Η βόλτα του Σαββάτου: Δωρεάν ξεναγήσεις και κοκτέιλ

Οι ξεναγήσεις του Open House, τα αστέρια όπως φαίνονται από το Πλανητάριο και τα κοκτέιλ του ολοκαίνουριου Underdog στο Θησείο γεμίζουν το Σάββατό μας.
Η βόλτα του Σαββάτου: Δωρεάν ξεναγήσεις και κοκτέιλ
της Ηρώς Κουνάδη 

Φουλ στις ωραίες δωρεάν εκδηλώσεις είναι η πόλη αυτό το Σάββατο, κι εμείς φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας για να συμπεριλάβουμε ξεναγήσεις σε σπουδαία αθηναϊκά κτίρια, γευσιγνωσία με διάσημους σεφ στη λαχαναγορά και παρατήρηση αστεριών από τον θόλο του Πλανηταρίου. Μετά απ’ όλα αυτά, μας αξίζει ένα κοκτέιλ στο νέο ωραίο και πολυσυζητημένο μπαράκι του Θησείου που λέγεται Underdog.

Πρωί με βόλτα στα πιο ιδιαίτερα κτίρια της Αθήνας

Το Open House είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα που οργανώνεται μία φορά τον χρόνο, για λίγες μέρες, και μας ξεναγεί εντελώς δωρεάν στα πιο ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, δε, είναι απλούστατος: Τσεκάρετε στο επίσημο site σε ποια κτίρια πραγματοποιούνται ξεναγήσεις την ημέρα και την ώρα που σας ενδιαφέρει (Σάββατο πρωί, Σάββατο απόγευμα, Κυριακή πρωί ή Κυριακή απόγευμα) και απλώς πηγαίνετε εκεί και δηλώνετε συμμετοχή στην επόμενη ξενάγηση. Μπορείτε να επισκεφθείτε όσα κτίρια θέλετε, με όποια σειρά και σε όσο χρόνο προτιμάτε εσείς.

Από την περσινή μας εμπειρία, έχουμε να καταθέσουμε αφενός ότι οι ξεναγήσεις –που γίνονται συχνά από τους ίδιους τους αρχιτέκτονες του κτιρίου– είναι σούπερ ενδιαφέρουσες, και αφετέρου ότι αξίζει κυρίως να δείτε κτίρια που δεν είναι κατά κανόνα ανοιχτά για το κοινό: Νεοκλασικά στην Πλάκα, Δημοτικά Σχολεία, μοντέρνα διαμερίσματα στο Γκάζι και τον Κεραμεικό, διατηρητέα κτίρια που μετατράπηκαν σε γραφεία στο Μεταξουργείο, και πάει λέγοντας.

Μεσημέρι με φαγητό στην Αγορά

«Αγορά» με κεφαλαίο, γιατί αναφερόμαστε στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη που μετατρέπεται αυτό το Σάββατο, με αφορμή την ευρωπαϊκή γιορτή Love Your Local Market, σε ένα μεγάλο πάρτι, γαστρονομικό και μουσικό. Τις γεύσεις τις βάζει ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης, που στήνει την καντίνα του στη μέση της αγοράς, και μαγειρεύει street food να γλείφεις τα δάχτυλά σου, και τις μουσικές ο παραγωγός του Pepper FM Γιώργος Μουχταρίδης. Η γιορτή ξεκινά από νωρίς, στις 10.00, αλλά καλά κρατεί μέχρι τις 17.00, ό,τι πρέπει δηλαδή για το μεσημεριανό μας… στην Αγορά.

Βράδυ στο Πλανητάριο

Συμμετέχοντας στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Ίδρυμα Ευγενίδου ανοίγει τις πόρτες του το βράδυ του Σαββάτου, από τις 21.00 ως τα Μεσάνυχτα, και μας περιμένει –με ελεύθερη είσοδο– να παρατηρήσουμε τον πλανήτη Δία με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή: ψηφιακές προβολές στη θόλο του Πλανηταρίου, ενδιαφέρουσες διαδραστικές εκθέσεις και το άκρως πρωτότυπο εγχείρημα της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης, με ανθρώπους που μας διηγούνται την ιστορία τους, αντί να τη διαβάζουμε από κάποιο βιβλίο, μας περιμένουν, όλα δωρεάν, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Και πιο βράδυ στο Underdog

Το Θησείο έχει, εδώ και λίγες μέρες, ένα ολοκαίνουριο μπαράκι (που λειτουργεί και ως café από το πρωί, για την ακρίβεια) στη φαρέτρα του. Είναι το πανέμορφο νεοκλασικό με τις γιγάντιες κατακόκκινες πόρτες στην αρχή του πεζόδρομου της Ηρακλειδών, στο νούμερο 8, που διαθέτει –εκτός από το δροσερά minimal εσωτερικό του– και μια κουκλίστικη αυλίτσα, η οποία κάτι μας λέει ότι θα γίνει ο αγαπημένος μας προορισμός φέτος το καλοκαίρι.

Εδώ πιάνουμε θέση στους ξύλινους πάγκους που ακουμπούν στους πέτρινους τοίχους, και παραγγέλνουμε φανταστικά κοκτέιλ, όπως το Cinderella, με βότκα, φράουλες και πιπέρι, το Underdog, με ρούμι, σοκολάτα, πορτοκάλι και φουντούκι ή το Suzanne, με μαστίχα, καρύδα και πικραμύγδαλο. Οι τιμές τους (που θα μπορούσαν να είναι ένα «κλικ» παρακάτω) κυμαίνονται στα 10€, ενώ οι μουσικές που παίζουν μέσα δυνατά ακούγονται στην αυλή σε ένταση ιδανική για να τα πούμε ενώ τα πίνουμε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v