Πού να πιάσετε το... τριήμερο στην Αθήνα

Η πρωτομαγιά στην Αθήνα μας βρίσκει να πιάνουμε τον Μάη σε ανθισμένα πάρκα, να γιορτάζουμε με τα πιτσιρίκια και να απολαμβάνουμε ανοιξιάτικο ποτάκι.
Πού να πιάσετε το... τριήμερο στην Αθήνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Κάποιοι έχετε ήδη κανονίσει τριημεράκι εντός ή εκτός Αττικής. Σας ζηλεύουμε που θα φύγετε, όμως για όσους από εμάς μείνουν εδώ, δεν έφτασε και το τέλος του (ανοιξιάτικου) κόσμου. Η Αθήνα προσφέρεται για πρωτομαγιάτικη κατάνυξη και οι εναλλακτικές που έχουμε για να περάσουμε την πρώτη ημέρα του Μαΐου είναι μπόλικες.

Τα καλύτερα πάρκα για πιάσετε τον Μάη

Τραπεζομάντιλο, ταπεράκια, καλαθάκι, κρασί (ροζέ μιας και της ταιριάζει της Άνοιξης) και… στρωνόμαστε σε λουλουδάτα πάρκα και λόφους της πόλης για πικ νικ.

* Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον καταλαμβάνει δικαιωματικά μία από τις πρώτες θέσεις με τους αγαπημένους μας χώρους πρασίνου στην πόλη. Ιδανικό για ατελείωτες βόλτες χάρη στην τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα έκτασή του, πλήρως εξοπλισμένο με ξύλινα τραπεζάκια για πικνίκ, αν δε θέλετε να στρώσετε καρό κουβερτούλα στο γρασίδι του, και… πυκνοκατοικημένο από περισσότερα από 177 είδη πουλιών, αποτελεί σαφέστατα μία από τις καλύτερες πρωτομαγιάτικες αποδράσεις εντός τειχών.

* Το Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής είναι περιποιημένο, καταπράσινο, γεμάτο πλακόστρωτα δρομάκια και προσεκτικά μελετημένες γωνιές, απολαμβάνει ένα σημαντικότατο αβαντάζ έναντι των υπολοίπων: τα μπόλικα ταβερνάκια της Καισαριανής να το περιτριγυρίζουν (αγαπημένη μας η Μάσα στο 240 της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως). Το καλαθάκι του πικνίκ εδώ μάλλον δε θα το χρειαστείτε, αφού δύσκολα θα αποφύγετε τον πειρασμό να καταλήξετε για μεσημεριανό στα τραπεζάκια τους. Για τους εγκρατείς, ένα συμπαθέστατο café μέσα στο πάρκο προσφέρει τα απαραίτητα σε σνακ, καφέδες, ροφήματα και αλκοόλ.

* Στα όρια των δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφισίας, το Άλσος Συγγρού είναι ένα πραγματικό δάσος πνιγμένο στα πεύκα, τους ελαιώνες, τις αμυγδαλιές και τα περιβόλια, τα οποία διασχίζουν χωμάτινα μονοπάτια που σας προσκαλούν να τα εξερευνήσετε ένα προς ένα. Τα πιτσιρίκια θα λατρέψουν την παιδική χαρά, ενώ εσείς θα εκτιμήσετε και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν η μοναδική στην Ελλάδα ορθόδοξη νεογοτθική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπως και το σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, από το οποίο πήρε και το δάσος το όνομά του.

* Με διαφορά την καλύτερη θέα στην Ακρόπολη θα απολαύσετε από τον επίσης καταπράσινο λόφο του Φιλοπάππου. Επτακόσια ολόκληρα στρέμματα πνιγμένα στα πεύκα, χωμάτινα μονοπάτια ιδανικά για εξερευνήσεις, ξύλινα γεφυράκια, συν το… χάζεμα που προσφέρουν οι δημιουργίες του Δημήτρη Πικιώνη που τον στολίζουν και τα αμέτρητα είδη ενδημικών κι αποδημητικών πουλιών και χελωνών που τον κατοικούν.

* Το μικρό –μόλις πενήντα στρεμμάτων– αλλά καταπράσινο και φροντισμένο Άλσος της Νέας Σμύρνης είναι ίσως η καλύτερη επιλογή νότια του κέντρου. Πεύκα, κυπαρίσσια και αμέτρητα θαμνάκια αποτελούν την πράσινη ενδυμασία του προσφέροντας σκιά, ενώ δύο σιντριβάνια στολίζουν τις διαδρομές του.

Πρωτομαγιά στην Πλατεία Αμερικής

Για φέτος, στην Πλατεία Αμερικής θα γιορτάσει την Πρωτομαγιά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τα πιτσιρίκια θα μπορούν από στις 11 το πρωί να κατασκευάσουν μαγιάτικα στεφάνια με τη βοήθεια του 61ου Συστήματος Προσκόπων Αθηνών και του συλλόγου Ε.ΠΟΙ.ΖΩ (Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών πλατείας Αμερικής και ευρύτερης περιοχής), πλημμυρίζοντας την περιοχή με ανοιξιάτικες ευωδίες και λουλούδια.

Και οι μεγάλοι; Στις 8 το βράδυ, θα απολαύσουμε τη μουσική εκδήλωση «Τραγούδια του Μάη και της Άνοιξης» και θα γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά στην πιο ανοιξιάτικη βραδιά του χρόνου με τους Φίλιππο Νικολάου, Κλειώ Δενάρδου και Νάντια Καραγιάννη, υπό τη μουσική επιμέλεια του Θάνου Πολύδωρα. Όλα αυτά φυσικά, εντελώς δωρεάν.

Πρωτομαγιάτικα events στην πόλη

Το Rockinathens.gr γιορτάζει τρία χρόνια μουσικής πορείας στο net και ετοιμάζει επετειακό πάρτι στο An Club για τους λάτρεις του – τι άλλο; - ροκ. BEGGARS, Maplerun, SuperSoul, FlipStar, Burn The Sun, Yellow Devil Sauce και Bella Fuzz εμφανίζονται ζωντανά, ενώ τη βραδιά θα ντύσουν με τις μουσικές τους οι Lefty και PSYCHOGRANDMAMMAS. Είσοδος 5€.
Θέλετε κάτι πιο ήπιο και… παραλιακό; Το Island C- lounge στην Αθηναϊκή Ριβιέρα φοράει τα καλά του, κάνει το επίσημό του opening και μας καλεί για μια άκρως καλοκαιρινή βραδιά στον νησιώτικο χώρο του.

Το Ρομάντσο από την πλευρά του, ετοιμάζει το The Bad Bid Protomay Comradery Bash feat. Compliments, ένα event με μπόλικη μουσική, εικαστικά, έκθεση 3D Printing και performances με ελεύθερη είσοδο, https://www.facebook.com/events/1573320989589136/ ενώ το Pop Up στην πλατεία Νέας Σμύρνης επιμένει σε house ρυθμούς με τους Raise & Houseless να καταλαμβάνουν την πίσω αυλή του (κοκτέιλ 7€, ποτό 6€).

Τέλος, η μπαρίστικη αναβίωση της Τρούμπας που ακούει στο όνομα Troubar, ετοιμάζει ένα πρωτομαγιάτικο πάρτι με τους SbaraQuack, μια μπάντα που μας έχει συνηθίσει σε κεφάτες διασκευές και ξεσηκωτικές ζωντανές εμφανίσεις. Είσοδος και εδώ, ελεύθερη.

Καλή Πρωτομαγιά λοιπόν!




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v