Μικρά αθηναϊκά μυστικά (μέρος 3ο)

Μια πισίνα με ελεύθερη είσοδο, μια καντίνα που φτιάχνει σούπερ ποντιακές πίττες και άλλα μυστικά από τις γειτονιές της Αθήνας.
Μικρά αθηναϊκά μυστικά (μέρος 3ο)
της Ηρώς Κουνάδη 

Έχει ή δεν έχει η Αθήνα αφγανικά εστιατόρια; Υπάρχουν πισίνες στις οποίες μπορείτε να κάνετε τις πρώτες σας βουτιές χωρίς να πληρώσετε τίποτα; Έχει απάντηση το debate δεκαετιών που λέγεται «πού σερβίρονται τα καλύτερα μπιφτέκια της Αθήνας»; Δέκα ολόφρεσκα μυστικά από τις γειτονιές της Αθήνας έχουμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Αν περάσετε αργούτσικα πεινασμένοι από τη Nonna στου Ψυρρή (Κακουργοδικείου 6) μπορείτε να πάρετε τις νοστιμιές της πακέτο για το σπίτι στη μισή τιμή (σκεφτείτε χοιρινό με φασκόμηλο στα 3€ ή πέννες με πέστο κόκκινης πιπεριάς στα 2,5€). Η προσφορά ισχύει καθημερινά, από τα μεσάνυχτα έως τη 1.00 το βράδυ.

Υπάρχει μια αυλίτσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία θα συναντήσετε τον λαγό από την Χώρα των Θαυμάτων, τους νάνους της Χιονάτης και άλλους ήρωες των παραμυθιών μέσα από τα οποία έχει ξεπηδήσει και το σκηνικό αυτού του υπέροχου café που λέγεται, φυσικά, Fairytale. Σερβίρει σπιτικές λεμονάδες (δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή με το τριαντάφυλλο), λαχταριστά γλυκά και συγκλονιστικά κοκτέιλ, από το πρωί ως το βράδυ.

Υπάρχει μια πισίνα στην οποία οι βουτιές σας κοστίζουν μόλις 5€. Είναι η Πισίνα, όνομα και πράγμα, στη Μαρίνα Ζέας του Πειραιά, και έχει είσοδο 5€ όλες τις ημέρες (με ξαπλώστρα, ντους και χρήση των αποδυτηρίων). Έχουμε κι άλλες οικονομικές αθηναϊκές πισίνες εδώ

Σε διαφορετικό σημείο της πόλης κάθε μέρα, θα δοκιμάσετε έθνικ υγιεινό street food από ένα... φορτηγό που αγαπά πολύ τους ποντιακούς γκεζλεμέδες (πίττες, δηλαδή) και τις λοιπές ανατολίτικες νοστιμιές. Το πρόγραμμά του για το πού βρίσκεται κάθε μέρα του μήνα ανεβαίνει τακτικά στη σελίδα του στο Facebook

Σε μια αυλίτσα βγαλμένη από την παλιά Αθήνα, στη Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους, θα δοκιμάσετε τα καλύτερα ίσως μπιφτέκια της Αθήνας. Το ταβερνάκι λέγεται Λυχνίον, και σερβίρει εκτός από μπιφτέκια και άλλες «μαμαδίστικες» σπεσιαλιτέ (μουσακά, μοσχαράκι κοκκινιστό, σπετζοφάι και πάει λέγοντας) σε σούπερ χαμηλές τιμές: στα 10-12€ το άτομο.

Σε ένα café στο Παγκράτι θα παίξετε Ατάρι και Street Fighter. Επίσης, θα καθίσετε σε σχολικές καρέκλες, θα ξεφυλίσσετε παλιά περιοδικά (από Μανίνα και Κατερίνα μέχρι Μπλέικ και Ρομάντσο), θα στήσετε με την παρέα παρτίδες Hotel και Risk, θα χαζέψετε πιγκουίνους να ανεβοκατεβαίνουν την θρυλική τσουλήθρα τους και γενικά θα κάνετε βουτιά στην παιδική σας ηλικία. Και το όνομα αυτού, Superfly (Εμπεδοκλέους 28-30). 

Αφγανική κουζίνα έχετε δοκιμάσει ποτέ; Αν όχι, σπεύστε στη Folia του συμπαθέστατου Ρεζά που μαγειρεύει και σερβίρει τα λαχταριστά πιάτα της πατρίδας του στην Ανδρέα Μεταξά 9 στα Εξάρχεια. Νοστιμότατα φαλάφελ τυλιγμένα σε αραβική πίτα με σως από ταχίνι, αφράτα κουκού (κάπως σαν extra large πατατοκεφτέδες) και αριστουργηματικά νόστιμα μαντού: χειροποίητα ζυμαρικά, γεμισμένα με κοτόπουλο και σερβιρισμένα με σάλτσα γιαουρτιού και το υπέροχο μπαχαρικό που λέγεται σουμάκ. Τα συνοδεύουμε όλα αυτά με ρακές, ούζα ή τσίπουρα και ο λογαριασμός δεν ξεπερνά με τίποτα τα 10€ το άτομο. Έθνικ μαγεία.

Τα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης έχουν, ως γνωστόν, την καλύτερη απόχρωση νερών όλης της αττικής ακτογραμμής. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι αξίζει ένα Σάββατο να βάλετε το ξυπνητήρι νωρίς και να έρθετε εδώ πριν τις 11.00. Η γωνία από την οποία πέφτει το φως του ήλιου στο νερό εκείνη την ώρα κάνει την απόχρωσή του ακόμα πιο εξωτική –χώρια που εκείνη την ώρα θα προλάβετε ελεύθερα τα καλύτερα βραχάκια για να απλώσετε τις πετσέτες σας.

Στο Τσιφλίκ Μπαχτσέ του Κορυδαλλού θα δοκιμάσετε νοστιμότατα πολίτικα μεζεδάκια (κεμπάπ, μαντί, πίτα Τσαμούρ με φρέσκο κιμά, εκμέκ κοτόπουλο και σουτζουκοπιτάκια) και στο τέλος θα μάθετε και το μέλλον σας, αφού η κυρία Ανθούλα και η κυρία Ιωάννα αναλαμβάνουν να σας πουν τον καφέ μετά το γεύμα σας εντελώς δωρεάν, αρκεί να έχετε κάνει εσείς και η παρέα σας κατανάλωση άνω των 15€. Για ένα πλήρες γεύμα δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 10-12€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v