Δωρεάν Μάιος: 15 free εκδηλώσεις στην Αθήνα

Συναυλίες, εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους: Αυτός ο Μάιος τα έχει όλα, και με εντελώς ελεύθερη είσοδο.
Δωρεάν Μάιος: 15 free εκδηλώσεις στην Αθήνα
Μαζί με τον καιρό, ανοίγει και η διάθεσή μας για βόλτες στην πόλη. Και τα μπαρ, τα πολιτιστικά κέντρα, οι θεατρικές σκηνές, τα μουσικά stages και οι δρόμοι της πόλης μας δίνουν την καλύτερη αφορμή να βγούμε αυτόν τον Μάιο, με δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις που θα χαρίσουν ζωντάνια στην Αθήνα αυτό το μήνα. Σημειώστε διευθύνσεις και ημερομηνίες και… καλή διασκέδαση.

Big Bang, Φεστιβάλ Μουσικής για Παιδιά στη Στέγη
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107
Το Big Bang είναι ένα συναρπαστικό φεστιβάλ μουσικής για παιδιά, για τις ανάγκες του οποίου μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης μεταμορφώνουν το χώρο τους σε ένα μουσικό λαβύρινθο γεμάτο περιπέτειες. Οι νεαροί φίλοι μας, σε αυτό τους το ταξίδι, θα παρακολουθήσουν και θα βιώσουν ένα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια. Στο Big Bang, μουσικοί από διαφορετικά είδη και στυλ θα προσπαθήσουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρουσίασης της μουσικής τους σε παιδιά. Στις 9 και 10 Μαΐου, θα υπάρχουν μεταξύ άλλων εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, για παιδιά από 4 ετών και πάνω – δείτε το πρόγραμμα εδώ

Εργαστήρι «Παίζω και Πετώ» στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτσης
Λεωφόρος Δημοκρατίας, έξοδος 6 Αττ. Οδού Τηλέφωνο: 2102323163, 2132030000
Περισσότερα από 60 είδη πουλιών απειλούνται σήμερα στην Ελλάδα με εξαφάνιση. Στις συναντήσεις του Μαΐου, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου συναντήσεων του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παίζω και Πετώ» στο Πάρκο Τρίτση, τον λόγο παίρνουν 4 από αυτά για τα οποία η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιεί δράσεις προστασίας τους. Μέσα από τα εργαστήρια, θα γνωρίσουμε τις συνήθειές τους, αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών που θέλουν να μυηθούν στον υπέροχο κόσμο των πουλιών και υλοποιείται στο χώρο «Παλιό Οινοποιείο», στο Πάρκο «Α.Τρίτσης». Τα εργαστήρια έχουν προγραμματιστεί για τις 3/5 (11.30-12.45), 10/5 (11.30-12.45), 17/5 (11.00-14.00) και 24/5 (11.30-12.45).

Πιραντέλο στο Δημοτικό Θέατρο Μ. Μερκούρη
Λεωφ. Αγίου Δημητρίου, τηλ: 2109705537
Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Αγ. Δημητρίου παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα". Πρόκειται για το πιο διάσημο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας θεατρικού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο. Το έργο (παρ)ακολουθεί τις πρόβες ενός θιάσου, όταν ξαφνικά εισβάλλουν στο θέατρο έξι χαρακτήρες που ζητούν από τον σκηνοθέτη να ανεβάσει την ιστορία τους για να αποκτήσουν ζωή. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20.15 μέχρι τις 17/5.

Stand up Science στο The Hub
Αλκμήνης 5, Πετράλωνα, τηλ: 2103411009, 4/5 στις 21.00
Η σειρά επιστημονικών διαλέξεων Hub Science συνεχίζεται με την εκδήλωση Stand Up Science, για να αποδείξει ότι η επιστήμη μπορεί να αποτινάξει τη σοβαροφάνεια και να αποκτήσει χιούμορ. Μια ομάδα νέων επιστημόνων δοκιμάζει να μεταδώσει τις γνώσεις μέσω της stand up κωμωδίας – συμμετέχουν και οι επαγγελματίες κωμικοί Λάμπρος Φισφής, Βύρων Θεοδωρόπουλος και Αριστοτέλης Ρήγας.

Babel Fragments στο TAF
Νορμανού 5, Μοναστηράκι, τηλ: 2103238757
Με πρώτη ύλη της έμπνευσης τον μύθο του Πύργου της Βαβέλ και τα κτίρια των Κοινοβουλίων 184 κρατών, το TAF παρουσιάζει μια έκθεση στην οποία καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά δημόσιων δομών για να ορίσουν την σύγχρονη ταυτότητα της κοινωνίας στην εποχή του διαδικτύου. Μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση Δευτέρα ως Σάββατο 12.00-21.00 και Κυριακή 12.00-19.00 ως τις 15/5.

Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ζαχαρία
Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού, Ανδρεά Λεντάκη και Λεωφ. Σμύρνης, τηλ: 2107625856
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού διοργανώνει προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία ένα αφιέρωμα στο έργο του. Στις 4 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η τελευταία προβολή του αφιερώματος, «Η αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» (20.45) - θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Μάνο Ζαχαρία και τον σκηνοθέτη Φώτο Λαμπρινό.

Αφιέρωμα Ροσελίνι στο Ιταλικό Ινστιτούτο
Πατησίων 47, Βικτώρια, τηλ: 2105242646
Το Ιταλικό Ινστιτούτο τιμά τον μεγάλο σκηνοθέτη του νεορεαλιστικού κινήματος, Ρομπέρτο Ροσελίνι και προβάλλει στις 4/5 την Paisa, στις 11/5 την «Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη» και στις 18/5 την «Γερμανία ώρα μηδέν» - οι προβολές ξεκινούν στις 19.00.

Παράξενες Πόλεις: Αθήνα, στη Διπλάρειο Σχολή
Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη, διοργανώνουν την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα. Εδώ θα δείτε τα έργα 23 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, από τους οποίους ζητήθηκε να δημιουργήσουν με έμπνευση την Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη, καθημερινά 12.00-21.00.

«Μεσόγειος» από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών
Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, τηλ: 2103634000
H Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει το έργο "Μεσόγειος". Ο Μερκούριος Καραλής στο κλαρινέτο και η Χρύσα Γρένδα στο πιάνο προσεγγίζουν τα ηχοχρώματα της Μεσογείου με σύγχρονη οπτική, ενώνοντας το έργο πέντε ελλήνων, ενός ιταλού και ενός ισπανού συνθέτη. Το live έχει προγραμματιστεί για τις 14/5 στις 20.30.

Δωρεάν εκδηλώσεις στο Bob Theatre Festival 2015
Πειραιώς 83, τηλ: 2103425335
Φρέσκες ιδέες, δημιουργικότητα και θετική ενέργεια σε μία εβδομάδα που συγκεντρώνει πρεμιέρες, επιλεγμένες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της φετινής σαιζόν, stand-up comedy, πάρτι, μουσική και το διαγωνισμό των νέων δημιουργών Scratch Night συναποτελούν το φετινό Bob Theatre Festival στο Bios. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν με ελεύθερη είσοδο οι παραστάσεις Vote For Andy (καθημερινά περφόρμανς-έκπληξη στο Tesla Bar) και «Σερβίς» των Ευθυμιάδη και Μαυρογεωργή, ενώ δωρεάν θα είναι η είσοδος και στο Πάρτι Λήξης. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί 4-10/5 – δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.  

Adhocracy στη Στέγη 
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107
Μετά το 3D Printing, τι; Η Στέγη παρουσιάζει μια έκθεση για την επανάσταση στο σύγχρονο design, από το «Φτιάξτο μόνος σου» στο «Φτιάξτο με άλλους» και παρουσιάζει νέες κατασκευαστικές τάσεις στο design με κοινωνική ιδεολογία. Η έκθεση θα «τρέχει όλο το μήνα (για την ακρίβεια ως και τις 5 Ιουλίου) καθημερινά από τις 12.00 ως τις 21.00.

Athens Circus Festival στην Τεχνόπολη
Πειραιώς 100, Γκάζι, 29-31 Μαΐου, από τις 11.00 το πρωί
Ακροβάτες, ζογκλέρ, μουσικοί, χορευτές και καλλιτέχνες όλου του φάσματος των Εναλλακτικών Παραστατικών Τεχνών παίρνουν μέρος σε μια τριήμερη γιορτή με επιδείξεις, σεμινάρια τεχνικών τσίρκο, θέατρο δρόμου, παιδότοπο και παιδικό Τσίρκο, θεάματα με φωτιές, performers’ market και openstage για νέους καλλιτέχνες. Από τις 11.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παραδίδουν σεμινάρια τεχνικών τσίρκο (σε φιλικές τιμές) και από τις 7.00 μ.μ. και μετά, πραγματοποιούνται επιδείξεις από τους μαθητές της σχολής και τις ομάδες της πόλης, καθώς και παραστάσεις από επαγγελματίες του χώρου. Παράλληλα, διοργανώνονται δράσεις για τα παιδιά, ενώ στο Κτίριο «Νέοι Φούρνοι» θα υπάρχει stand με ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις ομάδες της πόλης και τις δράσεις τους. Κάθε βράδυ θα υπάρχουν μουσικά δρώμενα.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 στον Έλληνικό Κόσμο 
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ: 2122540000
Δωρεάν είσοδο στην έκθεση "Toy Stories" προσφέρει το κέντρο πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 17/5 . Η έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 100 σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών του κόσμου. Παράλληλα, φετινό τιμώμενο μουσείο για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας θα είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι – δείτε εδώ τις εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για μικρούς και μεγάλους εκείνη την περίοδο. 

9ο Φεστιβάλ Αφήγησης από το ΚΕΘΕΑ Διάβαση
Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής, τηλ: 2108640943
Δέκα βραδιές αφήγησης, δέκα αφηγητές, δέκα Παρασκευές από τις 8 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου 2015, στις 8:30 το βράδυ στο Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζονται από αφηγητές που συμμετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας - για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 210 8653960 – εσωτερικό 111, από τις 10:00 έως τις 16:00, από Δευτέρα έως Πέμπτη. Πρόγραμμα αφηγήσεων Μαΐου: Λάλησε πουλί μου (8/5), Όταν οι άνθρωποι μπορούσαν να πετούν (15/5), "Χαραμάδες" - Παραμύθια πορείας απ' το σκοτάδι στο φως (22/5), «Σε καιρούς Μιζέριας, λόγια παρήγορα…» (29/5).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v