Έξι πανέμορφα μπιστρό με τραπεζάκια έξω

Κουκλίστικη διακόσμηση, τραπεζάκια και μπάρες στη δροσιά, γαλλική κουζίνα ή προσεγμένο καφεδάκι και ροφήματα. Έξι μπιστρό φέρνουν το Παρίσι και αρκετή δροσιά στην Αθήνα.
Έξι πανέμορφα μπιστρό με τραπεζάκια έξω
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τζαζ ήχοι συνοδεύουν τον καφέ σου, τραπεζάκια έξω σε φέρνουν αντιμέτωπο με δροσερό αεράκι, διακόσμηση σε ταξιδεύει στις γειτονιές της Μονμάρτης και του Παρισιού. Τα αθηναϊκά μπιστρό μπορεί να μην είναι πολλά, όμως είναι όσα χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε στα κουκλίστικα τραπεζάκια τους για ένα ακόμα καλοκαίρι.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε έξι από τα αγαπημένα μας.

Lotte

Kουκλίστικο café-bistrot από αυτά που ταιριάζουν γάντι στις γειτονιές κάτω από την Ακρόπολη: Φλοράλ κουρτίνες, λουλούδια στα βάζα, πορσελάνινες κούπες για τον καφέ και αίσθηση που ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα σε Μονμάρτη και Αθήνα. Στο Lotte θα πιάσετε ξύλινο τραπεζάκι από νωρίς, για μυρωδάτο καφέ ή αχνιστό τσάι, συνοδεία ολόφρεσκων γλυκισμάτων, κις λωραίν, σπιτικών πιτών και βουτημάτων ή αργότερα για ένα ποτηράκι κρασί, υπό τους ήχους jazz, κλασικής ή ρετρό ελληνικής. 

Espressaki café bistro

Κρυμμένο σε μια μυστική γωνιά, το Espressaki café bistro μοιάζει να μεταφέρθηκε και αυτό από μποέμ δρομάκι της Μονμάρτης. Η μεγάλη ξύλινη πόρτα, το ρετρό πάτωμα, τα χαριτωμένα κουρτινάκια, τα ευφάνταστα βαμμένα καφάσια που έχουν μετατραπεί σε βιβλιοθήκες, και η φιλόξενη μπάρα ή τα τραπεζάκια του συνθέτουν έναν όμορφο χώρο. Τώρα μάλιστα που οι τζαμαρίες του ανοίγουν και το καλοκαιρινό αεράκι τρυπώνει στον χώρο, το Espressaki φαντάζει ιδανική λύση για open air άραγμα. Το βράδυ, οι rock’n’roll μουσικές δυναμώνουν και τα κοκτέιλ ρέουν άφθονα.

Petite Fleur

Τραπεζάκια και φερ φορζέ καρέκλες στα γλυκύτατα μπαλκονάκια και μίνι-πολυθρόνες Λουδοβίκου στο ζεστό εσωτερικό, τζαζ μουσική – ενίοτε live – και ρομαντικές διακοσμητικές λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν την αλυσίδα πλέον των ρομαντικών αυτών καφέ –μπιστρό. Αγαπημένα μας εκείνα του Χαλανδρίου και της Κηφισιάς, τα οποία βγάζουν τραπεζάκια στην πλατεία Χαλανδρίου και στην Αγίου Δημητρίου αντίστοιχα, δίνοντας πρόσφορο έδαφος για καφεδάκι, σοκολάτα ή τσάι με παρέα. 

Chez Lucien 

Στο κουκλίστικο αυτό μπιστρό των Πετραλώνων, παίρνουμε γεύση – κυριολεκτικά και μεταφορικά – από γαλλική επαρχία. Χωρίς πολυτέλειες, απλό, νόστιμο – αν και λίγο υπερτιμημένο – φαγητό με επιρροές από την Βόρεια Γαλλία, το οποίο σερβίρεται σε έτοιμα μενού τριών πιάτων (ορεκτικό, κυρίως, γλυκό) για τα οποία δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 25€ το άτομο με κρασί. Από τα αγαπημένα μας πιάτα το φιλέτο γαλοπούλας με σάλτσα από πάπρικα, συνοδευόμενο από πατάτες ω-γκρατέν και η κρεμμυδόσουπα, η οποία σερβίρεται σε πήλινο μπολ, σκεπασμένη από μία στρώση λιωμένου τυριού και κρουτόν.

Ζάχαρη και Αλάτι

Εξαιρετικός συνδυασμός μπιστρό και μπαρ, ακόμη πιο ωραίο το πάντρεμα γλυκών και αλμυρών γεύσεων. Το χαριτωμένο αυτό εξαρχειώτικο στέκι το προτιμάμε ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες, που η λιλιπούτεια αυλή του με τα λευκά και κόκκινα πλακάκια, τις σιδερένιες καρεκλίτσες και τις στριφογυριστές σκάλες φιλοξενούν τους καφέδες αλλά και τις γευστικές μας δοκιμές. Στα του φαγητού, θα δοκιμάσετε αλμυρές γεύσεις όπως λαυράκι με πράσο και μάραθο, σαλάτα ψητών λαχανικών, μοσχαράκι με μοσχοκάρυδο, ωραία ριζότο και άλλες επιλογές ημέρας. 

Blue Bird

Στον μποέμ πεζόδρομο ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Πλάκα, το Blue Bird τραβά αμέσως τα βλέμματα, χάρη στην μπορντό τζαμαρία του, αλλά και τα τραπεζάκια που απλώνει μπροστά της χειμώνα-καλοκαίρι. Ο χώρος μέσα είναι λιλιπούτειος, ζεστός και φιλόξενος, με ρετρό στοιχεία και παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μπιστρό, σίγουρα διαθέτει την ατμόσφαιρά του. Το Blue Bird είναι café, είναι και bar, είναι και brasserie: σερβίρει με την ίδια άνεση σοκολατόπιτες, μπρουσκέτες με σολομό και guacamole, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και ωραία κοκτέιλ. Οι μουσικές του είναι jazz-funk με διάφορα… λοξοδρομίσματα, ανάλογα τη μέρα και τη διάθεση.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v