Αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ στα νότια προάστια

Φάγαμε με τα κουτάλια το «παραλιακό μέτωπο» από τον Άλιμο ως το Ελληνικό, και συγκεντρώσαμε τα καλύτερα ταβερνάκια, εστιατόρια και μπαρ του αθηναϊκού νότου.
Αγαπημένα εστιατόρια και μπαρ στα νότια προάστια
της Ηρώς Κουνάδη

Πριν από λίγο καιρό, χαρτογραφήσαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στη Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο. Κι όπως ήταν φυσικό, μας άνοιξε η όρεξη για περισσότερες εξερευνήσεις… εκεί στο νότο, όπου τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω ήδη από τον Μάρτιο και η μυρωδιά της θάλασσας περνά τις έξι λωρίδες της Παραλιακής για να φτάσει στο τραπέζι μας. Ιδού, λοιπόν, οι αγαπημένες μας διευθύνσεις για φαγητό και ποτό στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης –από τον Άλιμο μέχρι το Ελληνικό.

Skipper’s
Μαρίνα Αλίμου, Καλαμάκι, τηλ.: 210 9880282

Απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα ξύλινο deck πλάι στη θάλασσα, και χαζεύει τα σκάφη της μαρίνας να λικνίζονται στο απαλό αεράκι. Σερβίρει καφεδάκια από νωρίς, μπύρες και καθαρά ποτά αργότερα, σε ένα χαλαρό πλήθος, που εκτιμά το γεγονός ότι δεν ακολουθεί την glamorous φιλοσοφία των υπόλοιπων μπαρ του παραλιακού μετώπου. 

Greeks
Ποσειδώνος 22, Άλιμος, τηλ.: 210 9810174

Το ανακαλύψαμε τον χειμώνα που μας πέρασε, και το ερωτευτήκαμε κεραυνοβόλα: Το όμορφο, φωτεινό και μονίμως κεφάτο Greeks σερβίρει εξαίσια ελληνική κουζίνα με δημιουργικές πινελιές σε πολύ καλές τιμές (στα 20€ το άτομο, με ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί) και υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, το ρεπερτόριο της οποίας αλλάζει ανάλογα την ημέρα από έντεχνο σε ρεμπέτικο και από λαϊκό σε soundtracks του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Στα δικά μας highlights του μενού ξεχωρίζουν τα καταϊφάκια φέτας με μέλι και ούζο, το κριθαρωτό θαλασσινών με γαρίδες, μύδια και σαφράν και τα λοξοκομμένα φιλετάκια του χασάπη, που συγκαταλέγονται στα καλύτερα κρέατα που έχουμε δοκιμάσει. 

Ζεύκιν
Λ. Ελευθερίας 46, Άλιμος, τηλ.: 210 9855795

«Ζεύκια» στην Ικαρία λένε τα γλέντια που κρατάνε μέχρι το πρωί, με άφθονο κρασί, πολλούς μεζέδες, ζωντανή μουσική και ξέφρενο χορό. Πιστό στην παράδοση της γενέτειράς του, το ικαριώτικο Ζεύκιν διοργανώνει τέτοια γλέντια κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι, με το βιολί του Νίκου Φάκαρου (αυτή η πληροφορία δεν γράφεται τυχαία: Στην Ικαρία, όταν έχει πανηγύρι, ρωτάνε «ποιος παίζει;» και εννοούν ποιος παίζει βιολί). Αν χρειάζεστε συστάσεις για το μενού, ξεκινήστε από τα τυροπιτάκια με σάλτσα ρακόμελου και τα κοτοπιτάκια, και συνεχίστε με μπιφτέκια και ποικιλίες κρεατικών. Δυνατό χαρτί του Ζεύκιν, πάντως, παραμένει η ατμόσφαιρα γλεντιού (εδώ ο κόσμος χορεύει, και χορεύει πολύ) και το ικαριώτικο κρασί που ρέει άφθονο. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο. 

Nalu
Ακτή του Ήλιου, Άλιμος, τηλ.: τηλ: 210 9880990

Εκεί όπου πέρυσι βρίσκαμε το Fabrica de Vino in the Sand, ήρθε πριν από λίγες μέρες και προσγειώθηκε η πιο φρέσκια άφιξη της Παραλιακής για φέτος. Τα τραπεζάκια του απλώνονται στα ξύλινα decks, σε απόσταση αναπνοής από το κύμα, και μας περιμένουν από το πρωί για καφεδάκι μέχρι το βράδυ για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ υπό τους ήχους ωραίων μουσικών. Σημειώστε ότι ειδικά τις ώρες αιχμής και τα Σαββατοκύριακα θα χρειαστεί να οπλιστείτε με λίγη παραπάνω υπομονή –ή τύχη– σαν βγείτε στον πηγαιμό για ένα τραπέζι στο Nalu.

Beertuoso
Λεωφόρος Ποσειδώνος 38, Άλιμος, τηλ.: 210 9836550

Κατακόκκινο ντεκόρ στο ισόγειο, πέτρινοι τοίχοι και ατμοσφαιρικός φωτισμός στον επάνω όροφο συνθέτουν το προφίλ μιας από τις λίγες μπυραρίες των νοτίων προαστίων, η οποία έχει κατακτήσει το δικό της φανατικό κοινό, περισσότερο για τις μπύρες της και λιγότερο για το φαγητό που της συνοδεύει. Στα βαρέλια βρίσκουμε La Trappe,Chimay Quandrupel,
Mc Farland, Paulaner Weiss, Westeiner και Guiness, συν 68 ακόμα ετικέτες μπύρας σε μπουκάλι. Η ποικιλία κρεατικών και η πατατοσαλάτα είναι συμπαθητικές επιλογές για να συνοδεύσετε τις μπυροποσίες σας, με τον λογαριασμό στο τέλος να κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο.

Ο Στέλιος
Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ.: 210 9819014

Για την θρυλική χωριάτικη ταβέρνα του Αλίμου σας τα έχουμε ξαναπεί: Χρόνια τώρα αγαπημένο στέκι των κατοίκων της γύρω περιοχής (και των φίλων τους, που δύσκολα θα την ανακάλυπταν αλλιώς) σερβίρει αριστοτεχνικά ψημένα κρέατα που έρχονται κατευθείαν από την Ήπειρο. Τα παϊδάκια έχουν πάρει διαστάσεις μύθου, ενώ πολύ καλό είναι και το κοντοσούβλι, τα μπριζολάκια και τα ζουμερά μπιφτέκια. Τα ορεκτικά παίζουν απλώς ρόλο συνοδευτικού, ως είθισται σε αυτού του τύπου τα ταβερνάκια –τζατζίκι, σαγανάκι, σπιτικές τηγανιτές πατάτες και χωριάτικη. Συνοδεύουμε με ωραίο χύμα κρασάκι και πληρώνουμε περί τα 15€ το άτομο. 

Il Tinello
Κνωσού 54, 'Αλιμος, τηλ.: 210 9828462

Μέχρι πρόσφατα μυστικό της γειτονιάς, που έχει αρχίσει να διαδίδεται για το εξαιρετικό σπιτικό ιταλικό φαγητό που προσφέρει. Δεν έχει ταμπέλα απέξω –θα το αναγνωρίσετε από τα αναμμένα φώτα στο ισόγειο του διώροφου σπιτιού που το φιλοξενεί. Οι υπέροχες ιταλικές γεύσεις του παρελαύνουν στο τραπέζι ως στάνταρ μενού (δεν υπάρχει, δηλαδή, κατάλογος για να επιλέξετε) και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νοστιμιές όπως καρμπονάρα με αυγό και σπεκ (αντί για κρέμα γάλακτος και ζαμπόν), παπαρδέλες με πέστο, spaghetti με κομματάκια μελιτζάνας και ταλιάτα –ήτοι μοσχαρίσιο φιλέτο κομμένο σε χοντρές φέτες, και όχι πολύ ψημένο. Για αυτό το στάνταρ μενού, που περιλαμβάνει πολλά πιάτα τα οποία εναλλάσσονται καθημερινά, θα πληρώσετε στο τέλος 25€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου.

Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών
Χερσόνησος Αγίου Κοσμά, Ελληνικό, τηλ.: 210 9826465
Ένα ακόμα μυστικό στέκι της παραλιακής ζώνης, το εστιατόριο του ΕΝΟΑ σερβίρει καταπληκτική μεσανατολίτικη κουζίνα σε πολύ χαμηλές τιμές, στα τραπεζάκια που απλώνει με το που καλοκαιριάσει πλάι στο κύμα (προς το παρόν, και για λίγες μέρες ακόμα, θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τον μάλλον μετριότερο χώρο της βεράντας). Εδώ θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, νοστιμότατη μελιτζανοσαλάτα Μπαμπαγκανούς, αιγυπτιακό ρύζι με κάσιους, κουκουνάρι και σταφίδες, βελούδινο χούμους και μυρωδάτα κεμπάπ. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 10-15€ το άτομο. Κάντε ένα τηλεφώνημα στο 210 9826465 πριν ξεκινήσετε την πρώτη φορά, για να ζητήσετε κατευθυντήριες οδηγίες. 

Barin
33η Οδός 13, Ελληνικό, τηλ.: 210 9635416

Μια από τις τελευταίες αφίξεις στον χάρτη του Ελληνικού, το ρώσικο Barin μετρά λίγο παραπάνω από ένα εξάμηνο λειτουργίας, και πολλές εξαιρετικές κριτικές για την κουζίνα του. Η διακόσμηση, όπως και ολόκληρη η φιλοσοφία του εστιατορίου, κινείται στα όρια της μεγαλοπρεπούς πολυτέλειας –πράγμα που αν μη τι άλλο είναι ενδιαφέρουσα εναλλακτική αντιπρόταση για τα δεδομένα της περιοχής ή/και της Αθήνας γενικότερα. Η κουζίνα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνη της: Στο μενού περιλαμβάνονται πιάτα τόσο ετερόκλητα όσο οι κρέπες με χαβιάρι και σμετάνα (κρέμα που μοιάζει με γιαούρτι) και τα πελμένι, χειροποίητα ζυμαρικά γεμισμένα με ελαφρώς πικάντικο κιμά. Ό,τι και αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε από το πλούσιο μενού, πάντως, δύσκολα θα απογοητευτείτε. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v