Μια σαββατιάτικη βόλτα στο Θησείο

Βολτάρουμε στα πλακόστρωτα του Θησείου, και κάνουμε στάσεις για καφεδάκι και φαγητό κάτω από φυλλωσιές, ανάμεσα σε χρωματιστά νεοκλασικά.
Μια σαββατιάτικη βόλτα στο Θησείο
της Ηρώς Κουνάδη

Μια από τις πιο αγαπημένες μας ανοιξιάτικες βόλτες –και κατ’ επέκταση γειτονιές– είναι το ηλιόλουστο Θησείο, οι πεζόδρομοί του και τα υπέροχα νεοκλασικά στα «πίσω» δρομάκια του, αυτά που δεν τα πιάνει εύκολα το μη εξοικειωμένο μάτι. Αυτό το Σάββατο, λοιπόν, το δεύτερο του Απριλίου, βολτάρουμε με ανοιξιάτικη διάθεση στους δρόμους και τα πλακόστρωτά του.

Ξεκίνημα με καφεδάκι στην αυλή του Underdog

Το υπέροχο νεοκλασικό με τις γιγάντιες, κατακόκκινες πόρτες στην αρχή του πεζόδρομου της Ηρακλειδών (στο νούμερο 8, για την ακρίβεια) κρύβει στο πίσω μέρος του μια τρισχαριτωμένη αυλή με πέτρινους τοίχους και ξύλινους πάγκους. Στα τραπεζάκια της καταφτάνουν εκλεκτές και σπάνιες ποικιλίες καφέ, τους οποίους μπορείτε και να αγοράσετε για το σπίτι (ρίξτε μια ματιά στις ποικιλίες εδώ). Οι μουσικές, που παίζουν μέσα δυνατά, ακούγονται στην αυλή σε ένταση ιδανική για παρεΐστικες συζητήσεις πάνω από τα πρωινά μας καφεδάκια.

Περπατώντας ανάμεσα στα νεοκλασικά του Θησείου


Η Επταχάλκου με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά της, τα σκαλάκια της Αμφικτύονος, και οι ανθισμένες αμυγδαλιές της Νηλέως –κι ας μην σε αφήνουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις άκρες της να τις φωτογραφίσεις– είναι μερικά από τα «μυστικά» δρομάκια της γειτονιάς του Θησείου, γύρω από την κοσμοσυρροή της Αποστόλου Παύλου.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως κάποια στιγμή δεν θα αναμειχθούμε με τα πλήθη που βολτάρουν στο ηλιόλουστο πλακόστρωτο, με την υπέροχη θέα του στην Ακρόπολη. Θα ανηφορίσουμε κι εμείς την Αποστόλου Παύλου, αντιμετωπίζοντας προς το τέλος της το δίλημμα αν θα λοξοδρομήσουμε προς τα χωμάτινα μονοπάτια που οδηγούν προς τον Άρειο Πάγο, ή προς το πλακόστρωτο του Πικιώνη για να ανηφορίσουμε τον λόφο του Φιλοπάππου, ή θα συνεχίσουμε ευθεία για την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τις φυλλωσιές του Ηρωδείου και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Μεσημεριανή ανάκτηση δυνάμεων


Μεταξύ μας, ξέρουμε ήδη πως όποια διαδρομή και αν ακολουθήσουμε, θα καταλήξουμε αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, στο πλακόστρωτο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Κι αφού βολτάρουμε μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, θα κάνουμε μια μικρή παράκαμψη, και θα απαρνηθούμε για λίγο τη γειτονιά του Θησείου, προς τιμήν της ωραιότερης ταράτσας –και της καλύτερης ίσως κουζίνας– του Μακρυγιάννη.

Από τα τραπεζάκια στην ταράτσα της Στροφής (Ροβέρτου Γκάλι 25, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9214130) απλώνεις το χέρι και νομίζεις ότι θα πιάσεις Παρθενώνα, ενώ στα στρωμένα με λευκά τραπεζομάντηλα τραπεζάκια της προσγειώνονται ελαφρώς πειραγμένες παραδοσιακές ελληνικές νοστιμιές, όπως ο νοστιμότατος μουσακάς στο πήλινο, οι αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι, ο κρασάτος κόκορας με χυλοπίτες και τα μυρωδάτα σπιτικά μπιφτέκια. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο, με ωραίο χύμα Μοσχοφίλερο Μαντίνειας. Αν είστε αποφασισμένοι να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, τη λίστα κρασιών συναποτελούν ενδιαφέρουσες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, σε λογικές τιμές.

Κλείσιμο στο Paralelo

Αν δεν ξεχαστούμε με τα κρασάκια στη Στροφή, και προλαβαίνουμε το ηλιοβασίλεμα, θα ανηφορίσουμε ως το Μνημείο του Φιλοπάππου, στην κορυφή του λόφου, για να το απολαύσουμε στο μεγαλείο του –με θέα την Ακρόπολη και τις καμάρες του Ηρωδείου από τη μία, και τα γαλάζια νερά του Σαρωνικού από την άλλη.

Και κατεβαίνοντας, θα κλείσουμε την σαββατιάτικη βόλτα μας με μερικά οικονομικά ποτά στο Paralelo 33 (Αμφικτύονος 33) ένα από τα παλιά αρχοντικά του Θησείου που, αφού γλίτωσε την κατεδαφιστική μανία του προηγούμενου αιώνα, μετατράπηκε σε κουκλίστικο μπαράκι. Στα τραπεζάκια που απλώνονται στην εσωτερική αυλή του και στα δύο δωμάτια δεξιά κι αριστερά της –ένα πιο «χαλαρό» με τραπεζάκια, και ένα που «μπαρίζει» περισσότερο– καταφτάνουν έξτρα λαρτζ ποτάκια στα 5,50€. Συχνά-πυκνά διοργανώνονται και ωραία events: από live jam reggae μέχρι αφήγηση παραμυθιών. Εκτός events και θεματικών πάρτι, οι μουσικές αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση και τον DJ από ethnic και funk σε soul και psy ambient.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v