Τα μπαρ με τις πιο ιδιαίτερες μουσικές

«Ψαγμένες» μουσικές επιλογές σε ελληνική και ξένη δισκογραφία, καλτ ατμόσφαιρα, χαλαρό κλίμα. Τέσσερα στέκια στην Αθήνα με sui generis μουσικές επιλογές.
Τα μπαρ με τις πιο ιδιαίτερες μουσικές

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τις μουσικές τους δεν θα τις ακούσεις στα mainstream μπαράκια της πόλης. Οι playlists τους δεν είναι «ετοιματζίδικες», μάλλον εκλεπτυσμένες και εκλεκτικές θα τις κατονόμαζες. Παίζουν κατά κύριο λόγο ελληνικά τραγούδια, αλλά όχι αυτά που έχεις συνηθίσει να ακούς. Καλύπτονται από ένα καλτ πέπλο, το οποίο τα έχει κάνει «θρύλους» στις περιοχές όπου βρίσκονται.

Τέσσερα στέκια στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας το κρατούν αληθινό και σερβίρουν 100% αυθεντικές μουσικές σε όσους πάρουν απόφαση να χαθούν στον μουσικό τους κόσμο.

Αρχάγγελος
Κίμωνος 1, Αθήνα

Από το 1996 όταν πρωτοάνοιξε στου Ψυρρή ως piano bar μέχρι σήμερα, ο Αρχάγγελος έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες, οι οποίοι έρχονται εδώ ακόμα και μόνοι τους. Άλλωστε όπως σοφά αναφέρει ένας θαμώνας στο Facebook «ο Αρχάγγελος δεν είναι μαγαζί, είναι καταφύγιο ψυχών και αισθημάτων». Το κλίμα χαλαρό και φουλ φιλόξενο, ο ιδιοκτήτης Σωτήρης Λαφαζάνης άνθρωπος «έξω καρδιά» και αξιαγάπητος, οι μουσικές του κατά κύριο λόγο ελληνικές και… καψούρικες – με την σωστή έννοια. Εδώ θα ακούσετε σε καθημερινή βάση κατά κύριο λόγο ποιοτικά και «ψαγμένα» ελληνικά τραγούδια – από Δήμου και Μοσχολιού μέχρι Μαρινέλλα και Χατζηδάκι – αλλά και κάποιες επιλογές από διεθνή δισκογραφία. Κάποια βράδια, ανάλογα με τα κέφια του ιδιοκτήτη – DJ, η μουσική «παίζει» με επιλογές από κινηματογραφικές ταινίες. Παρασκευές και Σάββατα ο Αρχάγγελος μας κρατά μουσική συντροφιά μέχρι τις 7.00 το πρωί. Το απλό ποτό κοστίζει 6€.

Batman
Θεοδωρίτου Βρεσθένης 40, Νέος Κόσμος

Αν δεν το ξέρετε (δύσκολο) ή δεν σας το έχει… σφυρίξει κάποιος δεν πρόκειται να το βρείτε με την ονομασία του στον –πολυσύχναστο κατά τα άλλα– δρόμο του Νέου Κόσμου. Στο νούμερο 40 της Βρεσθένης, ο «Σκοτεινός Ιππότης» σας υποδέχεται με φωτογραφίες του Καζαντζίδη, του Τσιτσάνη και πολλών ακόμα θρύλων του ελληνικού ρεμπέτικου σε μια ατμόσφαιρα σκοτεινή, “after” θα λέγαμε. Σκηνικό cult με όλη τη σημασία της λέξης. Ο Batman εδώ και είκοσι χρόνια υποδέχεται κάθε λογής ξενύχτηδες – συγγραφείς και διανοούμενους, μποέμ τύπους και νεαρόκοσμο- μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Η μουσική συνήθως επιμένει ελληνικά, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα λαϊκά και ρεμπέτικα άσματα. Εδώ θα ακούσετε από τα βινύλια του ιδιοκτήτη/DJ κύριου Γιώργου, από Μάρκο Βαμβακάρη, μέχρι Καζαντζίδη, Χατζηδάκι ή… Tom Waits. Το ποτό κοστίζει 7€.

Οι Λεγάμενοι
Αισχύλου 13, Περιστέρι

Μπαρ με ελληνικά στο Περιστέρι, σιγά το πράγμα, θα σκεφτείτε. Οι Λεγάμενοι όμως δεν είναι το ελληνάδικο που… έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε σε κάθε γωνιά πολύβουης πιάτσας. Το μαγαζί που στήθηκε το 2012 και σύντομα ανακηρύχθηκε σε άτυπο after της περιοχής, παίζει μουσική περιωπής με βαθιά αγάπη για την παλιά ελληνική μουσική. Από τα χέρια της Μαρίας, θα ακούσετε κομμάτια που δεν παίζουν σε ελληνάδικα: Βιτάλη, Μαρινέλλα, Μυτηλιναίος, Καλογιάννης, Βοσκόπουλος, Πουλόπουλος, Μπιθικώτσης, Αντύπας, Μαζωνάκης αλλά και Κιάμος (πριν γίνει... φίρμα) γεμίζουν μουσικά τον χώρο μέσα από «ψαγμένες» επιλογές με σαφή αποστασιοποίηση από τα λαϊκο-ποπ χιτάκια του σήμερα. Ο χώρος είναι εξίσου ελκυστικός με τις μουσικές: πλαισιώνεται από μια μπορντό ταπετσαρία, διαθέτει αρκετά σκαμπό στη μπάρα που αργότερα χρησιμοποιούνται σαν… σκαλοπάτι για χορό και αποπνέει μια γενικότερη ατμόσφαιρα καμπαρέ μεσοπολέμου. Το ποτό κοστίζει 6,5€.

Γρανάζι
Αινείου 1, Πλατεία Δέγλερη, Αγ. Ιερόθεος, Περιστέρι

Ένα από τα μαγαζιά στην Αθήνα που αποτελούν «ναό» των blues και της τζαζ είναι το «μυστικό», ημιυπόγειο Γρανάζι στον Ιερόθεο. Με περισσότερα από τριάντα χρόνια μουσικής ιστορίας, δημιούργημα του Θανάση Αποστολάκου (χρόνια στις συχνότητες των FM και ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες σπάνιων ειδών μπύρας), το Γρανάζι έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς κάποιες από τις πλέον σημαντικές ελληνικές και διεθνείς blues μπάντες και αποτελεί μουσικό καταφύγιο για τους λάτρεις του είδους. Ο χώρος γεμάτος μουσικά όργανα, ξύλινα έπιπλα και βινύλια είναι ο ορισμός του «ζεστού», ενώ δεσπόζουσα θέση κατέχει το μεγάλο γρανάζι (το μέρος ήταν παλιά μαρμαράδικο) και το juke box. Η playlist προφανώς αγαπά τα blues και την jazz, μέσα από «ψαγμένες» όμως επιλογές που δύσκολα θα ακούσετε αλλού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v