Θησείο: Εναλλακτικές βόλτες στις μυστικές γωνιές του

Βολτάρουμε στα ήσυχα δρομάκια του Θησείου, και δοκιμάζουμε νόστιμα μεζεδάκια, οικονομικά ρακόμελα και πρωτότυπα κοκτέιλ σε νέα αλλά και κλασικά στέκια.
Θησείο: Εναλλακτικές βόλτες στις μυστικές γωνιές του
της Ηρώς Κουνάδη 

Ο αγαπημένος των ερωτευμένων Αθηναίων πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου. Η πολύβουη πιάτσα της Ηρακλειδών. Τα τραπεζάκια που απλώνονται στο πλάτωμα δίπλα στην αρχαία Αγορά και πλημμυρίζουν τα καλοκαίρια με τουρίστες που χαζεύουν τη φωτισμένη Ακρόπολη. Το Θησείο είναι πολλά παραπάνω από τα κλισέ του. Για την ακρίβεια, είναι μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, η οποία μάλιστα τον τελευταίο καιρό φιλοξενεί ολοένα και περισσότερα εναλλακτικά μπαράκια και οικονομικά στέκια για φαγητό. Όπως αυτά που ακολουθούν. 

Πικάπ 
Δημοφώντος 10, τηλ.: 211 2145079

Μωσαϊκό στο πάτωμα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ωραίες ζωγραφικές στους τοίχους, επιτραπέζια, τσίπουρα, μπύρες και μεζεδάκια στα τραπέζια. Το νεοαφιχθέν Πικάπ είναι από εκείνα τα στέκια που ακολουθούν την φιλοσοφία του νέο-καφενείου, με αχνιστά καφεδάκια από νωρίς και φτηνά ποτά (στα 5€) όσο πέφτει το σκοτάδι. Οι μουσικές «ροκίζουν» (σκεφτείτε Thievery Corporation, Black Keys και Killers) αλλά παίζουν στην ένταση εκείνη που απαιτεί η παρεΐστικη ατμόσφαιρα ήρθαμε-εδώ-πρωτίστως-για-να-τα-πούμε. 

6 – Συνεργατικό Καφενείο Θησείου 
Τριών Ιεραρχών 21, τηλ.: 210 3451813

Καινούρια άφιξη στον χώρο των συνεργατικών στεκιών (που πολύ αγαπάμε, όπως σας έχουμε ξαναπεί) το χειροποίητο «Έξι» έχει ωραία ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες καφενείου, βιβλία παντού –από τους τοίχους μέχρι τα τραπέζια– μωσαϊκό στο πάτωμα (ναι, κι αυτό) και μεγάλες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι έξω. Σερβίρει από νωρίς καφέ, αλλά και μεζεδάκια από έλληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς όσο παίρνει να μεσημεριάζει, και ποτά (στα 5€) αργότερα. 

The Bar Project 
Ηρακλειδών 52, τηλ.: 210 3411185

Φύσηξε νέα πνοή στο «κάτω» κομμάτι του πεζόδρομου της Ηρακλειδών το καλοκαίρι που μας πέρασε. Το αγαπήσαμε για τις ωραίες funk μουσικές του, τα πρωτότυπα κοκτέιλ που αλλάζουν ανάλογα με την κάθε εποχή και τα υλικά της, και τη δραστήρια φύση του, που υπαγορεύει τη διοργάνωση events και live, τη συγκέντρωση ρούχων για αστέγους, τις δωρεάν επισκευές ποδηλάτων και άλλα τέτοια ωραία κι ενδιαφέροντα. Αν πεινάσετε, το μενού έχει ωραιότατα πιάτα ημέρας και χορταστικά finger food, όπως τα πρωτότυπα «σουβλάκια» με μοτσαρέλα-πέστο-ντοματίνια, ή σαλάμι αέρος-φέτα και προσούτο-σύκο. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-8€, ενώ για να τσιμπολογήσετε θα υπολογίσετε περί τα 10€ το άτομο –ή λιγότερα, αν περιοριστείτε στο finger food. 

Χελώνα 
Νηλέως 54, τηλ.: 210 3478540

Φημισμένη για τα τσίπουρα και τις ρακές της, η συμπαθέστατη Χελώνα του Θησείου δεν επαναπαύεται σε αυτά: Διοργανώνει συχνά-πυκνά παραδοσιακά γλέντια, φιλοξενεί παραστάσεις κουκλοθέατρου και Καραγκιόζη, στήνει ωραίες εκθέσεις στους τοίχους και γενικώς… κινείται. Τα μεζεδάκια που θα συνοδεύσουν τα τσίπουρα και τα ρακόμελά σας είναι, στην πλειοψηφία τους, απλώς συμπαθητικά –λαμπρές εξαιρέσεις αποτελούν το τυροπιτάρι και τα κεφτεδάκια. Το ρακόμελο κοστίζει 4,50€ τα 100 ml, ενώ για να τσιμπήσετε δεν θα υπολογίσετε περισσότερα από 10-12€ το άτομο. 

Kabar
Ακάμαντος 28, τηλ.: 210 3464285

Το μοντέρνο αδερφάκι της γνωστής και μη εξαιρετέας Κάππαρης των Πετραλώνων βρίσκεται στο σημείο όπου το Θησείο συναντά την «επάνω γειτονιά» του Φιλοπάππου. Είναι ένα πανέμορφο μοντέρνο ταβερνάκι από την μία, και μπαρ με ειδίκευση στα κοκτέιλ από την άλλη –με δύο ξεχωριστές εισόδους. Το πέτρινο κτίριο με τις γιγάντιες τζαμαρίες που το φιλοξενεί στέγαζε στις αρχές του 19ου αιώνα τη θρυλική μπυραρία του Πίκινου. Οι γεύσεις κινούνται σε μεσογειακά μονοπάτια, με πινελιές από την ελληνική παράδοση, ενώ τα πρωτότυπα κοκτέιλ είναι φρουτένια και εξωτικά. Λεπτομέρειες για το μενού (που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις) έχουμε εδώ. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο. 

Γεύομαι και Μαγεύομαι 
Νηλέως 11, τηλ.: 210 3452802

Ο όρος τίμιο ταβερνάκι ταιριάζει γάντι σε αυτό το κοσμαγάπητο στέκι της Νηλέως, που μοιάζει να «ξεστράτισε» από την παρακείμενη πιάτσα των Πετραλώνων και να προσγειώθηκε στο Θησείο. Στον μικρό όμορφο χώρο του κυριαρχούν οι καρέκλες καφενείου και τα μαρμάρινα τραπεζάκια, τα οποία φορτώνονται με εξαίσια μεζεδάκια, αλλά και νόστιμες κρεατο-ποικιλίες. Η μανιταρόπιτά του είναι θρυλική, αλλά οι «μαμαδίσιες» σπεσιαλιτέ όπως σουτζουκάκια και κοκκινιστό μοσχαράκι με ρύζι κερδίζουν την δική μας ψήφο. Στα ορεκτικά, να σημειώσουμε τις φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, και τους ωραιότατους σπιτικούς κολοκυθοκεφτέδες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Το Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, τηλ.: 210 3458052

Ταβερνάκι βγαλμένο από τα παλιά, απλώνει τραπεζάκια έξω τις ηλιόλουστες μέρες και πλημμυρίζει τον πεζόδρομο με τις λαχταριστές μυρωδιές του. Μέσα, ο χώρος είναι χαριτωμένα «παλαιοαθηναϊκός», με τα γιγάντια βαρέλια των κρασιών να ρίχνουν τη σκιά τους στα τραπέζια με τα καρό τραπεζομάντηλα. Στα του μενού, οι τηγανιτές πατάτες είναι κομμένες στο χέρι, ενώ το ψαρονέφρι και τα σπιτικά μπιφτέκια συναγωνίζονται επάξια τα ζουμερά παϊδάκια του –που παραμένουν, όμως, το απόλυτο hit. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με παγωμένες μπύρες ή χύμα κρασί, και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο. Λίγα μέτρα παρακάτω, στο 7 της οδού Θεσσαλονίκης, το άλλο Στέκι του Ηλία, των ίδιων ιδιοκτητών, βγάζει επίσης τραπεζάκια έξω και βλέπει τα τραίνα (του ΗΣΑΠ) να περνούν.

Λουξ
Θεσσαλονίκης 12

Στον όμορφο πεζόδρομο της Θεσσαλονίκης και αυτό, απλώνει τραπεζάκια έξω για να χαζεύουμε τις ράγες όταν ο καιρός το επιτρέπει, ενώ διαθέτει και έναν μικρούλι αλλά κουκλίστικο εσωτερικό χώρο, στολισμένο με καδράκια από ρετρό διαφημιστικές αφίσες και άλλες καλλιτεχνικές πινελιές στους τοίχους. Σερβίρει καφεδάκια (από 2€) από νωρίς το πρωί και ποτά (στα 5,50€) όσο βραδιάζει, ενώ αν πεινάσετε θα βρείτε αξιοπρεπέστατες ουζοποικιλίες και μεζεδάκια σε επίσης καλές τιμές: η μικρή ποικιλία με σαλάμι, γραβιέρα, αγγουράκι, ελιές, ζαμπόν και σύγκλινο κοστίζει 6€. 

Παιώνια 
Αμφικτύωνος 12 και Πουλοπούλου 8, τηλ.: 210 3410260

Είναι μια από τις ομορφότερες τσαγερί της Αθήνας, αλλά δε «μένει» εκεί: Σερβίρει, εκτός από αμέτρητες ποικιλίες τσαγιού, και υπέροχα γλυκά και πιάτα ημέρας παρασκευασμένα με βιολογικά υλικά. Παράλληλα, φιλοξενεί τακτικά ενδιαφέροντα events, σεμινάρια και συζητήσεις με θέματα όπως η οικολογία και η συνεργατική οικονομία, και διοργανώνει βραδιές με ζωντανή μουσική και γευσιγνωσίες. Το υπέροχο ψηλοτάβανο νεοκλασικό που στεγάζει την Παιώνια διακοσμείται στο εσωτερικό από λίγα oriental στοιχεία, τα οποία όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση κραυγαλέα. Σημειώστε ότι εκτός από τσαγερί η Παιώνια είναι και βοτανοπωλείο, πράγμα που σημαίνει ότι αν… ερωτευτείτε το τσάι σας μπορείτε να το αγοράσετε και για το σπίτι, σε τιμές που κυμαίνονται στα 6€ ανά 100 γραμμάτια.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v