Τα πιο στιλάτα μπαράκια της Αθήνας

Οι δέκα πιο κομψές μπάρες της πόλης, που μας σερβίρουν ψαγμένα κοκτέιλ και αποστάγματα με άψογο στιλ.
Τα πιο στιλάτα μπαράκια της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Old school μπάρες με προσωπικότητα και νέοι χώροι υψηλής αισθητικής με άψογη διακόσμηση. Μπαράκια με όμορφη κλασική διακόσμηση και cocktail bars – «ναοί» του μοντέρνου βιομηχανικού στιλ. Αυτά είναι τα παλιά και καινούρια στέκια της Αθήνας όπου μπορούμε να τα πιούμε με την παρέα, με το άλλο μας μισό, με τη νέα μας γνωριμία, αλλά πάνω από όλα, με… στιλ.

Au Revoir  
Πατησίων 136, τηλ: 2108223966

Η αυθεντική 60s αισθητική του διατηρείται ατόφια από το 1957 ως σήμερα. Το Au Revoir είναι ίσως το παλαιότερο και το πιο «θρυλικό» μπαράκι της πόλης, μια old school μπάρα που στήθηκε από τον γαλλοθρεμμένο αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο, και ντύθηκε με κουρτινάκια, τζαμαρία και τραπεζάκια από τα οποία πέρασε μέχρι και ο Φρανκ Σινάτρα για ποτάκι. Θα βρείτε καθαρά ποτά, καθώς και μια εντυπωσιακή λίστα λικέρ.

Βρεττός
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 2103232110

Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές γωνιές της Πλάκας και μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της ιστορικής Αθήνας: Ο χώρος του αποστακτήριου «Βρεττός» (που τυχαίνει να είναι το παλαιότερο της πόλης) με τα πολύχρωμα μπουκάλια στους τοίχους και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό με τα λαμπιόνια μας προκαλούν για μια δοκιμή μπράντυ, λικέρ, ούζου, τσέρι, πίπερμαν, μαστίχας, κίτρου ή κάποιου άλλου από τα υπέροχα αποστάγματα του κλασικού – όσο και κομψού – αυτού ποτοπωλείου. Η χαμηλή μουσική από το μικρό ραδιοφωνάκι στο ράφι και η φιλική ατμόσφαιρα το καθιστούν ένα από τα πιο στιλάτα μέρη για την πλακιώτικη έξοδό σας.

Το Τρένο στο Ρουφ  
Σιδ. Σταθμός Ρουφ, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, τηλ.: 2105298922

Ένα παλιό, ξύλινο φορτηγο-βαγόνι, που μετέφερε στρατιώτες και άλογα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα λειτουργεί ως ατμοσφαιρικό μπαράκι πάνω στις ράγες του σταθμού του Ρουφ, ένα ζεστό και άκρως ρομαντικό σημείο συνάντησης για ποτό, συζήτηση, ραντεβουδάκια ή καλλιτεχνικές συζητήσεις με φόντο τις συχνές performances που φιλοξενούνται εδώ ή σε κάποιο άλλο από τα βαγόνια. Το ποτό κοστίζει 5,5€ και τα κοκτέιλ 8€ - δοκιμάστε το Train Within με τζιν, βατόμουρο, τζίντζερ και λικέρ πορτοκάλι.

Θα σε κάνω βασίλισσα  
Βεροίας 13 και Ιερά Οδός 64, Βοτανικός, τηλ: 2103459299 – 6980486175

Λιτή, αλλά κομψή διακόσμηση, αρχοντική (έως… βασιλική, όπως υπόσχεται και το όνομα του μπαρ) αισθητική, και industrial νότες από την παλιά χρήση του χώρου ως βιομηχανική αποθήκη. Σε αυτό το σκηνικό, το νέο wine and whiskey bar του Βοτανικού μας σερβίρει εξαιρετικές ετικέτες κρασιών, ουίσκι, ρούμι, κονιάκ, αρμανιάκ και μπράντι, συνοδεία επιλεγμένων (ειδικά για κάθε απόσταγμα) γεύσεων που εναλλάσσονται καθημερινά. Η μουσική κινείται σε soul, funk και swing μονοπάτια.

Beluga  
2ας Μεραρχίας 8-10, Πειραιάς, τηλ: 2104116505

Η Τρούμπα γίνεται μια μικρή… όαση υψηλής αισθητικής στο λιμάνι, και η νέα άφιξη του Beluga το πιστοποιεί με έναν χώρο γεμάτο γλυπτά και κομψά έργα τέχνης, αρχαία ευρήματα που αναδεικνύονται όμορφα μέσα από τις τζαμαρίες στα πατώματα, διαδραστικές πινελιές, όμορφα έπιπλα και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε από νωρίς τον καφέ σας, αργότερα καλό κρασί με γεύσεις ελληνικής και διεθνούς κουζίνας και τη νύχτα να το γυρίσετε σε κοκτέιλ και χορούς Charleston και swing.

Madama  
Μεραρχίας 9 & Φίλωνος 101, Πειραιάς

Παραμένουμε στην Τρούμπα, για να σας ξεναγήσουμε στην άλλη, εξίσου στιλάτη άφιξη της γειτονιάς. Η Μαντάμα του λιμανιού υπόσχεται να μας αποπλανήσει σε έναν χώρο που ντύνεται με ακριβά υφάσματα σε σκούρες πινελιές, γεωμετρικά φωτιστικά, μεγάλους πάγκους και διακόσμηση με 60s επιρροές. Τα κοκτέιλ είναι το δυνατό της σημείο – δοκιμάστε τη Lolita με βότκα, βανίλια Μαδαγασκάρης και φραουλες ή το French 77 με απόσταγμα μαστίχας, προσέκο και ανθό ιβίσκου. Θα βρείτε επίσης ποικιλίες αλλαντικών, τυριών, φρούτων και σαλάτες για να συνοδεύσετε το αλκοόλ.

The Trap  
Όθωνος 10, Σύνταγμα, τηλ: 2103215561
Η πιο λιτή, κλασική «συνταγή» αποδεικνύεται και η πιο στιλάτη: Το The Trap, που μόλις άνοιξε τις πόρτες του σε μια μικρή στοά στα πέριξ του Συντάγματος, δεν προσπαθεί να βάλει (μετα)μοντέρνες πινελιές και βιομηχανικά στοιχεία για να χτίσει την ταυτότητά του. Ποντάρει σε μια μπάρα, τραπεζάκια που θυμίζουν μπιστρό, έναν λιλιπούτειο, ζεστό εσωτερικό χώρο με διαχρονική αισθητική και ατμοσφαιρικό φωτισμό – οι απλίκες αλλά και ο όμορφος φωτισμός της στοάς δίνουν εξτρά πόντους – και καθαρά ποτά ή κοκτέιλ που σερβίρονται σε όσους προλάβουν κάποιες από τις λίγες καρέκλες ή τους δερμάτινους καναπέδες.

Μπελ Ρέυ  
Φαλήρου 88 & Γ. Ολυμπίου, τηλ: 2130326450

Κάποτε ήταν λιπαντήριο αυτοκινήτων. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο όμορφα, ευρύχωρα και στιλάτα «σνακ μπαρ» της πόλης που ποντάρει στον all day χαρακτήρα: Πιάνουμε πάγκο μπροστά στις φωτεινές τζαμαρίες τη μέρα για καφέ και brunch, συνεχίζουμε με burritos και ποτά, και το βράδυ, μαζί με ηλεκτρονικές και εναλλακτικές μουσικές, δοκιμάζουμε τα φοβερά του κοκτέιλ, όπως το Rabbit Hole με μαστίχα αρωματισμένη με φασκόμηλο, φρέσκο χυμό καρότου, λικέρ μαρασκίνο και lime ή το Carribean Julep, με ρούμι, σιρόπι βανίλιας, δυόσμο, bitters και τριμμένη καρύδα (περί τα 8€).

Artisanal  
Ζηρίνη 2, Κηφισιά

Το καταπράσινο αίθριο-orangerie είναι ιδανικό όταν ο καιρός είναι καλός, αλλά και ο εσωτερικός χώρος του νεοκλασικού, με τις μοντέρνες διακοσμητικές πινελιές, τα όμορφα χρώματα και τις ‘70s πολυθρόνες και καναπέδες, είναι η πιο κομψή άφιξη των τελευταίων ετών στα βόρεια προάστια. Ο χώρος λειτουργεί από νωρίς για καφέ, αλλά προσφέρεται και για γεύματα ή για κάποιο από τα ωραία signature cocktails των έμπειρων bartenders (το ποτό στοιχίζει 8€, τα κοκτέιλ ξεκινούν από τα 10€.

42  
Κολοκοτρώνη 3, τηλ: 6948242455

Βραβεύτηκε πρόσφατα ως "το πιο high end μπαρ της Αθήνας" από τα Food & Leisure Guide Best Bar Awards, και όχι άδικα: Το 42, στην πιο cocktail friendly γωνιά της οδού Κολοκοτρώνη, διαθέτει έναν από τους πιο προσεγμένους, αρχοντικούς χώρους του κέντρου, και μία από τις πιο έμπειρες μπάρες, πίσω από την οποία οι mixologists δημιουργούν φοβερά κοκτέιλ, η λίστα των οποίων ανανεώνεται συνεχώς. Οι μουσικές κινούνται σε jazz, soul και world μουσικές χωρίς να λείπουν οι live εκπλήξεις και τα πολύβουα πάρτι, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 7€ για το ποτό και στα 8-10€ για τα κοκτέιλ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v