζωή την Έχουμε και είναι στρωμένη με χαλικάκι α λα παλιό θερινό σινεμά και στολισμένη με πολυθρόνες-κούνιες, χρωματιστές αιώρες κρεμασμένες στα ψηλά δέντρα της και φερ φορζέ τραπεζάκια. Εδώ αράζουμε στη λιακάδα και παραγγέλνουμε ουζάκι και μεζέδες: Απάκι με αυγά, κολοκυθοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού, τηγανιές, σπιτικές πατατούλες τηγανιτές, πικάντικη φέτα ψητή και πάει λέγοντας. Στο τέλος, πληρώνουμε περί τα 12€ το άτομο.

Βραδάκι για ποτό στο Kreuzberg



Ένα από τα πιο στιλάτα μπαράκια του Μεταξουργείου βρίσκεται στο 36 της οδού Πλαταιών, και μας κακομαθαίνει με ωραία καθαρά ποτά (στα 6€) και σούπερ μουσικές που αλλάζουν από λεπτό σε λεπτό ανάλογα με την διάθεση της στιγμής, για να περιλάβουν τα πάντα, από funk μέχρι alternative και από R’n’B μέχρι κάτι πιο pop, για αλλαγή –ή και για τον χαβαλέ. Συχνά πυκνά φιλοξενεί guest DJ’s στα decks του και διοργανώνει ενδιαφέροντα events όπως stand up comedy , αφηγήσεις παραμυθιών και προβολές ταινιών. Απλώνει μερικά τραπεζάκια έξω, στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας, αλλά το εσωτερικό του με τους βίντατζ καναπέδες και τις «βουλιαχτές» πολυθρόνες παραμένει η προσωπική μας αδυναμία.

Κι αν (ξανα)πεινάσουμε;

Γραμμή στο Σαν Φρανσίσκο (Κεραμεικού 99) για τα καλύτερα, ίσως, σάντουιτς της πόλης. Σκεφτείτε συνδυασμούς όπως γαλοπούλα με πάπρικα, αβοκάντο και σως μουστάρδα-μέλι, στο λαχταριστό Μπέι Βιου, ή ομελέτα με βιολογικά αυγά και ψητή φέτα στο vegetarian Σάουθ Μπιτς. Τα συνοδεύουμε με μπύρες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες σε μεγάλη ποικιλία και απολαμβάνουμε είτε στο χέρι είτε στα τραπεζάκια έξω. Τα σάντουιτς κυμαίνονται στα 4-6€ και οι μπύρες στα 5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v