Δροσιά στην Αθήνα: Οι καλύτερες βόλτες υπό σκιάν

Επτά λόφοι, μία λίμνη, ένα πλατειάκι πνιγμένο στις μουριές, ένας λουλουδιασμένος κήπος και μια παραλία μας καλούν να βολτάρουμε στην αθηναϊκή δροσιά.
Δροσιά στην Αθήνα: Οι καλύτερες βόλτες υπό σκιάν
της Ηρώς Κουνάδη 

Καθώς ο υδράργυρος τραβά την ανηφόρα, όλο και πληθαίνουν οι αναζητήσεις μας για λίγη δροσιά στην Αθήνα. Ή μπορεί αυτή να είναι απλώς μια πολύ καλή δικαιολογία που χρησιμοποιούμε για να βολτάρουμε σε λόφους και παρκάκια, να αράξουμε σε ξαπλώστρες σε κάποια παραλία ή όχθη λίμνης, και να δώσουμε ραντεβού για καφεδάκι σε ένα λουλουδιασμένο κήπο. Όποιοι και αν είναι οι ευγενείς σκοποί σας, ορίστε μια λίστα με τα σημεία στα οποία κρύβεται η δροσιά στην Αθήνα. Χρησιμοποιήστε την συνετά.

Δροσιά στο λόφο

Τα επτά λοφάκια της Αθήνας μας προσφέρουν απλόχερα τη δροσιά τους κάθε καλοκαίρι, αλλά το αγαπημένο μας θα είναι πάντα εκείνο του Φιλοπάππου. Όχι μόνο για το εντυπωσιακό πλακόστρωτο του Πικιώνη και την εγγύτητά του στην περαντζάδα του Θησείου, αλλά και για τις πολλές ανεξερεύνητες διαδρομές του, τα χωμάτινα μονοπάτια, τα ιδανικά για πικνίκ ξέφωτα, την μοναδική θέα στην Ακρόπολη από το μνημείο του Γάιου Αντίοχου Φιλοπάππου (που αν δεν ξέρετε ποιος είναι δεν έχετε απαντήσει το κουίζ μας για την Αθήνα) και για όλες τις υπόλοιπες ιστορίες που κρύβει –και τις οποίες έχουμε συγκεντρώσει αναλυτικά εδώ

Δροσιά στη θάλασσα

Μπορεί να μην έχουμε όλοι την όρεξη/ ενέργεια/ βενζίνη για να οδηγήσουμε μέχρι την φανταστική αμμουδιά του ΚΑΠΕ, λίγο πριν το Σούνιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη την τύχη να μένουμε σε μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ακουμπούν στη θάλασσα. Θα πάρουμε το τραμ και θα κατεβούμε στη στάση Καλαμάκι, από την οποία λίγα βήματα μακριά το beach bar Bolivar απλώνει ξαπλώστρες και τραπεζάκια, για όσους θέλουν να αρκεστούν σε δροσιστικά καφεδάκια με άρωμα θαλασσινό, και όχι να βουτήξουν. Αν μείνετε μέχρι το βράδυ, όλο και κάποιο σούπερ κεφάτο πάρτι ή live θα πετύχετε –που μπορεί να σας κρατήσει μέχρι την επομένη το πρωί.

Δροσιά στο πάρκο

Αφήστε τους άλλους να γκρινιάζουν για την έλλειψη πάρκων στην Αθήνα χωρίς να έχουν επισκεφθεί ούτε ένα από αυτά τα λίγα που διαθέτει, και βγείτε από το μετρό του Συντάγματος στην έξοδο που γράφει «Εθνικός Κήπος». Από εδώ θα ξεκινήσετε να εξερευνείτε τα μονοπάτια που ελίσσονται στα 155 στρέμματά του, περνώντας κάτω από θεόρατους κορμούς δέντρων και πλάι σε καταπράσινα ξέφωτα, όπου οικογένειες και παρέες στρώνουν τα καρό τραπεζομάντηλα του πικνίκ. Αν δεν είστε φαν, το ατμοσφαιρικό café Ο Κήπος σερβίρει δροσερά καφεδάκια και (τσιμπημένες) ουζοποικιλίες στα σκιά των φυλλωσιών που το σκεπάζουν.
Διαβάστε περισσότερα - Εθνικός Κήπος: Φωτο-βόλτα σε αθηναϊκά μονοπάτια

Δροσιά στην πλατεία

Η Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας βρίσκεται στα μισά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, στην περιοχή που λέγεται Παναθήναια, και είναι μια από τις πιο δροσερές –και λιγότερο πολύβουες– πλατείες της πόλης. Οι φουντωτές της μουριές δημιουργούν ένα πράσινο καταφύγιο κατά μήκος του δρόμου, αφήνοντας χώρο για να παραταχθούν στην πίσω της πλευρά μικρά ήσυχα μαγαζάκια για καφέ και φαγητό που με την τίμια, συνοικιακή τους προσωπικότητα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν φήμη η οποία ξεπέρασε τα όρια της Νεάπολης. Στα αγαπημένα μας εξ αυτών συγκαταλέγεται το εστιατόριο Αλεξάνδρα, που απλώνει τραπεζάκια σε ένα σκιερό αίθριο, και μας σερβίρει νοστιμιές ελληνικής κουζίνας σε τιμές που κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο.

Δροσιά στον κήπο

Το υπέροχο κτίριο στο οποίο έμενε κάποτε ο Ερρίκος Σλήμαν –που του το είχε σχεδιάσει ο Τσίλλερ– και σήμερα φιλοξενεί το εντυπωσιακό Νομισματικό Μουσείο κρύβει στο πίσω μέρος του έναν υπέροχο κήπο, με λουλούδια, σιντριβάνια και άφθονη δροσιά. Είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα μας café στο κέντρο, σερβίρει και ελαφρά τσιμπολογήματα αν πεινάσετε, και διοργανώνει συχνά πυκνά live jazz sessions και άλλες ενδιαφέρουσες βραδιές, με ελεύθερη είσοδο. Μείνετε συντονισμένοι για ανακοινώσεις και ημερομηνίες στη σελίδα τους στο Facebook

Δροσιά στη λίμνη

Είναι σούπερ δροσερή, είναι μυστηριακή, έχει κάτι από την ατμόσφαιρα των 70s, έχει και ιαματικά νερά. Η Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι μια από τις αγαπημένες μας δροσερές γωνιές στην Αθήνα, κι όχι μόνο για τις βουτιές στα νερά της, που διατηρούν όλο τον χρόνο σταθερά την θερμοκρασία τους πάνω από τους 22 βαθμούς Κελσίου (το καλοκαίρι στους 25-30) αλλά και για το άραγμα στα τραπεζάκια και τις ξαπλώστρες της, με θέα τα απόκοσμα βράχια που την κορνιζάρουν. Η λίμνη λειτουργεί καθημερινά 7.00-20.00, και η είσοδος κοστίζει 9€ τις καθημερινές και 10€ τα Σαββατοκύριακα.
Περισσότερες λεπτομέρειες έχουμε εδώ - Λίμνη Βουλιαγμένης: Βουτιά στον θρύλο


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v