Δωρεάν Νοέμβριος: 10 καλά νέα

Σινεφίλ αφιερώματα, συναυλίες, δράσεις για παιδιά και γονείς και δωρεάν ξεναγήσεις γεμίζουν τον Νοέμβριο χωρίς να μας αδειάζουν την τσέπη.
Δωρεάν Νοέμβριος: 10 καλά νέα

O Νοέμβρης, μαζί με μπόλικο κρύο, φέρνει κι ένα σωρό εκδηλώσεις σε χώρους της Αθήνας με ελεύθερη είσοδο για κάθε γούστο. Από δράσεις για γονείς και πιτσιρίκια, μέχρι προβολές ντοκιμαντέρ και ενδιαφέροντα σινεφίλ αφιερώματα, ιδού τι ωραίο και δωρεάν βρήκαμε για αυτόν τον μήνα στην Αθήνα. 


Δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας
Περιηγήσεις στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της Αθήνας προγραμματίζει για ακόμα έναν μήνα ο ΟΠΑΝΔΑ σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών γεμίζοντας τον Νοέμβριο βόλτες με… νόημα. Έτσι το Σάββατο 7/11 θα μάθουμε για τον Ναό του Ολυμπίου Διός και το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Πέμπτη 12/11 για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου για τη Μονή Καισαριανής, το Νομισματικό Μουσείο και το Εθνικό Μουσείο και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα και… αρχαιολογικά τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ


Πεζογραφικές συνομιλίες στην Δημοτική Βιβλιοθήκη
Συγγραφείς συστήνονται στο κοινό μέσα από τον κύκλο εκδηλώσεων «Συνομιλίες με νέους πεζογράφους», ο οποίος ξεκινά στα τέλη του Οκτώβρη και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα υποδεχτεί τους πεζογράφους Δημοσθένη Παπαμάρκο, Αλέξανδρο Στεφανίδη και Λευτέρη Καλοσπύρο, σε τρεις συναντήσεις, στις 30/10 στις 13/11 και στις 27/11 στις 19.00. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το έργο των συγγραφέων, και θα ακολουθήσει συνομιλία με τους συγγραφείς υπό την επιμέλεια της Μάρως Δούκα και του Σωτήρη Δημητρίου. Διεύθυνση: Δομοκού 2, τηλέφωνο: 2108846011-12.


Παρέα με τα παραμύθια στην Ηλιούπολη
Η μάγισσα Φρικαντέλα, τα τρία μικρά λυκάκια, η λαίμαργη φάλαινα και πολλοί άλλοι αγαπημένοι μας ήρωες θα ζωντανέψουν μέσα από την αφήγηση, τη ζωγραφική, το παιχνίδι, τη μουσική, το κουκλοθέατρο και δημιουργικές χειροτεχνίες στο νέο πρόγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Ηλιούπολης (Νικομάχου 18 και Νυμφών – κτίριο του ΟΤΕ, τηλ. 210-9948344) για παιδιά 3 έως 6 ετών. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, από τις 6 Νοεμβρίου 2015 έως τις 10 Ιουνίου 2016, από τις 17:30 έως τις 19:00. Ενδεικτικά, στις 6/11 θα διαβαστεί το βιβλίο «Τα παιδιά του φθινοπώρου: Νοέμβρης» της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, ενώ στις 20/11 το «Παραμύθι με τα Χρώματα» του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ


Κινηματογράφος και θέατρο στο Κινηματοθέατρο Έφη
Το κινηματοθέατρο του Περιστερίου εμπλουτίζει το πρόγραμμα του Νοεμβρίου με δωρεάν προβολές και θεατρικές παραστάσεις για κάθε γούστο. Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 19.30 θα προβληθεί η Μεγάλη Χίμαιρα στο πλαίσιο αφιερώματος στον Ζαν Ρενουάρ, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα σε Λαϊκούς Χορούς, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου το θέατρο κούκλας Ιρίνα Μπόικο θα παρουσιάσει την παράστας «Πέτα, Λούδα!», ενώ την Κυριακή 29 Νοεμβρίου ο Κώστας Βουτσάς παρουσιάζει την παιδική παράσταση «Τι χτυπάς και κλαις! Ποντικάκι πες τι θες», βασισμένη στο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δωρεάν εκδηλώσεων οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι το 2016 εδώ

Εκπαιδευτικές Κυριακές στην Τεχνόπολη
Μία Κυριακή κάθε μήνα, γονείς και παιδιά στην Τεχνόπολη έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μαζί το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, και μέσω πρωτότυπων διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων να γνωρίσουν την ιστορία του χώρου και της πόλης το 19ο και τον 20ο αιώνα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου στις 11, με απαραίτητη την κράτηση στο τηλ: 210 3467322 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 17.00).


Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική Νέα Υόρκη 1921 – 1931
Το Πρόγραμμα Μουσικής του Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, παρουσιάζουν 3 Πορτραίτα της Νέας Υόρκης σε μια εκδήλωση που συνδυάζει τον βωβό κινηματογράφο με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις. Θα προβληθούν τρείς ταινίες τεκμηρίωσης, με κοινή ματιά για τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920. Πρόκειται για τις: A Bronx Morning (1931) του Jay Leyda, Manhatta - New York the Magnificent (1921) των Charles Sheeler και Paul Strand και Twenty Four Dollar Island (1927) του Robert Flaherty. Τις ταινίες θα συνοδεύσει με πρωτότυπες συνθέσεις στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).


«Η Αρχαιολόγος» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη, θα προβληθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 17.30 στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο (Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14). Ιστορικό παρελθόν, τεχνολογικό παρόν, πολιτιστική κληρονομιά και καθημερινότητα επιβίωσης συγκρούονται στην ιστορία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη. Στην προβολή θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης της ταινίας και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων (τηλ.: 210 3418011, Δευτ.-Παρ: 9:00- 17:00).


«Στην άκρη του βατήρα» στο Μπαγκλαντές
Η ομάδα χορού Αμάλγαμα, ύστερα από έναν μεγάλο κύκλο sold out παραστάσεων ολοκληρώνει στις 8 Νοεμβρίου το έργο «Στην άκρη του βατήρα», με έξι τελευταίες παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο (προαιρετική η οικονομική προσφορά) στο Μπαγκλαντές (Χαλκοκονδύλη 35, Αθήνα). Σε ένα γυμνό χώρο που μεταμορφώνεται πότε σε σπίτι, πότε σε πασαρέλα, πότε σε γιαπωνέζικο λουτρό και πότε σε ατμόσφαιρα από έργο του Μπέκετ, μια γυναίκα κολυμπά ανάμεσα στις δοξασίες της, στις αντιφάσεις της, στην αναποφαστικότητά της και στα αδιέξοδα που -κατά κύριο λόγο- η ίδια δημιουργεί στον εαυτό της. Η παράσταση παρουσιάζεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991.


Οι Jerusalem in my Heart στο Bios
Ένα ασυνήθιστο καλλιτεχνικό πρότζεκτ, οι Jerusalem in my Heart, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, προσκεκλημένοι του BIOS.Tesla και της Catch The Soap Productions. Με προέλευση από το Λίβανο και βάση τον Καναδά, οι Jerusalem in my Heart δημιουργούν έναν υβριδικό ήχο που φιλοδοξούν να εκπροσωπεί την Αραβική σύγχρονη μουσική, συνδυάζοντας με ακρίβεια διαφορετικά στοιχεία της παράδοσης και της σύγχρονης μουσικής παραγωγής. Προσέλευση: 21.30.


Τα ντουφέκια της κυρίας Καράρ από την κολεκτίβα «ανοικείωση»
Η «ανοικείωση» επιστρέφει με έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, παρουσιάζοντας «Τα ντουφέκια της κυρίας Καράρ» στο κτίριο της εφημερίδας «ΚΟΝΤΡΑ» (Αγαθουπόλεως 65 και Αχαρνών). Το κλασικό, αριστοτελικής δραματουργίας έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, επικαιροποιημένο από την καλλιτεχνική κολεκτίβα σύμφωνα με τις αρχές του επικού θεάτρου, χρησιμοποιείται παράλληλα ως έναυσμα για συζήτηση πάνω στο ζήτημα της στράτευσης, αλλά και σε άλλους προβληματισμούς της σύγχρονης εποχής. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 6975507005. Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19.30.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v