Βόλτες που μυρίζουν καλοκαίρι στην Αθήνα

Έξι διαδρομές στην πόλη πάνω στις οποίες «πλάθουμε» τις ωραιότερες αθηναϊκές βόλτες που μυρίζουν καλοκαίρι.
Βόλτες που μυρίζουν καλοκαίρι στην Αθήνα
Με φόντο τα βράχια της Πειραϊκής ή τις μπουκαμβίλιες στ’ Αναφιώτικα. Στη δροσιά της Διονύσου Αρεοπαγίτου ή με τα παιδιά στον Φλοίσβο. Με μπύρες στον λόφο του Αρείου Πάγου ή για πικνίκ στην Πνύκα. Όποια από τις έξι διαδρομές που σας προτείνουμε κι αν ακολουθήσετε, σας εγγυόμαστε απολαυστική βόλτα που μυρίζει καλοκαίρι.

Μαρίνα του Φλοίσβου

Ιδανική βόλτα με τα παιδιά, η περαντζάδα στο Πάρκο του Φλοίσβου μας γεμίζει δροσιά, θαλασσινές εικόνες από τα σκάφη που κουνιούνται αργά στο νερό, κοσμοπολίτικη διάθεση, ενώ επιτρέπει στους πιτσιρικάδες της παρέας να το «κάψουν», χάρη στον παιδότοπο του fun park, τα λαχταριστά παγωτά, τα events και τα kid friendly εστιατόρια.

Αναφιώτικα

Όχι μόνο μας δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε νησί –παρ’ ότι είμαστε στην καρδιά της Αθήνας – αλλά μάλιστα σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, στην πιο μακρινή Κυκλάδα. Οι αναφιώτες μάστορες που έχτισαν τα ολόλευκα σπιτάκια τους στην σκιά του Ιερού Βράχου φαίνεται πως φρόντιζαν για τις απόλυτες καλοκαιρινές μας βόλτες, ανάμεσα σε ασβεστωμένους τοίχους, νωχελικές γάτες, φουντωτές μπουκαμβίλιες και κρυμμένα πεζούλια με θέα όλη την Αθήνα.

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Παγωτό στο χέρι από τα μαγαζάκια της οδού Μακρυγιάννη. Μυρωδιά από μαλλί της γριάς και γλυφιτζούρι-κοκοράκι στην αρχή του πεζόδρομου. Το Μουσείο της Ακρόπολης με την υπέροχη ταράτσα-μπαλκόνι της και τους εκατοντάδες τουρίστες να στέκονται εκστασιασμένοι. Οι πλανόδιοι μουσικοί κατά μήκος της ανηφόρας. Το σκιερό πλάτωμα έξω από το Ηρώδειο που προσφέρεται για ρομαντικά τετ α τετ ή και για παρεΐστικο άραγμα με μπύρες από το απέναντι περίπτερο και soundtrack τα τζιτζίκια, την λατέρνα που περνά ή, αν είμαστε τυχεροί, κάποιοι μεγάλη συναυλία στο Ωδείο του Ηρώδου Αττικού. Πώς είναι δυνατόν να μην λατρεύεις να περπατάς (και να ξαναπερπατάς) την Διονυσίου Αρεοπαγίτου τα καλοκαιρινά απογεύματα;

Πειραϊκή

Το φαρδύ πεζοδρόμιο πάνω από τα επιβλητικά βράχια της Πειραϊκής αποτελεί το πιο νοσταλγικά ρετρό κομμάτι της αττικής ακτογραμμής, εκεί που ακόμη συναντάς τίμιες ψαροταβέρνες με φόντο τα αρχαία τείχη του Θεμιστοκλή. Ξεκινήστε από το «λιοντάρι» της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου κάτω από το Χατζηκυριάκειο, και προχωρήστε όλη την Ακτή Θεμιστοκλέους μέχρι την Μαρίνα Ζέας. Αν ακόμη δεν χορτάσατε θαλασσινή αύρα – ή δεν καθίσατε, όπως θα βάζαμε στοίχημα, σε κάποιο μεζεδοπωλείο, και δεν τρώτε ήδη χρυσαφένια καλαμαράκια – συνεχίστε περπατώντας την Ακτή Μουτσοπούλου. Για τους πιο αθλητικούς, η πρόκληση είναι να φτάσουν ως την Καστέλλα και το Μικρολίμανο.

Θησείο και Πνύκα

Τουρίστες, φοιτητές που παίζουν τάβλι, μικροπωλητές να στήνουν ένα μίνι γραφικό παζάρι. Αυτή είναι η Αποστόλου Παύλου, ένας από τους ωραιότερους πεζοδρόμους της πόλης, που τυχαίνει, μετά από αυτό το ευχάριστο «παζάρι», να οδηγεί και σε έναν από τους ωραιότερους λόφους, αυτόν της Πνύκας. Μέρος του ευρύτερου συμπλέγματος του Φιλοπάππου, η Πνύκα αποτελεί έναν από τους ιερούς χώρους της αρχαιότητας, εκεί όπου δέσποζε το βήμα της Εκκλησίας του Δήμου, καθώς και κτίσματα όπως το Ιερό Διός Υψίστου και το Ηλιοσκόπιο του Μέτωνα. Σήμερα, ανάμεσα στα αρχαία ευρήματα, εκτείνονται βράχια και καταπράσινες εκτάσεις ιδανικές για πικνίκ, παιχνίδι με τα παιδιά ή βόλτα με το κατοικίδιό σας, ενώ με λίγο επιπλέον περπάτημα στα βόρεια του λόφου, θα φτάσετε και στο Αστεροσκοπείο του Θησείου που προσφέρει υπέροχη θέα. Την είσοδο για τον λόφο της Πνύκας θα την βρείτε στρίβοντας δεξιά καθώς ανηφορίζετε την Αποστόλου Παύλου, στα στενάκια μετά το Σινέ Θησείο.

Μοναστηράκι και Άρειος Πάγος

Οι βόλτες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ολοκληρώνονται με μία από τις αγαπημένες μας συνήθειες: Την περιπλάνηση στους πεζοδρόμους πίσω από την πλατεία στο Μοναστηράκι, την στάση για «φοιτητικό καφέ» στους πάνω Διόσκουρους και από εκεί, το ανηφόρισμα στα σκαλάκια μέχρι το πλάτωμα που οδηγεί στον λόφο του Αρείου Πάγου. Είναι το σημείο που μας δίνει την απόλυτη αίσθηση καλοκαιριού, αφού κάθε βράδυ εκεί πάνω, στα γλιστερά, σημειωτέον, βραχάκια, συναντάμε αποσβολωμένους με τη θέα τουρίστες, ρομαντικούς Αθηναίους, ζευγαράκια πιασμένα χέρι-χέρι, παρέες με κιθάρες ανά λίγα μέτρα, την Ακρόπολη να αχνοφέγγει ατμοσφαιρικά απέναντι και τα φώτα της απέραντης Αθήνας να μας αποζημιώνουν για τα αστέρια που δεν φαίνονται στον ουρανό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v