Σαββατιάτικες βόλτες στο Παγκράτι και το Μετς

Μικρά μυστικά, νόστιμες αφίξεις, νέα μπαράκια και όμορφες διαδρομές στις πιο μποέμ συνοικίες της Αθήνας.
Σαββατιάτικες βόλτες στο Παγκράτι και το Μετς
Αυτό το Σάββατο, τριγυρνάμε στην πιο ήσυχη, την πιο μποέμ, την πιο απρόσμενα όμορφη γειτονιά στα πέριξ του αθηναϊκού κέντρου: Ανακαλύπτουμε το εναλλακτικό Παγκράτι, δοκιμάζουμε πρωτόγνωρες γεύσεις, περπατάμε στα λοφάκια του Αρδηττού και καταλήγουμε στην όαση του Μετς.

Καφεδάκι στα ‘80s

Η καλή μέρα ξεκινά με μια γερή δόση καφεΐνης. Και την παίρνουμε στο Super Fly (Εμπεδοκλέους 28, τηλ: 2114046076), το αγαπημένο μας café στην (πρόσφατα αναπλασμένη) πλατεία Βαρνάβα. Αυτό το στέκι-χρονομηχανή είναι γεμάτο με τις παιδικές μας αναμνήσεις: Το Atari που δουλεύει στη γωνία, το τραπέζι σουμπούτεο, το τρενάκι που στριφογυρίζει πάνω από την μπάρα, τα παλιά περιοδικά και κόμικς, οι γραφομηχανές και τα «αρχαία» εξαρτήματα των πρώτων υπολογιστών μας, είναι όλα εδώ, γύρω από τα σχολικά θρανία (αντί τραπεζιών) και τις vintage πολυθρόνες. Αυτή την περίοδο θα πετύχετε και extra-εορταστική ατμόσφαιρα, μιας και το μαγαζί γιορτάζει τα τρίτα του γενέθλια με έκτακτα dj sets όλο το παρασκευο-σαββατο-κύριακο.

Ανατολίτικες γεύσεις στην πλατεία

Φρέσκια άφιξη, σχεδόν απέναντι από το Super Fly, ένα λιλιπούτειο street food εστιατόριο βάζει το δικό του λιθαράκι στην αγάπη που τρέφει τον τελευταίο χρόνο η πόλη στα φαλάφελ. Στο Baba ganush (Εμπεδοκλέους 25, τηλ: 2121050351), πιάνουμε τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο ή μια θέση στον φαρδύ πάγκο που βλέπει στην περαντζάδα της Εμπεδοκλέους και κάνουμε γευστική βουτιά στη μεσανατολίτικη κουζίνα. Καλούμαστε να διαλέξουμε από δύο διαφορετικές γεύσεις φαλάφελ σε αφράτη πίτα (με μπάμπα γανούς, ταχίνι, χαρίσα και σαλάτα ή με σος γιαουρτιού, χαρίσα, ρόκα και καρότο) ή μερίδα φαλάφελ στο πιάτο με χούμους, κους κους και χαρίσα, ενώ συνδυάζουμε με σαλάτα φακής, κινόα ή καρότου. Πεντανόστιμες είναι και οι λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες, καθώς και οι σούπες ημέρας. Τα φαλάφελ κυμαίνονται στα 2,70-4,30€ (αναλόγως μεγέθους) και οι μερίδες στα 6,50€ - υπολογίστε λιγότερο από 10€ το άτομο.

Παγωτό και βόλτα στον Αρδηττό
Μετά την καυτερή χαρίσα που προστίθεται γενναιόδωρα στα φαλάφελ μας, χρειζόμαστε κάτι για να καταλαγιάσει η… κάψα. Και το βρίσκουμε στο ζαχαροπλαστείο της Τούλας στο 41 της οδού Ευτυχίδου, λίγα λεπτά περπατήματος από την πλατεία Βαρνάβα. Εκεί, σερβίρεται το μοναδικό παγωτό με γεύση μουστάρδα στην Αθήνα – στην πραγματικότητα θυμίζει περισσότερο ροδόνερο με κομμάτια καραμέλας, ενώ συνδυάζεται υπέροχα και με το πλούσιο παρφέ σοκολάτας (1,70€ η μπάλα).



Με το λαχταριστό παγωτό ανά χείρας, παίρνουμε τον δρόμο μέσα από την πολυσύχναστη πλατεία Πλαστήρα, προς τα δρομάκια που οδηγούν πίσω από το Καλλιμάρμαρο. Ανηφορίζοντας στις παρυφές του λόφου του Αρδηττού, το σκηνικό γίνεται πιο γραφικό, πιο όμορφο και δεν θυμίζει σε τίποτα το κέντρο της Αθήνας. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας την οδό Αρχιμήδους, μέχρι το παρκάκι της Λογγίνου, εκεί όπου ξεκινά το Μετς. Τα δρομάκια με τα παλιά νεοκλασικά και τις στιλάτες μονοκατοικίες μας οδηγούν μέχρι την οδό Αναπαύσεως, εκεί όπου έχουμε δύο άκρως μποέμ και αρτιστίκ επιλογές για να συνεχίσουμε με αλκοόλ: Από τη μία το καλλιτεχνικό καφενείο Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9, τηλ: 2109244388), ένα πολυσυλλεκτικό σημείο συνάντησης για καφέ, ούζα ή και χαλαρό τσιμπολόγημα, και από την άλλη το Κάιν (Αναπαύσεως 22 και Τιμολέoντος 1, τηλ.: 6949 445158), η πιο φρέσκια άφιξη της συνοικίας.

Πρόκειται για ένα cosy, φιλόξενο μπαράκι με χειροποίητη vintage διακόσμηση με τραπεζάκια έξω, το οποίο σερβίρει καφέ από νωρίς και συνεχίζει το βράδυ με ιδιαίτερα κοκτέιλ, όπως το Canadian Fig με μαύρο ρούμι, σιρόπι σφένδαμου, τζίντζερ, μαρμελάδα σύκου και λεμόνι (τιμές των κοκτέιλ στα 8-9€). Το αλκοόλ συνοδεύεται με πάντα ενδιαφέρουσες μουσικές, από διαφορετικούς guest DJs σχεδόν κάθε βράδυ, σε μονοπάτια που ξεστρατίζουν από τη τζαζ στη ροκ και από εκεί στην ποπ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v