Πειραιάς: Στου λιμανιού τα καλντερίμια

Οι αγαπημένες μας διευθύνσεις και τα καλύτερα στέκια για φαγητό και ποτό στο κέντρο του Πειραιά, πριν και μετά τις παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου.
Πειραιάς: Στου λιμανιού τα καλντερίμια
της Ηρώς Κουνάδη 

Κάτι συμβαίνει τελευταία στο λιμάνι. Η πανηγυρική επιστροφή του πανέμορφου Δημοτικού Θεάτρου, που γιορτάστηκε δεόντως και δικαίως, τα νέα στέκια που ξεφυτρώνουν γύρω του, και τα παλιά που αναβιώνουν (με πρώτο και καλύτερο το θρυλικό… του Μπελαμί το ουζερί) μας δίνουν πολλές αφορμές για να κατηφορίσουμε προς την θαλασσινή πλευρά της πόλης.

Επειδή Πειραιάς δεν είναι μόνο τα ουζερί της Πειραϊκής και ο λόφος της Καστέλλας, για όλους τους «αρχάριους» που θα κατηφορίσουν με αφορμή μια παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο, συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας, παλιές και νέες, διευθύνσεις γύρω από το θέατρο. Την περιοχή, δηλαδή, που οι Πειραιώτες αποκαλούν απλώς «κέντρο», και είναι αυτή που στους χάρτες εκτείνεται ανάμεσα στα δυο λιμάνια, το γνωστό και μη εξαιρετέο λιμάνι του Πειραιά και τη Μαρίνα της Ζέας –περισσότερο γνωστή ως Πασαλιμάνι. 

Chez M
Υψηλάντου 176, τηλ.: 210 4296990

Είναι ένα από τα ομορφότερα –και πιο πρωτότυπα– μπαράκια της περιοχής, γεμάτο αναπάντεχες αρτιστίκ πινελιές όπως το ποδήλατο στη βιτρίνα του επάνω ορόφου, τα σπασμένα κάδρα που φιλοξενούν pop art πίνακες, και το γουρουνάκι από αλουμινόχαρτο στην μπάρα. Παίζει ωραίες jazz και soul μουσικές, και σερβίρει καλοφτιαγμένα πρωτότυπα κοκτέιλ (δοκιμάστε το Cinnamon, με ρούμι, passion fruit, lime και κανέλα) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8€, αλλά και καφεδάκι και μεγάλη ποικιλία τσαγιών από νωρίς το πρωί. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σπιτικά γλυκά και ωραίες μπαγκέτες.

Maharaja Kitchen
Νοταρά 122, τηλ.: 210 4294117
Στη «δύσκολη» (βλέπε κακόφημη και σκοτεινή) γειτονιά της Τρούμπας, κρύβεται το καλύτερο ίσως ινδικό εστιατόριο της πόλης –αν όχι και ολόκληρης της Αθήνας. Όσοι δεν πτοούνται από την μάλλον αποθαρρυντική εξωτερική εικόνα, πιάνουν ένα από τα τραπεζάκια με τα πορτοκαλί τραπεζομάντηλα στον επάνω όροφο και παραγγέλνουν τις αυθεντικές ινδικές λιχουδιές του σεφ από το Νεπάλ: Εξαιρετικό κοτόπουλο tikka masala, αφράτες πιτούλες naan που έρχονται σερβιρισμένες με διάφορες σως, κεμπάπ από αρνίσιο κιμά που έρχεται «τσιτσιριστό» στο μαντέμι, πιάτα με ρύζι μπασμάτι και γαρίδες, και πάει λέγοντας.

Ο κατάλογος είναι τεράστιος, αλλά αν χρειάζεστε βοήθεια το σέρβις είναι πρόθυμο να λύσει όλες σας τις απορίες, όπως και να σας ρωτήσει (και να επιμείνει σε αυτό) πόσα μπαχαρικά θέλετε στο φαγητό σας. Η μεγάλη τηλεόραση στον τοίχο παίζει Bollywood, η μουσική είναι αυστηρά και μόνο ινδική, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€ το άτομο για λουκούλειο γεύμα με (εμφιαλωμένο) κρασί και πακετάκι στο σπίτι. Σημειώστε ότι στον ίδιο δρόμο υπάρχει ένα ακόμα ινδικό, το Kebab and Curry, το οποίο είναι επίσης καλό. 

Belle Amie
Αγγέλου Μεταξά 11, τηλ.: 210 4175740
(*) το δρομάκι λέγεται «Πασαρέλα» για τους Πειραιώτες, για την περίπτωση που επιχειρήσετε να ζητήσετε οδηγίες

Για το θρυλικό «του Μπελαμί το ουζερί» που τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, σας τα έχουμε ξαναπεί: Το επιβλητικό νεοκλασικό που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο αναπαλαιώθηκε εκπληκτικά, και όπως λένε χαμογελώντας οι ιδιοκτήτες του «ανασύρει από τα σκοτάδια της λήθης φερ-φορζέ και βιενέζικες καρέκλες, φέρνει στο φως τις παλιές τοιχογραφίες του, γυαλίζει τα μπρούτζα, τα πόμολα και τις αυθεντικές απλίκες του, αναζητά την ιστορική του εικόνα αψεγάδιαστη και αναπαλαιωμένη καρέ-καρέ».

Τι δοκιμάζουμε εδώ; Μεζεδάκια με την υπογραφή του σεφ Χρήστου Τζιέρα και φτιαγμένα με συνταγές και προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα: κρητικό ριφάκι, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού από τους συνεταιρισμούς του Πηλίου, σπιτικά αλλαντικά της Θράκης, φάβα του Φενεού και φακή της Λευκάδας, τονάκι της Αλοννήσου και αλίπαστα της Χαλκιδικής, χέλι της Ηπείρου και τυριά της Ρούμελης. Και το καλύτερο; Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12-15€ κατ’ άτομο. Όλα αυτά τα συνοδεύουμε με ελληνικά αποστάγματα, όπως ούζο Πιτσιλαδή ή τσίπουρο Μπαμπατζίμ, ή –αν είστε από εκείνους που δεν απαρνούνται τα κοκτέιλ τους– εμπιστευόμαστε τον mixologist Σπύρο Κερκύρα, που αναμιγνύει ελληνικά αποστάγματα με βότανα, φρούτα και λικεράκια σε μια ολόφρεσκη άποψη για την… ελληνικότητα του bartending. 

Τσιπουροκατάσταση 
Καραΐσκου 131, τηλ.: 210 4131911

Έγινε διάσημο το καλοκαίρι για την ταράτσα του, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η θέα του Πειραιά από ψηλά δεν είναι σύνηθες προνόμιο των μαγαζιών του. Τώρα που χειμωνιάζει, πιάνουμε τραπεζάκι με καρέκλες καφενείου κάτω από τα καδράκια με τις ρετρό διαφημίσεις στον επίσης όμορφο εσωτερικό χώρο. Σερβίρει ωραία μεζεδάκια, από τα οποία ξεχωρίζουν η πατατοσαλάτα, ο ντάκος, τα ντολμαδάκια με κιμά, η γεμιστή πιπεριά, τα κεφτεδάκια, τα σουτζουκάκια και τα αχνιστά μύδια στο τηγάνι. Συνοδεύουμε με το απαραίτητο τσίπουρο ή ούζο, ακούγοντας συχνά-πυκνά ζωντανή μουσική από μπουζούκι και μπαγλαμά, και πληρώνουμε περί τα 15-20€ το άτομο –λιγότερα αν αρκεστούμε στα συνοδευτικά για το τσίπουρο μεζεδάκια, περισσότερα αν στήσουμε κανονικό τσιμπούσι.

Le Pierrot
Καραΐσκου 139-143, τηλ.: 210 4297855
Γλυκύτατο σαν γαλλικό μπιστρό, με μουσικά όργανα κρεμασμένα στους τοίχους, κηροπήγια στα τραπέζια, ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα και μενού που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κρέπες, αλλά περιλαμβάνει και ωραίες μακαρονάδες (αξίζει να δοκιμάσετε την καρμπονάρα και εκείνη με το πέστο) και ορισμένα πιάτα ημέρας με κρεατικά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αλλά και κάποιες Πέμπτες, έχει ζωντανή μουσική με πιάνο από τις 21.30 και μετά. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι και σνακ όπως σαλάτες και ομελέτες –και κρέπες, στις οποίες είπαμε ειδικεύεται. Καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή έχει happy hour τα μεσημέρια (από τις 13.00 έως τις 17.00) με μενού στα 7€, το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, αναψυκτικό και κρέπα ή μακαρονάδα. Εκτός happy hour, οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με ποτήρι κρασί. 

Deposito de Vino
Παλαιολόγου 5, τηλ.: 210 4222045

Η τελευταία άφιξη της περιοχής έκανε το ντεμπούτο της πριν από λίγες μέρες, και μάλιστα τυγχάνει το πρώτο wine bar του Πειραιά. Μας αρέσει για την ατμοσφαιρική διακόσμηση, που παντρεύει βιομηχανικά στοιχεία με vintage λεπτομέρειες και ξύλινες επιφάνειες, αλλά και για το καλοφτιαγμένο μενού του: Πενήντα διαφορετικές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, που σερβίρονται βεβαίως και σε ποτήρι, και ωραία μεζεδάκια για να τις συνοδεύσουμε, όπως ντακάκια με ανθότυρο, μανιτάρια στη σχάρα και φιλετίνια κοτόπουλου. Θα το βρείτε ανοιχτό από το μεσημέρι (είναι «αδερφάκι» του παρακείμενου μεζεδοπωλείου +ουσία) να σερβίρει τα ωραία του κρασιά και μεζεδάκια. Για πλήρες… τσιμπολόγημα μετά κρασιού σε ποτήρι θα υπολογίσετε περί τα 8-10€ το άτομο. 

Αρλεκίνος
Καραΐσκου 104, τηλ.: 210 4132555
Κοσμαγάπητο (νέο)ψητοπωλείο, με καλλιτεχνικές πινελιές όπως ο ζωγραφιστός τιμοκατάλογος με τα καλλιγραφικά γράμματα στην είσοδο και τα καδράκια με τις νοσταλγικές διαφημίσεις και τις παλιές φωτογραφίες του Πειραιά. Στο μενού του, εκτός από τα πολύ καλά –και πολύ καλοψημένα– κρέατα, συναντάμε μεζεδάκια όπως το θρυλικό «βρώμικο της πλατείας», αυγά μάτια με τραγανές τηγανιτές πατάτες και απάκι, τα καλαμάκια χαλούμι, τα ντολμαδάκια με γιαούρτι και τις εξαιρετικές φέτες γουρουνοπούλας με μυρωδικά και χοντρό αλάτι. Εξαιρετικά είναι και το κεμπάπ γιαουρτλού και το μπιφτέκι κοτόπουλο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί. Σημειώστε ότι σε ώρες και μέρες αιχμής (ιδιαίτερα Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, και Κυριακή μεσημέρι) επικρατεί το αδιαχώρητο, οπότε θα χρειαστεί να οπλιστείτε με υπομονή.

(*) Επιμένετε… παραθαλάσσια; Δείτε εδώ τα καλύτερα μπαράκια στη Μαρίνα Ζέας
Και εδώ τις αγαπημένες μας διευθύνσεις για φαγοπότι στην Πειραϊκή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v