Ο Μάρτιος είναι free: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις

Δωρεάν εργαστήρια για πιτσιρίκια, προβολές και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο, σεμινάρια χορού και όσα ακόμα «τσάμπα» μας φέρνει ο Μάρτιος.
Ο Μάρτιος είναι free: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;» αναρωτιέται η γνωστή παροιμία. «Λείπουν τα δωρεάν από τον Μάρτη;», συμπληρώνουμε εμείς και συγκεντρώνουμε για ακόμα έναν μήνα όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις πάσης φύσεως και περιεχομένου (σεμινάρια, προβολές, εργαστήρια για πιτσιρίκια, θεατρικές παραστάσεις κ.α.) που θα μας ψυχαγωγήσουν χωρίς να μας στερήσουν πολύτιμα ευρώ.

Κυριακές στην Τεχνόπολη για παιδιά
Στις 15 Μαρτίου, η τρίτη από τις «Κυριακές στην Τεχνόπολη » καλωσορίζει τα πιτσιρίκια, με πρωτότυπες διαδραστικές δράσεις, στον μαγικό κόσμο της επιστήμης, ενόψει του 2ου Athens Science Festival, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου. Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκινάει στις 10.30 το πρωί στο INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, με δύο εργαστήρια για τον προγραμματισμό και την επιστήμη από την ομάδα Girls Go Coding. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής εδώ.

«Η πείνα» του Κνουτ Χάμσουν στο Beton 7
Ένας συγγραφέας περιπλανιέται στους δρόμους της Χριστιάνιας (σημερινό Όσλο) προσπαθώντας να επιβιώσει πουλώντας άρθρα σε εφημερίδες. Παλεύοντας καθημερινά με την πείνα, την εξαθλίωση και την κοινωνική ταπείνωση, διατηρεί την ακεραιότητά του παραμένοντας πιστός στις υπαρξιακές του αναζητήσεις. H παράσταση του Χάμσουν στο Beton 7 (Πύδνας 7, Βοτανικός ) παίρνει παράταση (4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26 Μαρτίου) και η είσοδος είναι ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά. Ώρα έναρξης: 21.00.

«Όλα είναι Φως» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινά το αφιέρωμά της στο Διεθνές Έτος Φωτός με την εκδήλωση «Όλα είναι Φως», κατά τη διάρκεια της οποίας μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια με θέμα το φως, θα παρακολουθήσουν εντυπωσιακές επιδείξεις πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, θα ακολουθήσουν ειδική διαδρομή στα διαδραστικά εκθέματα και θα φωτογραφηθούν με τρόπο μοναδικό, ανακαλύπτοντας τις ιδιότητες του φωτός. Η εκδήλωση πραγματοποιείται Τετάρτη 4 Μαρτίου, από τις 18:00 έως τις 21:00.

Αφιερώματα σε συγγραφείς στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Οι μεταπολιτικοί συγγραφείς έχουν την τιμητική τους σε ένα ακόμα αφιέρωμα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, το οποίο με τίτλο «Φωνές μείζονες σε φως έλασσον» οργανώνει εκδηλώσεις προς τιμήν των συγγραφέων Γιώργου Ιωάννου (2/3), Μάριου Χάκκα (16/3), Δημήτρη Χατζή (30/3) και Τατιάνας Γκρίτση (20/4). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη και περιλαμβάνουν ομιλίες από έγκριτους μελετητές, αναγνώσεις αποσπασμάτων από ηθοποιούς και προβολή επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού. Ώρα έναρξης: 18.30.

Performance «Όνειρο, Πραγματικότητα και Τέχνη / Εμπεκέμπε Μπεκέμπεμπε»
Το Βρυσάκι συνεχίζει να μας προσφέρει δωρεάν θέαμα, αυτή τη φορά με αυτοσχεδιαστικές performances οι οποίες εξετάζουν το όνειρο, την πραγματικότητα και την τέχνη. Επί σκηνής, δυο σκηνοθέτες, δύο ερμηνευτές, δύο θεατές και ένας ονειρευτής. Η performance αποτελεί σύλληψη του Σπύρου Κύβελου. Παρουσιάζεται στις 9, 10, 16 και 17 Μαρτίου, στις 21.00. Βρυσακίου 17, Πλάκα.

Κυριακές με την Κάρμεν Ρουγγέρη στη Νέα Σμύρνη
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Νέας Σμύρνης φέρνει τα παραμύθια κοντά στα παιδιά με αφετηρία την Κυριακή 1η Μαρτίου και κάθε Κυριακή μέχρι και τις 3 Μαΐου. Στο Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας», η Κάρμεν Ρουγγέρη, καλεί τα παιδιά να την ακολουθήσουν σε ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο μουσική, χορό, τραγούδι, παιχνίδι και πολύ κέφι. Η ίδια και οι συνεργάτες της, ειδικευμένοι στο θεατρικό παιχνίδι -Ελένη Ζιώγα- ηθοποιός, τραγουδίστρια, μουσικός, εκπαιδευτικός, Δέσποινα Πολυκανδρίτου- ηθοποιός, τραγουδίστρια, Στέφανος Βαρελάς- συνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδοποιός, εκπαιδευτικός, Έρρικα Αλαμάνου- εικαστικός - παρουσιάζουν με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο επτά κλασικά παραμύθια (Χένσελ και Γκρέτελ, Σταχτοπούτα, Λύκος και 7 κατσικάκια, Κοκκινοσκουφίτσα κ.α.). Ώρα έναρξης: 18.00. Πληροφορίες: 210 9310408.

Εργαστήριο Τρισδιάστατης Εκτύπωσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Από το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι του Άμστερνταμ μέχρι την πρόταση για μια διαστημική βάση στη Σελήνη, η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης μετασχηματίζει την ιδέα της αρχιτεκτονικής. Την μαγεία του 3D printing μας καλεί να ανακαλύψουμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Τρίτη 3 Μαρτίου στις 17.00. Κράτηση θέσης στο τηλ. 210 8778396/8.

Συναυλίες στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Για έναν ακόμα μήνα, η Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου προγραμματίζει σειρά συναυλιών με τη συμμετοχή τελειόφοιτων σπουδαστών Ωδείων στην Αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη». Τον Μάρτιο θα συμμετέχουν το Εθνικό Ωδείο (6/3), το Αθηναϊκό Ωδείο (13/3), το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (20/3) και το Σύγχρονο Ωδείο (27/3). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 15.00.

Σεμινάριο χορού με hula hoop στο Ρομάντσο
Το πρώτο σεμινάριο χορού με hula hoop "Hoop n' Love / Fun n' Flow" στο Ρομάντσο ξεκίνησε σαν ένα πείραμα του Hoopit! για τη διάδοση του hoop dance στην Ελλάδα και – φυσικά – η ανταπόκριση σε ένα τέτοιο δωρεάν εγχείρημα ήταν τεράστια. Αν λοιπόν θέλετε να πάρετε μια γεύση από τον ιδιαίτερο αυτό χορό, τότε την Κυριακή 8 Μαρτίου η ομάδα Hoopit! αναλαμβάνει να σας μυήσει. Το σεμινάριο ξεκινά στις 16.00 στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5).

Δωρεάν προβολές στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Ο Ελληνογερμανικός Σύλλογος «Φιλαδέλφεια» και το Goethe-Institut Athen συνεχίζουν τον κύκλο δωρεάν προβολών/διαλέξεων με τίτλο «Μετεγγραφές: Η διαλεκτική σχέση κινηματογραφικής τέχνης και επιστήμης», θέλοντας να παρέχουν, όπως λένε, «μια πολιτιστική πρόταση στο πνεύμα της δια βίου μάθησης που επιδιώκει να προσεγγίσει μέσω της επιστήμης όχι μόνον το πώς το σινεμά μεταφέρει και αποτυπώνει στην οθόνη υπαρξιακά, κοινωνικά ή ιστορικά θέματα, αλλά και τη συγκινησιακή διάσταση αυτής της μεταφοράς πέρα από γεωγραφικά σύνορα». Την Πέμπτη 25 Μαρτίου λοιπόν, στις 19:00 θα προβληθούν οι Περιπέτειες του πρίγκιπα Άμχεντ και θα ακολουθήσει διάλεξη με τίτλο «Ψυχαναλυτική πρόσληψη του μύθου» της Δρος. Λίλιαν Τσιαβού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v