7 αθηναϊκά μπαρ με ιστορία

Τα γραφεία ενός θρυλικού περιοδικού, οι στάβλοι του παλατιού και ο κήπος μιας βασίλισσας στην Αθήνα μεταμορφώνονται σε μπαρ και μας κερνάνε σφηνάκια Ιστορίας.
7 αθηναϊκά μπαρ με ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Τι κοινό έχουν ένα υφασματάδικο και ένα κεραμοποιείο με τα χρηματοκιβώτια της Γενικής Τράπεζας και τον κήπο μιας βασίλισσας; Έχουν μετατραπεί όλα σε γουστόζικα μπαράκια ή και café, και μας κερνούν σφηνάκια Ιστορίας και ταχύρρυθμα μαθήματα αθηναϊκής κουλτούρας. Επτά από αυτά συγκεντρώσαμε παρακάτω, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. 

The Bank Job
Κολοκοτρώνη 13, τηλ.: 6947932298

Εκεί όπου κάποτε γινόταν η καταμέτρηση των χρημάτων της Γενικής Τράπεζας, τώρα σου δίνουν το σχεδιάγραμμα μιας πιθανής ληστείας (πληρέστατο, με την κάτοψη του χώρου και το οργανωμένο σχέδιο απόδρασης) τυπωμένο στην πίσω μεριά του καταλόγου με τα κοκτέιλ. Αυτά τα τελευταία βαφτίζονται από ονόματα διάσημων ληστών, όπως Robin Hood (μαύρο ρούμι, φρέσκο ginger, σιρόπι βανίλιας, τσίλι, πορτοκάλι και λεμόνι) και Starlet Bandit (μαστίχα, μανταρίνι, σιρόπι ζάχαρης, gin και λεμόνι). Η μουσική κινείται σε jazz, swing, soul και funk ρυθμούς, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 7€ για το ποτό και 8€ για το κοκτέιλ. 

Ρομάντσο 
Αναξαγόρα 3-5, Γεράνι, τηλ.: 216 7003325

Αν ταχυδρομούσες ένα γράμμα στην παραπάνω διεύθυνση το 1986, θα το άνοιγε κάποιος από τη συντακτική ομάδα του ομώνυμου θρυλικού περιοδικού. Αν το στείλεις σήμερα, θα το ανοίξουν τα παιδιά του Bios, που μετέτρεψαν το εντυπωσιακό κτίριο των γραφείων του Ρομάντσου σε ένα hub που φιλοξενεί μεγάλα πάρτι, παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και dj sets. Πίσω από τις τεράστιες τζαμαρίες στην πρόσοψη του κτιρίου, διακρίνονται τα βιομηχανικά πατώματα και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική με τα εσωτερικά αίθρια και τις τσιμεντένιες σκάλες, που έχει διατηρηθεί αλώβητη. Δείτε εδώ τι μας έλεγε ο Βασίλης Χαραλαμπίδης πριν από ενάμιση χρόνο, όταν ακόμα ετοιμαζόταν να ανοίξει το Ρομάντσο στην πολύπαθη γειτονιά.

Osterman
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, τηλ.: 210 3243331

Το ιστορικό ραφτάδικο του Συμεωνίδη ήταν, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ένα από τα ομορφότερα κτίρια σε αυτή την πάλαι ποτέ γειτονιά των υφασματάδικων. Το ζωγραφιστό ταβάνι του μοιάζει να αγγίζει τον ουρανό, τα ξύλινα ράφια για τα υφάσματα αποπνέουν όλη την αρχοντιά της παλιάς Αθήνας, και τα ασπρόμαυρα πλακάκια στο δάπεδό του φέρνουν στο νου τις παλιές αστικές επαύλεις. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που όλα αυτά τα στοιχεία διατηρήθηκαν ατόφια όταν το εντυπωσιακό κτίριο μεταμορφώθηκε στο κοσμαγάπητο πια Osterman. Ένα all day στέκι με την αύρα των grand café της Ευρώπης του 20ου αιώνα, σερβίρει καφεδάκια και νόστιμα πιάτα από νωρίς, αλλά και ποτά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ όσο παίρνει να βραδιάζει. Παίζει (χαμηλά) ωραίες jazz-funk μουσικές και διατηρεί τις τιμές σε λογικά για την εποχή επίπεδα: Τα κοκτέιλ κυμαίνονται από 8€ έως 10€, ενώ για να τσιμπολογήσετε, οι προτάσεις του brunch menu (που σερβίρεται καθημερινά ως τις 19.00) ξεκινούν από τα 6€. 

Κεραμείο
Πλαταιών 27, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3464221

Πρώην κεραμοποιείο, όταν ακόμα το Μεταξουργείο ήταν γειτονιά βιοτεχνών χωρίς μπαράκια και μεζεδοπωλεία, το Κεραμείο ήταν ένα από τα πρώτα στέκια που αγαπήσαμε στη γειτονιά. Σήμερα είναι ένα μονίμως γεμάτο μπαράκι που παίζει jazz, blues και rock tunes και freestyle μουσικές. Σερβίρει μέρα-νύχτα ποτά (στα 6€) και κρασιά (στα 3€) αλλά και καφεδάκια (στα 2,5€ ο freddo) και ρακόμελα, κι έχει στο βάθος, κρυμμένη από τον δρόμο, μια υπέροχη αυλίτσα με δέντρα, χτιστά καναπεδάκια και καρέκλες καφενείου. 

Black Duck Garden
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3234760

Το πρώτο ανάκτορο της Αθήνας, εκείνο στο οποίο έμειναν ο Όθωνας και η Αμαλία όταν πρωτοήρθαν στη νεοσύστατη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, στεγάζει εδώ και χρόνια το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Ο κήπος του, με τον γιγάντιο φοίνικα που φύτεψε εκεί η ίδια η Αμαλία, φιλοξενεί εδώ και έναν περίπου χρόνο το πανέμορφο Black Duck Garden, ένα all day στέκι για καφεδάκι, brunch, φαγητό και ποτό. Καταπράσινο περιβάλλον, σκιά από τις φυλλωσιές και τα δεντράκια, περίτεχνα φαναράκια στα τραπέζια και μαρμάρινες λεπτομέρειες συνθέτουν το απόλυτα ζεν περιβάλλον του. Πέρα από τον κήπο, υπάρχει και η επιλογή του αιθρίου, για όταν ο καιρός ψυχράνει. 

Μέντα 
Αγίων Θεοδώρων 10, Κηφισιά, τηλ.: 210 8080193

Το πέτρινο σπίτι στο οποίο περνούσε τα καλοκαίρια του ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός έχει μεταμορφωθεί σε ένα γλυκύτατο café-bar, με μια από τις ωραιότερες αυλές των βορείων προαστίων. Μας αρέσει ιδιαίτερα και ο εσωτερικός χώρος, με το πάτωμα-σκακιέρα και τα έπιπλα που φέρνουν στο νου γαλλική εξοχή. Οι μουσικές κινούνται σε τζαζ μονοπάτια, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε και κάποιο από τα live που διοργανώνονται συχνά. 

Στάβλος 
Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ.: 210 3452502

Ένα από τα ομορφότερα κτίρια στην πολύβουη πιάτσα του Θησείου φιλοξένησε διαδοχικά τους στάβλους του Βασιλιά Όθωνα, μια φυλακή και ένα σχολείο, χρησιμοποιήθηκε για κινηματογραφικά γυρίσματα και μεταμορφώθηκε τελικά σε ένα μπαρ-πολυχώρο που στέγασε τις πρώτες μας φοιτητικές εξόδους και συνεχίζει ακάθεκτο. Πίσω από τις πόρτες του βρίσκουμε σήμερα μία gallery που φιλοξενεί ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις, μια υπέροχη «κρυφή» αυλίτσα που λατρεύουν οι φοιτητοπαρέες, ένα εστιατόριο με λίγες αλλά καλές επιλογές και βέβαια ένα μπαρ που «ροκάρει» όλο και περισσότερο όσο βραδιάζει. Θεατρικές παραστάσεις, live, bazaar και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα events διοργανώνονται τακτικά. Οι τιμές στο εστιατόριο κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο, ενώ τα ποτά κυμαίνονται στα 7-8€.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v