Πλατεία Πλαστήρα: 7 γωνιές στο ανερχόμενο Παγκράτι

Καφές, κοκτέιλ, μεζέδες και street food στο εναλλακτικό Παγκράτι: Γνωρίστε μαζί μας τα στέκια της νέας αγαπημένης πιάτσας της πόλης γύρω από την πλατεία Πλαστήρα.
Πλατεία Πλαστήρα: 7 γωνιές στο ανερχόμενο Παγκράτι
του Γιώργου Κόκουβα

Θα έχετε παρατηρήσει πώς αλλάζουν ανά δύο με τρίτα χρόνια οι hot πιάτσες της διασκέδασης στην Αθήνα. Κάποτε μεσουρανούσαν οι γειτονιές του Ψυρρή και του Γκαζιού μέχρι να γίνουν «πολύ mainstream». Η πλατεία Καρύτση τις αντικατέστησε μέχρι να αλωθεί και να δώσει τα σκήπτρα πριν λίγα χρόνια στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οποία ξεκίνησε ως άντρο των χίπστερ, αλλά πλέον φιλοξενεί τα coffee breaks της μισής πόλης καθημερινά.

Όπως ήταν φυσικό, εκείνοι οι «εναλλακτικοί» θαμώνες που εντοπίζουν πρώτοι τις επόμενες καυτές γειτονιές και τις κάνουν στέκια που γίνονται το «next best thing» της πόλης, κινήθηκαν προς άλλα μέρη. Και η τελευταία τους μεγάλη αδυναμία είναι η περιοχή του Παγκρατίου. Πρώτα ήρθε η πιάτσα γύρω από την πλατεία Προσκόπων να μας ξανασυστήσει το Παγκράτι πριν δύο χρόνια. Μετά μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι η χαλαρή, νοσταλγική πλατεία Βαρνάβα, που ακόμη «ανεβαίνει». Και τώρα, η πλατεία Πλαστήρα παίρνει την σκυτάλη, για να γεμίσει με hip café, παραδοσιακά καφενεία, παρεΐστικα all day cocktail bars και νόστιμες γωνιές με street και μη food. Δείτε ποια είναι τα στέκια της πλατείας που την καθιστούν αυτή τη στιγμή την επόμενη «Αγία Ειρήνη» της πόλης. 

Chelsea Hotel 
Αρχιμήδους 1 και Πρόκλου, πλατεία Πλαστήρα, τηλ: 2112142614
Τα hip νέα μεταδίδονται πολύ γρήγορα από στόμα σε στόμα. Γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε καν να φτιάξει Facebook page το Chelsea, για να γεμίσει ασφυκτικά κάθε μέρα. Πολυσυλλεκτικό και χαλαρό, έχει γίνει σταθερό meeting point για τους ορκισμένους του θαμώνες, που κάθονται στα λίγα τραπεζάκια του εσωτερικού του χώρου ή στις ρετρό καρέκλες του μεγάλου πεζοδρομίου. Η ατμόσφαιρα είναι casual, οι μουσικές κινούνται σε ήσυχα jazz μονοπάτια, και ο καφές σερβίρεται στα 3€ και τα ποτά στα 5,50€. 

Αρbarόριζα
Πλατεία Πλαστήρα 10, τηλ: 210 7019530
Παράταιρα τραπεζάκια, άνετες πολυθρόνες, τζαμαρίες για χάζι, και μια ωραιότατη αυλίτσα για τις ζεστές ημέρες. Σε αυτό το περιβάλλον, η Αρbarόριζα φιλοξενεί φοιτητοπαρέες που απολαμβάνουν καφέ και επιτραπέζια από νωρίς το πρωί, νόστιμα μεζεδάκια από το μεσημέρι (όπως ρολάκια τορτίγιας με κοτόπουλο και τηγανητές πατάτες με τυρί και μπέικον) και οικονομικότατα κοκτέιλ με βάση από ελληνικά αποστάγματα, από μόλις 4,50€. Στα αγαπημένα μας συγκαταλέγονται το Surprise με μαστίχα, κόκκινο κρασί και σοκολάτα και το Bubblestar με ούζο, τσιχλόφουσκα και αρμπαρόριζα. 

Αστικό Καφενείο Άνω Πουρναρούσσα 
Ευφράνορος 10, Πλατεία Πλαστήρα, τηλ: 210 7010770

Η πόλη συναντά το χωριό και το αστικό café παντρεύεται με την ατμόσφαιρα χωριάτικου καφενείου. Στην «Άνω Πουρναρούσα», το φανταστικό χωριό που δημιούργησε η φαντασία των ιδιοκτητών του, θα απολαύσετε καφέ, μπύρα, ρακόμελα, τσίπουρο και επιτραπέζια, ενώ στα μαρμάρινα τραπεζάκια της μπορείτε να καθίσετε και να διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία στις αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες. Η μουσική κινείται σε χαλαρούς τόνους και οι τιμές είναι εξαιρετικές – ο καφές ξεκινά από τα 2€, το ίδιο και το ποτήρι κρασί ή μπύρα, ενώ καθημερινά… όλο και κάτι βγάζει το τσουκάλι για το απαραίτητο τσιμπολόγημα. 

Tortuga 
Αρχιμήδους 1, τηλ: 2130307520

Σχεδόν δίπλα από το Chelsea Hotel, ο σεφ Marco Rossi εμπνέεται και δημιουργεί τορτίγιες, σε ένα “slow food served fast” στέκι με λίγες και καλές επιλογές για street food στο χέρι ή στα λίγα τραπεζάκια. Εμείς δοκιμάσαμε την τορτίγια με σιγοψημένη πανσέτα και αυτή με το κοτόπουλο κάρι (αρκετά γενναιόδωρη μερίδα) και το side των country potatoes με σος γιαουρτιού. Θα βρείτε επίσης συνοδευτικά όπως κροκέτες μανιταριού, απαλές μπάλες σπιτικού τυριού, σούπες και τορτίγια chips, γεύσεις που θα ικανοποιήσουν και τους χορτοφάγους της παρέας. Υπολογίστε περί τα 4-5€ για την κάθε τορτίγια και από 1,50 ως 4,70€ για τα διάφορα συνοδευτικά. 

Καφενείον Ελλάς 
Πλατεία Πλαστήρα 8, τηλ: 2110120983
Το πιο παλιό μαγαζί της πλατείας έχει κάτι από παλιά Αθήνα και τιμά την ταμπέλα του «καφενείου» με όλα όσα ετερόκλητα συνεπάγεται αυτή: Από ήσυχους καφέδες στα μαρμάρινα τραπεζάκια το πρωί μέχρι κρασοκαταστάσεις, ρακόμελα και ούζο με χορταστικές ποικιλίες τα βράδια, βραδιές ταβλιού ή ποδοσφαιρικής αδρεναλίνης στα μεγάλα ντέρμπι και ενίοτε ζωντανή μουσική χωρίς μικρόφωνα. 

Paella Barcelona 
Ευφράνορος 8, Παγκράτι, τηλ.: 210 7010093

Καταλανική κουζίνα στο αυθεντικότερό της – και με το κατάλληλο, πολύχρωμο ethnic περιβάλλον - μας προτείνει η Paella Barcelona λίγα βήματα από την πλατεία. Εδώ θα δοκιμάσετε – όπως πολύ σωστά καταλάβατε από το όνομα του εστιατορίου – paella σε τρεις διαφορετικές και νοστιμότατες εκδοχές, την κλασική παέγια θαλασσινών, την παέγια κρεατικών και την παέγια λαχανικών. Οι τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 5 και 7,50€. Συνοδεύστε με σάλατα και υπέροχη sangria (από 6€ για την μικρή κανάτα).

Επ’Αυλη
Αρχιμήδους 14, τηλ: 210 7014836
Διαθέτει όμορφο εσωτερικό χώρο, αλλά αυτό για το οποίο έχουμε αγαπήσει το «Επ’αυλη» είναι η όμορφη ταράτσα του νεοκλασικού, με την θέα προς τον λόφο του Αρδηττού. Μην ανησυχείτε για το κρύο – τον χειμώνα σκεπάζεται, και σας δίνει έτσι τη δυνατότητα να δοκιμάσετε «αφ’ υψηλού» μαγειρευτά, ορεκτικά μεζεδάκια και πιάτα ελληνικής (και όχι μόνο) κουζίνας, όπως το χοιρινό με φασκόμηλο και μέλι και το γευστικό σνίτσελ. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v