Τα αγαπημένα μας café στις αυλές αθηναϊκών μουσείων

Café σε καταπράσινους κήπους, bistrot σε ιστορικές αυλές, κοκτέιλ και live jazz σε πανέμορφα αρτιστίκ στέκια. Αυτά είναι τα 7 καλύτερα café σε αυλές αθηναϊκών μουσείων.
Τα αγαπημένα μας café στις αυλές αθηναϊκών μουσείων
του Γιώργου Κόκουβα

Πίνουμε καφέ εκεί που κάποτε λιαζόταν η Δούκισσα της Πλακεντίας. Παίρνουμε πρωινό στον κήπο που έφτιαξε η ίδια η βασίλισσα Αμαλία. Απολαμβάνουμε μπύρες στην δροσερή αυλή ενός κτιρίου που σχεδίασε ο Τσίλερ. Με λίγα λόγια, «ξετρυπώνουμε» τους κήπους των αθηναϊκών μουσείων, σε γοητευτικά κτίρια της πόλης που φιλοξενούν γλυκύτατα café για να πάρουμε ανάσες δροσιάς – συνδυάζοντάς τες με βόλτες γεμάτες τέχνη και γνώσεις στους χώρους των μουσείων. 

Café Νομισματικού Μουσείου 
Πανεπιστημίου 12, τηλ: 210 3610067

Το σχεδιασμένο από τον Τσίλερ Ιλίου Μέλαθρον, ένα από τα γοητευτικότερα κτίρια του κέντρου, διαθέτει και έναν από τους πιο δροσερούς κήπους της πόλης, με τραπεζάκια αραιά απλωμένα στο πλακόστρωτο, γύρω από καταπράσινα παρτέρια, δέντρα, λουλούδια, γλυπτά και γάτες που… λιάζονται σε κάθε γωνία. Εδώ θα απολαύσετε καφεδάκι από νωρίς το πρωί και ποτό μέχρι τις 23.30 το βράδυ, ενώ κάθε Πέμπτη θα συναντήσετε έλληνες jazz καλλιτέχνες σε όμορφες live βραδιές. 

Black Duck Garden στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών 
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 2103252396

Σε ένα από τα πιο ιστορικά οικήματα της Αθήνας, εκεί που έμεναν ο βασιλιάς Όθωνας και η Αμαλία, όταν πρωτοήλθαν στην Ελλάδα μέχρι να χτιστεί το Μέγαρο της σημερινής Βουλής, σήμερα στεγάζεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και στο εντυπωσιακά του αίθριο φιλοξενείται το garden bistrot του γειτονικού Black Duck. Στον κήπο που οργάνωσε η ίδια η Αμαλία λοιπόν θα πιάσετε τραπέζι στη λιακάδα, ανάμεσα στα σιντριβάνια, τη στέρνα, τις σιδερένιες «αψίδες», τις πρασιές και τον φοίνικα, και θα απολαύσετε καφέ, δροσιστικά ροφήματα, καθώς και προσεγμένες γεύσεις για brunch, από ομελέτες και σάντουιτς γαλοπούλας ως χορταστικές σαλάτες. Σημειώστε πως την καλοκαιρινή περίοδο λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ για ποτό και φαγητό (1.00 τις καθημερινές και 2.30 τα σαββατοκύριακα).

Cycladic Café στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ: 210 7228321-3

Σε έναν όμορφο, minimal χώρο, στο αίθριο του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το αρχιτεκτονικό γραφείο Kois φρόνιτσε το πρόσφατα ανακαινισμένο café να συμβαδίζει με τα εκθέματα του μουσείου. Μαρμάρινοι πάγκοι για καθίσματα, φυτά που φτάνουν ως την οροφή, γαλήνια ατμόσφαιρα και «κυκλαδική» αισθητική δημιουργούν το κομψό σκηνικό όπου θα απολαύσετε τον καφέ σας από τις 10.00 το πρωί (κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου). Από την Άνοιξη, το Μουσείο παρουσίασε και το νέο του κυκλαδικό μενού – αν πεινάσετε, θα δοκιμάσετε φέτες από λαβράκι με χυμό πορτοκαλιού και τζίντζερ, πράσινη σαλάτα με σύκο, σταφίδες και ψητό χαλούμι, καθώς και σαντουιτσάκια με κυκλαδίτικα τυριά. 

Café Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου 
Πατησίων 44, τηλ: 2132144800

Στην αριστερή άκρη της πλατείας μπροστά από το επιβλητικό κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δεσπόζει το ήσυχο αίθριο με τα μαύρα τραπεζάκια, τις άνετες πολυθρόνες και τους ήχους του ξεφυλλίσματος, που έρχονται από τους οδηγούς τους οποίους κρατούν στα χέρια τους οι ξένοι επισκέπτες του μουσείου. Παρ’ ότι είναι κρίμα που μία από τις πιο δροσερές γωνιές προτιμάται μόνο από την τουριστική κοινότητα, απολαμβάνουμε την μικρή… Βαβέλ και παραγγέλνουμε καφεδάκι για να το πιούμε στη λιακάδα, κοιτάζοντας είτε προς την αρχαιοπρεπή είσοδο του Μουσείου είτε προς την μακρινή «βαβούρα» της Πατησίων. 

Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 
Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ: 2103453111

Στο ισόγειο του όμορφου, μοντέρνου κτιρίου της οδού Πειραιώς, το Μουσείο Μπενάκη μας καλεί να ξεκουραστούμε στο εντυπωσιακό εσωτερικό αίθριο, που προσφέρει οπτική επαφή με την κίνηση της πόλης, αλλά και την ηρεμία ενός αρτιστίκ χώρου. Εδώ θα πιείτε τον καφέ σας από τις 10.00 το πρωί και αργότερα θα δοκιμάσετε ωραία σάντουιτς. Σημειώστε πως το καλοκαίρι οργανώνονται εδώ συχνά-πυκνά live και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Το café είναι ανοιχτό τις ώρες λειτουργίες του μουσείου, ήτοι Πέμπτη και Κυριακή 10.00-18.00 και Παρασκευή-Σάββατο 10.00-22.00. 

Museum Café Restaurant στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας 
Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά, τηλ: 2108015870

Φερ φορζέ καρέκλες και άνετοι καναπέδες. Ξύλινοι πάγκοι και κατάφυτα παρτέρια. Γαλήνια ατμόσφαιρα και κηφισιώτικη δροσιά. Όλα αυτά θα συναντήσετε στον all day χώρο του café του Μουσείο Γουλανδρή, στο garden café restaurant που ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί για καφέ από εκλεκτές ποικιλίες και breakfast menu, μέχρι το απόγευμα για brunch ή το βράδυ για ρομαντικά δείπνα, κοκτέιλ και fine dining διά χειρός του chef Jean Louis Capsalas. 

Ilissia Café Bistrot στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο 
Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ: 2132139607

Βρίσκεται στον κήπο του περίφημου Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας και αποπνέει απίστευτη «αύρα παλιάς αρχοντικής Αθήνας» στην καρδιά της πόλης, εκεί που σήμερα φιλοξενείται το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Το café bistrot Ilissia απλώνει τα τραπεζάκια του στον πανέμορφο κήπο από τις 9 το πρωί για το πρωινό σας καφεδάκι, ενώ μένει ανοιχτό ως τις 21.00 το βράδυ, σερβίροντας εκτός από καφέδες ή ροφήματα, και ελαφριά γεύματα ή λαχταριστά γλυκά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v