8 καλές αφορμές να κατεβούμε Πειραιά

Πάρτι, γευσιγνωσίες, θερινό σινεμά, παραστάσεις Καραγκιόζη, ξεναγήσεις στην Τρούμπα… Και όλα αυτά εντελώς δωρεάν. Τι λέτε, πιάνουμε λιμάνι;
8 καλές αφορμές να κατεβούμε Πειραιά
της Ηρώς Κουνάδη

Τι θα λέγατε για μια μαγιάτικη βόλτα στην Πειραϊκή; Για ένα νόστιμο πάρτι στην Ιχθυόσκαλα; Ή για μια ξενάγηση στην Τρούμπα, την οποία μπορείτε να συνδυάσετε με ολονύχτιες κοκτεϊλστοοστοποσίες στα νέα και ωραία μπαράκια της; Ο Πειραιάς γιορτάζει τις Ημέρες Θάλασσας 2015 όλο τον Μάιο, και μας δίνει οκτώ ωραιότατες αφορμές να πιάσουμε λιμάνι.

(*) Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Μια ρεμπέτικη έκθεση στον ΟΛΠ
Πότε;
Από την Τρίτη 19 Μαΐου έως την Κυριακή 31 Μαΐου
Πού; Στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (Πύλη Ε2)

Με τίτλο «Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου» η έκθεση απλώνεται σε περισσότερα από 45 πάνελ, περιλαμβάνει οπτικό υλικό (φωτογραφίες, αποσπάσματα εφημερίδων, καρτ ποστάλ, ετικέτες δίσκων κ.ά. ), κείμενα (βιογραφικά συνθετών, στίχους τραγουδιών και σχόλια ) και έναν Χάρτη με τα λιμάνια και τις γειτονιές του πλούσιου και του φτωχού Πειραιά που έγιναν ρεμπέτικα τραγούδια.

Ένα γαστρονομικό πάρτι στην Ιχθυόσκαλα
Πότε;
Την Κυριακή 24 Μαΐου, από τις 10.00 ως τις 15.00

Ξεναγήσεις στις τράτες της ιχθυόσκαλας, συναυλίες, live cooking και γευστικές δοκιμές συνθέτουν ένα μεγάλο γλέντι και μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε την Ιχθυόσκαλα του Πειραιά, το μεγαλύτερο σταθμό προμηθειών φρέσκων ψαριών για όλη την Αττική.

Μια ρεμπέτικη συναυλία
Πότε;
Την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 21.00
Πού; Στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ (Πύλη Ε2)

Ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη, ο Νίκος Καραγιάννης και η Σοφία Μέρμηγκα ερμηνεύουν τραγούδια από τη σχολή του πειραιώτικου και σμυρναίικου ρεμπέτικου, που έχουν γραφτεί για τον Πειραιά, τους ανθρώπους του και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης και των κατοίκων της. Μαζί τους οι Κυριάκος Γκουβέντας στο βιολί και τη μαντόλα, Μάνος Γρυσμπολάκης στο ακορντεόν, Γιάννης Πλαγιαννάκος στο μπάσο, Δημήτρης Ρέππας στο μπουζούκι, Κώστας Τσεκούρας στην κιθάρα, Γιάννης Τσέρτος στο πιάνο.

Ένα θερινό σινεμά στην παραλία
Πότε;
Πέμπτη 28 Μαΐου, Παρασκευή 29 Μαΐου, Κυριακή 31 Μαΐου
Πού; Στο Cine Βοτσαλάκια, στην ομώνυμη πλαζ της Καστέλλας

Ταινίες του παλιού κλασικού και αγαπημένου ελληνικού κινηματογράφου, γυρισμένες στον Πειραιά, θα προβάλλει ο θερινός κινηματογράφος Βοτσαλάκια με φόντο τα αστέρια, για όλο το τριήμερο. Δύο προβολές (στις 21.00 και στις 23.00) διαφορετικών ταινιών θα πραγματοποιούνται καθημερινά.

Μια ξενάγηση στην Τρούμπα
Πότε;
Το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου στις 19.30
Πού; Σημείο έναρξης η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

Στην Ιστορία μιας από τις ιστορικότερες γειτονιές του Πειραιά, της διαβόητης Τρούμπας, που ζει τελευταία νέες δόξες, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει η διευθύντρια του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, Ευαγγελία Μπαφούνη. Μέσα από κτίρια, ιστορικά μνημεία και περιοχές γεμάτες μνήμες, όπως το Μέγαρο Βάττη, τα κόκκινα Φανάρια, το Μέγαρο Ποτόγλου, η βασιλική αποβάθρα και το Ξενοδοχείο Πειραιεύς θα γνωρίσουμε μια γειτονιά γεμάτη νουάρ μυστήριο.

Μια παράσταση δρόμου στην Τρούμπα
Πότε;
Το Σάββατο 30 Μαΐου στις 20.00
Πού; Στην γειτονιά της Τρούμπας

Η παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Τα Κόκκινα Φανάρια», που απολαύσαμε πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο, κατεβαίνει… στη γειτονιά της, εκεί που εκτυλίσσεται η ιστορία της, στα δρομάκια της Τρούμπας.

 
Ένας ιστορικός περίπατος στον βιομηχανικό Πειραιά
Πότε; Την Κυριακή 31 Μαΐου στις 11.00
Πού; Σημείο συνάντησης η είσοδος του εργοστασίου, Θηβών και Ρετσίνα, Λεύκα

Η ιστορικός Ευαγγελία Μπαφούνη μας ξεναγεί στη βιομηχανική Ιστορία του Πειραιά, οδηγώντας τα βήματά μας σε ένα από τα Πειραϊκά Μονοπάτια κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τον παλιό βιομηχανικό Πειραιά, μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο λιμάνι (Άγ. Διονύσιος). Αναλυτικότερα η διαδρομή περιλαμβάνει τα εξής σημεία: Εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στη Λεύκα, οδός Μεθώνης, οδός Θεσμοφορίου, ‘Φαράγγι’ και Σταθμός ΟΣΕ Αγ. Διονυσίου.

Ένα θέατρο σκιών στη Φρεαττύδα
Πότε;
Την Κυριακή 31 Μαΐου στις 20.30
Πού; Στο Γήπεδο Μπάσκετ του Διογένη, στην πλαζ της Φρεαττύδας

Ο Σωτήρης Χαρίδημος, γιος του μεγάλου καραγκιοζοπαίκτη Χρήστου Χαρίδημου, θα μας διασκεδάσει με μια μοναδική παράσταση καραγκιόζη. Γεννημένος το 1941, ο Σωτήρης Χαρίδημος, αν και δεν έγινε ποτέ επαγγελματίας καραγκιοζοπαίκτης, συνέλεξε έναν τεράστιο αριθμό από ντοκουμέντα και αντικείμενα σχετικά με τον Καραγκιόζη και την ιστορία του, τα οποία δώρισε στον Δήμο Αθηναίων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v