Μικρολίμανο: Μπαρ και μεζεδοπωλεία πλάι στη θάλασσα

Βολτάρουμε δίπλα στη θάλασσα, και φτιάχνουμε τον χάρτη με τα πιο value for money μεζεδοπωλεία, τα πιο κεφάτα μπαράκια και τα πιο funky café του Μικρολίμανου.
Μικρολίμανο: Μπαρ και μεζεδοπωλεία πλάι στη θάλασσα
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να το ξέρεις και ως «Τουρκολίμανο» αν έχεις φίλους και γνωστούς Πειραιώτες της σημερινής γενιάς των «-ήντα», που ακόμα αρνούνται να το αποκαλέσουν αλλιώς. Το τρίτο και μικρότερο λιμάνι του Πειραιά, η Μουνιχία των αρχαίων Αθηναίων, είναι αυτό που συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε μπαράκια, εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και λοιπές ευκαιρίες εξόδου. Για όσους γεννήθηκαν στον Πειραιά ήταν η πρώτη εφηβική έξοδος, για τους κατοίκους του υπόλοιπου λεκανοπεδίου ήταν –μέχρι πρόσφατα– το λιμανάκι με τα ακριβά ψαρο-εστιατόρια. Για τους πιο ενημερωμένους, είναι εκεί που μετακόμισε πρόσφατα ο Λευτέρης Λαζάρου το Βαρούλκο του, και εκεί που τα funky μεζεδοπωλεία νέας γενιάς απλώνουν τα τραπεζάκια τους πλάι στη θάλασσα και σερβίρουν πλέον οικονομικά μεζεδάκια, θαλασσινά ή στεριανά. Τι λέτε, πάμε μια βόλτα στο Μικρολίμανο;

Café, club και μπαράκια που ατενίζουν το κύμα

Ιστιοπλοϊκός (Ακτή Μικρολίμανου, τηλ.: 210 4134084): Σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες στην άκρη της περαντζάδας, σερβίρει καφεδάκι και ελαφριά πιάτα από νωρίς κι ωραία κοκτέιλ όσο περνά η ώρα, επάνω στο ξύλινο ντεκ του που θυμίζει… κανονικό Ιστοπολοϊκό. Απολαμβάνει την καλύτερη πιθανότατα θέα στη θάλασσα σε όλο το Μικρολίμανο, και κάνει στροφή προς τα ελληνικά ακούσματα αργά το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες, οι μουσικές κινούνται σε mainstream μονοπάτια. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€.


Καταφύγιο (Ακτή Κουμουδούρου 4, τηλ.: 210 4131612): Αν υπάρχει θέα που να συναγωνίζεται εκείνη του Ιστιοπλοϊκού, είναι αυτή από την ταράτσα του Καταφύγιου. Και όταν χειμωνιάσει, το ατμοσφαιρικό εσωτερικό του είναι ό,τι πρέπει για τα απογευματινά καφεδάκια μας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3,50€ για τον καφέ και στα 6€ για την βαρελίσια μπύρα. 


Destiny (Ακτή Δηλαβέρη 15, τηλ.: 210 4178861): Café από το απόγευμα, μπαρ ή και… club αργότερα, αναλόγως τη διάθεση της στιγμής και το πάρτι της ημέρας. Το πάλαι ποτέ Iguana (για τους «παλιούς» της γειτονιάς) φιλοξενεί event τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους, όσο οι… δωρεάν αστρολογικές προβλέψεις κάθε απόγευμα με τον καφέ σας (17.00-22.00 εκτός Κυριακής), τα disco και latin parties και οι live βραδιές με κιθάρα και καχόν. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα τους στο Facebook, για να μαθαίνετε τι παίζει πότε.


11 (Ακτή Δηλαβέρη 11, τηλ.: 210 4121611): Κάποιοι το λένε Έντεκα, κάποιοι Eleven, το σίγουρο πάντως είναι ότι αποτελεί την πιο hot διεύθυνση των τελευταίων μηνών για το live clubbing (αν δεν θυμάστε περί τίνος πρόκειται, φρεσκάρετε τις γνώσεις σας εδώ), τα greek parties και τον απαραίτητο –και απενοχοποιημένο– λουλουδοπόλεμο. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι.


Charlotte (Ακτή Κουμουνδούρου 38, τηλ.: 210 4173141): Κι αν χρειαζόσασταν άλλη μια απόδειξη για την πολυσυλλεκτικότητα μιας γειτονιάς που δεν πάσχει στο ελάχιστο από αγκυλώσεις, να κι ένα bistro – wine bar που απλώνει τραπεζάκια πλάι στη θάλασσα και παίζει ωραίες jazz funk μουσικές. Θα το βρείτε και αυτό ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι.

Best of… μεζεδοπωλεία και εστιατόρια 

Cosa Nostra by the Sea (Ακτή Κουμουνδούρου 50, τηλ.: 210 4101110): Πανέμορφο ιταλιάνικο στέκι, με κατακόκκινα καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και swing-jazz μουσικές. Σερβίρει αυθεντική ιταλική πίτσα, με λεπτή ζύμη, αλλά και νοστιμιές της γείτονος που περιλαμβάνουν ταλιάτα, φιλέτο με τρούφα και βέβαια λαχταριστές μακαρονάδες. Οι τιμές είναι κατά τι τσιμπημένες, στα 30€ το άτομο με ποτήρι κρασί.


Vosporos (Ακτή Κουμουνδούρου 20, τηλ.: 210 4127324): Και από την Ιταλία μεταφερόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, για να δοκιμάσουμε αυθεντικά κεμπάπ και ντονέρ αλλά και ωραιότατο χουνκιάρ μπεγιεντί και άλλες πολίτικες νοστιμιές σε extra large μερίδες (παραγγείλτε με φειδώ ή φύγετε με πακετάκι για το σπίτι). Οι τιμές κυμαίνονται στα 18-20€ το άτομο για πλήρες γεύμα με χύμα κρασί. 


Θέα Θάλασσα (Ακτή Κουμουνδούρου 58, τηλ.: 210 4132070): Μεζεδοπωλείο-παύλα-ψαροταβερνάκι, με ειδίκευση (όπως θα μαντέψατε) στις θαλασσινές νοστιμιές και τραπεζάκια που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα. Στα «οπωσδήποτε» του μενού συγκαταλέγονται τα αθερινοπιτάκια, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι κουτσομούρες και τα λινγκουίνι με πεσκανδρίτσα. Οι τιμές κινούνται στα επίπεδα των 25€ το άτομο, με το απαραίτητο συνοδευτικό ουζάκι.


Παράγκα (Ακτή Κουμουνδούρου 34, τηλ.: 210 4101065): Αν πάλι προτιμάτε τους στεριανούς μεζέδες, η Παράγκα, με τη funky διακόσμησή της και τα νόστιμα πιατάκια της, είναι ό,τι πρέπει. Εδώ θα δοκιμάσετε μεζεδάκια όπως τραγανά κολοκυθάκια κομμένα σε sticks, τηγανιά κοτόπουλο, καβουρμά και γιαουρτλού, αλλά και πολύ καλά μπιφτέκια και μαγειρευτά που αλλάζουν ανάλογα την ημέρα και την διάθεση του μάγειρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Φράουλα (Ναυάρχου Βότση 34, τηλ.: 210 4127661): Δεν είναι ούτε μεζεδοπωλείο ούτε εστιατόριο, διεκδικεί όμως τιμητικά μια θέση στη λίστα μας γιατί σερβίρει τις καλύτερες πιθανότατα κρέπες του Πειραιά –γλυκές και αλμυρές. Οι αντιφρονούντες θα βρουν επίσης και κάποια προσεγμένα πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες, που όμως δεν είναι ο βασικός λόγος για να έρθετε μέχρι εδώ. Οι γείτονες σημειώστε ότι κάνει και delivery, ενώ οι κρέπες γίνονται και take away, για να στρώσει το στομάχι μετά το ξενύχτι. Οι τιμές για κανονικό γεύμα κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο –σαφώς λιγότερα αν αρκεστείτε στις κρέπες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v